用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 失望
樓主: GH123
go

失望   [複製鏈接]

GH123 發表於 19-4-14 00:00

小女今年德望小學小六畢業。本校中學吾收,馬上成為棄嬰。大抽獎揀學校零支援,第二次考試派成績表,連見班主任的機會也沒有,只是派給學生帶回家。我們望著那本派位選校小冊子,完全吾知小女的位置,可以揀那一個banding既學校!相反前幾年小兒既聖若瑟英文小學,老師非常關心學生選校,與之相比,真的感到非常失望!讀左德望九年,由德幼開始讀,本來對學校有歸屬感,但現在只想盡快畢業離校,有個新開始!

放心,只要你出聲,呢度大家兄弟姐妹俾到意見你!

PS:聖若瑟英文小學真係唔錯架!至少學校為我們每人預備左自己校網的
選校點心紙!當然,我們自己也要準備唔少野架!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

GH123 發表於 19-4-14 01:15

之前有打聽,有講過話本校吾收出去都會派得吾錯,但亦有聽到話派左D之前冇揀過既中學。因為想幫佢轉IS,所 ...

自行報左邊間?有無面試?

GH123 發表於 19-4-14 01:22

報左同區兩間女校,已面試了!

德愛?聖母?兩間也是全in嗎?

Soundervolt 發表於 19-4-14 22:22

又唔係所有直屬中小學都係「話之你」嘅....阿囝學校喺最後一次呈分之後會「提示」學生喺屬於甚麼banding,如果知到升中無乜希望嘅學生,學校仲會建議去報幾間過往喜歡收唔少離校師兄嘅中學,唔會對離校學生置之不理。

八卦下,你地個「提示」係咪A、B、C Grade咁叫?咁其實一級當中
有幾多個Bl生?會唔會多過138個呢?

Soundervolt 發表於 19-4-14 23:04

大至上正確,不過踩界學生仲會加上+或-,學校幾有經驗,計得幾準確。近年B1人數大約喺140人。

近年大約15%過唔到馬路,九龍鄧鏡波同創知係收離校學生其中兩間本地課程中學嘅大戶。

咦,咁即係話單是保留位己基本上夠B1生分(未計自行位有無喇小生),甚至乎
仲有保留位剩俾喇小B2生。。。咁公海果17個位應該無喇小B1生爭?

咁我幾敢肯定KL1果3個位同KL2果2個位係唔會有喇小B1生去爭。

王家爸爸 發表於 19-4-14 23:26

其實其他學校點做唔重要,現實係人哋個女讀緊德望小,所以德望小既做法先係重點,不如幫佢估下個小朋友係嘜 ...

樓主連係咪in德愛,而德愛係咪全in都無答。。。咁好難幫佢估。

Soundervolt 發表於 19-4-14 23:52

有時見到有啲家長好叻,會次考完試派巷,未出成績表,大家交換分數已經計到同學之間大約考第幾

阿仔學校dB1家長個個都神神秘秘,連某一線直資收左都噤若寒蟬;反而
下游直資收左果d仲大大方方。再加上有個別老師以「校長話唔講得」為理
由,對呈分排位欲蓋彌彰。。。結果咪玩出火囉:三十幾人去自行堅尼地道
男校,聽聞連級五十都去(老師話Bl生報Bl校,對咀喎!)。因為成績
升左嘛,點知當時無宣之於口的排位原來係大插水!咁,咪害左個仔囉!

好似話果位家長事後嘈到去校長度。。。咁今次講呈三排位,老師肯講啦!
不過要同家長玩「猜燈謎」。。。OMG!

IYY    發表於 19-4-15 11:26

Soundervolt 發表於 19-4-15 00:33

乜咁大整古?30幾人自行去堅尼地道,十分堅離地

你都唔知,果兩個時段好似「包場」咁,唔知情既仲以為小學部轉左校服!

IloveJJ 發表於 19-4-15 09:47
深就得啦!

界限街男校好似無教深同無教快喎。

Soundervolt 發表於 19-4-15 09:51

學校近年人數上限都係198人(一班33-34人),因為每班有額外留級位,所以唔係一般網上資料180人。位我講接近140人,大約係135+人。

我估你們的B2生都係靠保留位執雞,公海果17個位是否機會不大?

IloveJJ 發表於 19-4-15 16:09

唔係噃,我身邊仔女升中既,都仲係有呢啲allowance 架喎!上次去赤提參觀,都見成堆公務員响度傾。

其實政府已分別由 1996 年 8 月 1 日及 2000 年 6 月 1 日起,停止發放海外教育津貼
及本地教育津貼予新入職公務員。

http://geahk.org.hk/aboutus/activity/2015/2015_04_28/2015_04_28_Q&A.pdf

所以仲拎到LEA的JM,佢地應該接近四十歲。。。

little_yolky 發表於 19-4-15 15:39

上星期家長日, 當班主任話佢哋會依坊間「權威」網站同升學書嚟向家長提供中學banding既時候, 我即時想起身 ...

前排好似仲有「權威」網站直播EK前會員,現貴為升學專家的講座。可惜
自問電腦配置太平民,無資格睇同聽佢的「寶貴」攻略。

haihaimom 發表於 19-4-16 09:12

回覆 sam9035 的帖子

1. 作為一間天主教嘅學校,有冇追隨基督去照顧弱小?  2. 作為教育工作者,有冇照顧那些不能直升的學生?提供升中支援?連自己banding都唔知點選學校?3. 如果小學同中學係冇關係,不如改名,唔好等啲學生」字,我有朋友小四轉校,已經升中,戥佢高興,我真係好少點名批評學校。

睇到呢度,慶幸當初GH唔收我囡。。。

話時話,以前年年都有「德望vs天神」的帖子,正反兩邊往往爭持不下;
不過到左今時今日,答案係咪已經顯然而見呢?

bobbob 發表於 19-4-16 14:56

40歲有個12歲嘅仔女好稀奇?!

我有講過稀奇咩?!

不過如果要講稀奇,我諗在千禧年時,二十歲就入政府會稀奇d。

王家爸爸    發表於 19-4-17 10:14

bobbob 發表於 19-4-16 15:24

因為有網友覺得無乜小6家長係舊制公務員,我以為你pro佢啫。
就算響2000年已經20幾30歲,大把人3x歲先生(識幾個4x歲先生第1胎添),個小朋友仲讀緊小學都唔奇呀

我只是想講,在二千年時以細過二十之齡已經入左政府,依家最小都近四十歲
,而且我相信人數不多,因為當時佢地大部份應該仲讀緊書。

拎LEA同學仔媽咪都有貌似三十幾,我估係佢地C6拎LEA。

PS:我仔果班都有十個八個拎LEA。

la5711 發表於 19-4-17 12:28

對呀,我98年畢業,那時入到官校教書那批同學,就趕及尾班車。大部分都30後才結婚,不少仔女仍讀小學 ...

其實我原文係咁講:

所以仲拎到LEA的JM,佢地應該接近四十歲。。。

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3749047&extra=&page=13

因為讀完大學/大專,點都有二十歲吧?尾班車於二千年開出啊!

hkpapa852 發表於 19-4-17 14:48

其實18歲就做得公務員

最簡單係去考警察

係,學徒都得,不過數量少者。。。

‹ 上一主題|下一主題