用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 寶血會思源學校 選思源小學第1位
go

選思源小學第1位 [複製鏈接]

原帖由 jess3026 於 10-9-27 23:59 發表
其實思源都好多人揀,因為校舍新,校內配套又新.
仲記得我上年參觀思源時候,便選思源第一,伍季明第二,
但係第二次去聽完思源講座後,我便打了個折扣,選擇伍季明第一,思源第二了.
我個仔仔今年已經係伍季明小一生啦 ...

我囝仔而家係思源二年班學生, 想知道你聽完第二次講座有乜野令你對思源打折扣嫁? 因為我早你一年聽講座當時對學校感覺都幾好, 所以想知你舊年聽時有什麼分別是否學校有變了!!

原帖由 jess3026 於 10-9-28 22:59 發表
以下內容令我改變了注意:-
1)本校英文課程是不按香港教科書,是另一系列較深教科書,如家長自問唔肯投放資原在小朋友身上,基本上是跟不上.亦請你們不要選這校.
2) 請家長們不要向我說,為何你們英文課程那麼深,我小朋友 ...

原來是這樣, 當年我聽講座時記得他們說英文科是自訂課程(以故事書/歌唱)來授課, 但到今年已轉用回坊間課本(聽聞是有家長覺得淺), 而學校當時亦好強調有拔尖補底, 如同學的成績較好便會選上上優化課程, 但如成績較差的便會安排早上上課前上補底課, 這樣我覺得好好.

經過阿仔讀了一年思源, 我對學校都是很滿意, 老師好好很有愛心, 學校透明度很高又會安排小一至小三年級開放教室, 比家長了解小朋友上課情況, 好似阿仔上星期上課時較曳, 老師打電話通知我, 與我傾了很久阿仔的問題, 而我亦講了阿仔的問題比老師知, 她同我講會諗一些方法去改善阿仔, 更說如有什麼問題都可以隨時找她的, 後來過了幾日阿仔真的有改善, 老師亦在堂上讚他令阿仔好開心, 另更在手冊上寫給我知悉, 這樣真是增強了阿仔乖返既信心.
‹ 上一主題|下一主題