用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無考到德望...而又會唔讀呢???
樓主: Valenie918
go

有無考到德望...而又會唔讀呢??? [複製鏈接]

我就係15 16果種人啦
依家TT 同 Good hope都收左
TT就唔讀ga la
Good hope就唸緊,我會去埋SPK同培正,睇下個女鐘意邊間多d

除左考慮學校的教學模式,我仲會考慮埋小朋友鐘唔鐘意學校,我覺得小朋友都有自己的perference,好似佢去kv咁,好怏就已經話唔鐘意啦....我會選擇一間小朋友覺得舒服的學校

我個女收左主流班.....因為佢是超大女,即repeat一年K1,我會找一間一條龍、中小學都好的學校。TT幼稚園課外活動多,學費平,其實好吸引,但今年我會以升學問題作最重要考慮。祟真小學唔差,但中學就同我母校差不多,如果要佢入祟真中學咁不如入返我母校。作為父母,當然想小朋友有更好的出路啦.....我有唸過如果佢今年一間都考唔到,就留返0係啟思,然後入返我母校算啦!
咁多間一條龍其實Good Hope是最近我,女兒亦算喜歡那兒的環境,不過都等佢參觀埋其他(培正、SPK)先再決定
原帖由 PSKwan 於 09-11-26 18:33 發表
Hi princess_sumyin,

請問你TT收左係國際班定係主流班? 點解你一定唔讀TT?

其實我囡囡都係TT 同 Good hope都收左, 但係我C6 prefer TT, 因佢擔心 Good hope 第一年課程唔知係點? 又唔知有無NET & PTH 老師, 而且仲 ...

Haha,如果SPK收當然好啦...如果唔收都會讀GH,總好過留在啟思冇出路

原帖由 fujitasze 於 09-11-27 00:17 發表

I think it is not valuable to enter GH to repeat K1....If I were you, I definitely would not let my child to repeat K1 in GH. I will consider only for SPK/SH....

其實依家小朋友好叻,好多野都識表達,亦有自己的perference

我唔係話要個不足4歲的小朋友根據d乜野criteria自己選校,只是我會觀察及問她喜歡那一間學校多d,我選校時亦會考慮這個因素。

我覺得只要佢讀得舒服,讀得開心,唔使擔心升學問題就夠啦......唉!其實我個女在啟思都讀得好開心,唔係升小學果方面的問題我都唔想轉!總之就煩啦

原帖由 jnasally 於 09-11-27 18:13 發表
我都明白每個父母都是為了自己的子女好, 正如我一樣. 我細囡都不喜歡GH(INTERVIEW 當日), 問她點解, 佢話唔鍾意就唔鍾意, 無得解. 之後我已沒有再問了, 再提了,費時佢有壓力, 我又有壓力. 真的小朋友適應力好快. INT ...
‹ 上一主題|下一主題