用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 沙田樂基,9龍塘樂基邊間好????
go

沙田樂基,9龍塘樂基邊間好???? [複製鏈接]

請問有無過來人可以話我知,沙田樂基,9龍塘樂基邊間好????我住沙田,希望仔仔將來入名小,是否一定要去9龍塘樂基呢??兩間的分別係點???十萬個謝謝!!
   0    0    0    0

請問面試時問d咩????

原帖由 monkey05 於 09-11-9 10:29 發表

學術上, 好detail 我唔太知有幾大分別, 但我朋友的仔仔在九龍果間番緊pg, 我仔仔就在沙田呢邊讀 pg, 學既野進度大家差唔多.  但如果你問上到k2, k3 一唔一樣, 我就答唔到你.

但admin 上, 好明顯 , 沙田呢邊好好 ...

請問面試時問d咩????要注意d咩???甘9龍塘d老師唔call我...我又點知仔仔在學校開唔開心???好唔好呢???我可以主動call老師問嗎???佢地會樂意回答我嗎???請問你朋友有無講過呢??我老公話去交from時,沙田樂基明顯nice過9龍好多........不過學校環境當然係9龍啦,有花園可以見天!!

你講的也有道理

原帖由 cuteb 於 09-11-9 19:51 發表
聽一間Kln Tong pg個Miss講2間巳分咗家, 質素完全唔同, 佢話Kln Tong間好好多喎, admin.唔係太重要, 老師質素/學校教學, 辦學/ 學生都比較好, 個人認為, 地區, 小朋友接近啲高質素, 群嗰班人好緊要. ...

你講的也有道理,請問你知不知道可否上網看仔仔上堂情況呢???中英班之後轉英普班是否容易呢???sorry大家,我問甘多野,其實最後可能兩間都唔收佢,不過我見得閒早d請教大家,好過真的幸運考入時才來急急急..有甘的可能,因為佢之前in6間6間都收左:p , 謝謝幫忙!!

我真的好多謝你!!!

原帖由 monkey05 於 09-11-10 11:07 發表

咁唔知你識果位Kln Tong pg個Miss 有無話你知呢兩間學校既老師質素/學校教學, 辦學/ 學生既分別呢 ? 定係有d 咩實質例子可定到大家的好與壞呢 ?

而呢兩間學校是行政獨立的, 各有各做.  但大家相同的, 有reading  ...

唔知點解,我睇完你d野,我好感動,因為你好理性,好多人都偏愛"9龍塘"3個字,好似名牌甘,但是就無唸過合不合適小朋友及家長所要的.講真,沙田樂基又近又便宜又好學校真係我心中第一,不過之前都有比9龍塘3個字搗到我15/16.....好擔心自己選擇錯比個仔仔,多謝你啊~係呢??請問學校有無比家長上網見下個仔上堂情況???n讀中英班,k轉英普班,是否好困難???

原帖由 monkey05 於 09-11-10 14:15 發表

不用客氣, 希望少少經驗之談可以幫到你.  我去年咪又係好似有你的煩惱.  因"九龍塘"呢3字真係幾吸引架.  我同你住同區, 好老實講, 呢區有兩文三語既n 真係唔多.  hkps 也是我心中的第一選擇.  也有想過唔太想小朋 ...

嘩~~我愈聽愈開心!!真係好希望仔仔考入,你講得好好(火炭山,9吐山,御龍山,駿景園.....多謝你提醒)D家長唔會窮,家景好,父母都學歷唔會差得去邊....D小朋友又點會質素差???樂基又唔係易入學校,我寫佢D9條問答及寫張FROM,都覺得學校難入,唔止考小朋友,連家長都考.....所以我唸係有D人唔了解沙田樂基及佢四周住宅,先覺得佢收生會輸比9龍塘,我都深深甘明白佢地,因為我起初都會以為如此.

千萬不要誤會

原帖由 點算好 於 09-11-10 16:49 發表

小心~~小心~~小朋友的質素不一定看背景,住那裡, 窮不代表差. 有次面試, 兩位父母"身光頸靚", 滿口英文, 父親那隻R字頭既手錶閃爍非常(咁"燦"眼點睇時間呢..咔咔咔~~), 點知那位小朋友二話不說去搶別人的玩具(好順手 ...

有錢人不一定100%質素好,無錢人不一定100%質素差,這些道理我們都明白,千萬不要誤會!!不過我想表達的是,在比例上,有錢少少的人會比較有心機去教小朋友,如果好無錢的人都顧住賺錢,成日煩無錢開飯,何來有心教育小朋友,可能成日日嘈夜嘈,小朋友如何開心??父母那有心關心小朋友???我可能表達能力唔好,千萬不要誤會!!

