用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 48網今年大家自行諗住揀邊間?
樓主: griffinma
go

48網今年大家自行諗住揀邊間? [複製鏈接]

呢個網睇黎繼「華仔」之後,另一間「明明」都即將升呢,脫離二線尾
三線頭之列,真不知是可喜還是可悲。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

zst 發表於 14-9-23 21:29

承你貴言先...本身諗住秀明少了宗教分及不是一線以為自行應8-9成入梗,
看來都是一厢情願多.如自行失 ...

路過多口,你的自行心水,論質素、成就恐怕不如你在統一派位時46網的2、3志願。

zst 發表於 14-9-23 22:39

你意思是46網2,3志願好過我現在選的心水..

係,雖然我唔知你的選擇是什麼,但在48網內選兩間46網的學校而質素勝過
你現在自行選的心水係不算一件什麼難的事。

amonyee 發表於 14-9-24 10:03

請問聖若翰係46網屬大熱嗎?自選多人㨂佢嗎?佢有宗教,只有15機會係咪好低? 謝謝。

九龍灣聖若翰天主教小學?!呢間在區內都好似頗受歡迎,15分自行好似窄左少少。46網個人
最心儀的是柏德。

個人認為呢類他區的熱門學校只適宜48網同學在統一派位時放在乙二、乙三度「偷雞」。除非
自行夠分,否則還是預留三條一的位置俾區內熱門學校,當係睇下自己夠唔夠運氣,與及保留
叩門的「入場卷」。

我個人的風格係進取搏殺型,我要小朋友學會如何去適應社會,而非讓社會去適應小朋友。「
唔受谷」就要學習如何去「受谷」,因為這正是現今社會的生態!「未戰先降」並不符合我們
的宗旨。

sundae525  ...我都唔認同未試就認輸.   發表於 14-9-24 11:53
sundae525   WELL SAID, 我都唔認同未   發表於 14-9-24 11:51

hkpapa852 發表於 14-9-24 11:37

我認同你講法, 覺得孩子"唔受谷"就話唔搵"谷"既學校, 但又想升中成績理想, 邊有咁易? 講真, 到底係你怕個小朋友被學校谷得辛苦, 定係其實係家長怕自己都要谷得辛苦呀?

一個現成的例子可以同大家分享一下。我姨甥女的父母是很錫仔女的家長,佢地怕孩子谷,
所以俾她入讀花墟一間愉快私小。無錯六年的小學生活係好開心,但一到中一派位就現哂型
:校內成績唔差派左去唔知乜野學校,最後叩到香乜中學!之後六年的中學生活,在教學環
境稍遜下憑自己努力考入科大!不過入到大學,更辛苦的還在後頭。因為她中學時用中文上
課,她現在要用比其他同學更多的時間去備課和溫習。

我認為「先甜後苦」抑或「先苦後甜」不單單只是先後次序的問題,而是落後了,你得花上
不知多少倍的氣力去追趕!同一的資質,如果她是從同一條街的另一小學開始,我深信她的
中、大學生活是可以更為豐盛。

L3167 發表於 14-10-27 14:34

我都覺得46網小學係比48小學好,但長遠計,46中學又冇48小學甘好,你認同嗎? ...

我唔係話46網小學特別好,只係當48網連乜乜德華,物物明明都話要放
乙二、乙三至派到,再加上加派令小班變大班。。。我是完全感受唔到48
網可以用個「好」字來形容!

L3167 發表於 14-10-29 11:50

其實48家長,真係可以選46區係好D,46好多選擇,同埋比較容易入 ...

對!與其乙二放德華,我寧要柏德!

‹ 上一主題|下一主題