我盡力幫你

原帖由 小二黃 於 09-11-10 17:13 發表
有冇好心媽咪有多一份樂基火炭申請表可以貓俾我呀,我因為坐緊月,C6星期六同咗阿女in St. Cat,我到今日先記起要download,但巳經太遲。。。如果有媽咪有多一份,可否好心send俾我呀?本人萬二分感激。yvonnez ...

坐月,還要陪女去in學校????好辛苦!!!好啦~我盡力幫你問下人,因為我之前有比朋友兩張,點知佢又話佢已經有了,我問佢要返,如有mail你.

原帖由 monkey05 於 09-11-10 20:52 發表

我也認為小朋友的質素同家庭教育有密切關係, 有時同家有無錢未必成正比, 中等家庭的孩子也有乖巧的, 在我所識的同學仔, 有d 住一城, 有d 愉翠苑, 馬鞍山...etc..唔同背景都有, 幾 fair.  

上年我先生在塡果張問 ...

我個仔仔係大b,加上佢早講野又唔害羞,所以好幸運,考6間學校全收,不過都不是我第一心水,now都擔心佢考唔到樂基,畢竟樂基在沙田真的好出名,n班好學校又少,樂基收的人數又唔多,我屋園好多bb,以我所知得一個b前年考入,其他全不收!!不過唔緊要啦,做父母盡力幫佢選擇合佢性格而又好的學校,至於最後佢入唔入到,等天安排!!我已經好盡力及勤力為佢選校,每間學校我都做足功課,都盡力去了解100,到時睇佢表現,如失水準or不合乎學校要求,都對得住佢同自己了!!!^_^  如果佢幸運考入,我一定通知你!!到時我真的希望在樂基門口親自同你講一句thanks!!!!

原帖由 monkey05 於 09-11-11 10:10 發表

你仔仔都好叻呀, 6間, 6間都收,  勁 ! 佢識講野, 又唔怕羞, 加埋係大仔, 你真係可以放心, 收既機會好大.  好呀, 如考到, 你記得通知我, 如唔見我po 上來, pm 我呀 !!

interview 時, 小朋友比多d 反應老師就勝算 ...

得唔得我都會話你知^_^ , 係啊~~過程盡力,結果平常心!!你個小朋友勁叻!!甘都入到,你當時知道OK了,一定好開心!!我住火炭?(豐XXX),你呢??會唔會住同屋苑架???

原帖由 monkey05 於 09-11-11 10:10 發表

你仔仔都好叻呀, 6間, 6間都收,  勁 ! 佢識講野, 又唔怕羞, 加埋係大仔, 你真係可以放心, 收既機會好大.  好呀, 如考到, 你記得通知我, 如唔見我po 上來, pm 我呀 !!

interview 時, 小朋友比多d 反應老師就勝算 ...

你有無幫你小朋友報STCAT K1啊???聽D人講STCAT好喜歡樂基D學生,不知是不是真的,如果真的,你又會不會在K1時轉校呢??

請問再請問

我想請問大家讀英普的家長,小朋友讀成點???本來我都打算比仔仔考英普班,只是我又擔心佢英文廣東話個低都未打好....再學多一種言語,會搗到亂七八糟,加上,學校話報了英普班,有機會國語人in,我答都ok,只是個仔仔都唔識聽又點答???雖然我可以翻譯,但是當仔仔回答的英文or廣東話時,我又擔心國語老師未必聽得明(如果是內地人),所以只好報了中英班,不過又擔心自己分析錯,請問你地睇法如何???當然我會在k1時轉英普班,只擔心不一定100轉到....

原帖由 bobobooo 於 09-11-11 12:37 發表
我女而家係九龍塘樂基讀緊pg,的確開學前曾有返一三五、二四六的問題,當時我真係癲左,點解會咁樣?唔係亂成咁呀!後來唔知佢咩原因,可能真係有部份學生退學,又回復正常。當時我已經turn down哂其他offer,再無選擇,阿女就係樂基開 ...

多謝你的分享!!

原帖由 maths 於 09-11-13 22:42 發表

我阿仔返下午,放學返黎瞓到食飯先起身。
interview我地選英文,由外籍老師面試,所以係全英!

係咩???但是我打電話去問,佢地話選擇了英普,有機會是英文人和國語人in,所以我先選擇報中英班,原因擔心仔仔唔明國語人講野,驚佢唔知點答,扣分!!本來我都偏英普,而仔仔以英文為母語,廣東話都少少ok......不過我在form上又只選擇in英文....甘即係點啊??天啊!!好煩.....是否真的只選擇英文in就一定英文???如是真的...我可以打電話去更改英普班嗎??? :(

原帖由 maths 於 09-11-14 18:30 發表

我阿仔係舊年in的,火炭hkps,我地都唔識pth,所以只選擇英文,不過唔知今年情況會唔會唔同。

我有朋友本來報中英文班,都係喺面試嗰日先話改報英普班,都收左。

good luck !! ...

多謝你,我唸過沙田照報中英班,9龍塘就打去改英普班,分散投資法...結果點..順天意啦....

原帖由 elmolly 於 09-11-14 23:26 發表

九龍塘樂基, 你最好唔好攪咁多野喇, 佢地admin出名差

改一改英普班甘小事都會出事......????????????唔係差成甘啊??甘收了都好驚......

原帖由 MAMAMEEE 於 09-11-14 22:09 發表

我都報咗英普班. 好似好多人都心儀. 但英普班只有一班. 咁競爭係咪好大架? 又聽過佢哋話, 如果多人報可能會加班, 或者唔只下午班, 是否有此事呢?

我又奇怪問多句....英普班多人鍾意, 點解只有一班, 仲係下午班呢 ...

我今日打電話去沙田學校問,如果太多人報英普班是否會加班,果位小姐話無聽過學校甘講!
我又打電話去9龍塘,表示想將中英班更改英普班,果位女士問我為什麼,我講擔心將來in小學時出事(因為近日我姪仔考幾間直資都唔收,因為不會國語),跟住佢又問為什麼我當日報名選中英班,我說因為當時又擔心仔仔在未打好英文及粵語就學國語,怕佢唔like返學...等等. "佢建議我比仔仔先讀中英班,k1轉英普班,可以解決我所有的擔心,我問一定轉到???佢好100%的語氣甘講,我地一定會比n班同學優先,未試有家長要求唔成功,你可以去問下d朋友,邊個唔成功申請打電話比我,講個名比我知...當然你堅持依家要更改是可以的...嘩~~"短短幾分鐘電話,又令我對樂基再次加分,我覺得佢地對n升k不需要再面試,先照顧舊生,及佢地d員工甘有耐性及禮貌同我分析件事,我真係好放心交個仔仔比沙田及9塘樂基.(我朋友今天打電話去stcat問少少資料,果位員工都幾串甘講,2010年9月再打過來啦,好無禮貌,對比之下朋友都唔想比個女stcat教)

原帖由 TaTa83 於 09-11-19 13:31 發表

其實你呢個問題我舊年都有問過KLT HKPS, 佢俾我ge答案都一樣, 最後我仔仔亦幸運地順利考入左中英文am class(因為interview個時我仔仔唔識pth, 我唔想搏所以報中英班), 依家返左學三個幾月, 我覺得admin唔係傳聞中 ...

甘好.可以谷下佢地國語???嘩~~甘真係好好,完全解決我的2個大煩惱!!!希望仔仔考入啦~甘我就真係好開心好開心!!

原帖由 alexdiana 於 09-11-19 15:19 發表
我囡囡都係今年入讀九龍塘樂基nursery(即playgroup 班)上午中英班, 去年考的時間考慮自己平時不是用pth同小朋友對答, 因此希望先入讀中英文班看看情況.
每年上學期約11月份雙班主任的老師會個別會見家長, 討論小朋友 ...

多謝你~另外個人想八下,請問你知不知沙田和9龍塘學校now是同一位校長嗎??如果現在已經不是,請問當日又為什麼分開變獨立呢??聽講一開始是沙田校長帶幾個老師去9龍塘開分校的,甘應該是一個校長看兩間學校才對,but現在好似兩公婆離婚甘,沙田不知9龍事,9龍也不想提沙田事....好怪!!你還會比小朋友在此學校升上去嗎??

又請問咩叫小班教學及大班教學.....如: 樂基 大家都話佢係小班 , stcat d人又話佢係大班....分別在那裡???
謝謝謝謝謝謝x1000

原帖由 TaTa83 於 09-11-20 13:56 發表

就所我仔仔個班為例(中英文班), 我無記錯得17人, 佢地會分成兩小組學習, 即大概1:8左右, 即叫小班教學, 有d學校可能一班20幾30人, 除開1:1x ge話, 叫大班教學~ ...

但係人數多少..教育處不是已經規定了嗎??假設定了XX人一班,學校一定收足架,始終都要賺錢的,但是如果超出XX人,不就犯規了嗎???那為什麼還有小班大班之分???SORRY,我真的好笨,所以不太明白.......
‹ 上一主題|下一主題