用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 已決定比小朋友讀THINK的家長,請進入!!
樓主: luiflora
go

已決定比小朋友讀THINK的家長,請進入!! [複製鏈接]

已決定比小朋友讀9龍塘THINK OR 第二區THINK的家長,請進入!!大家先交個朋友啦!!我仔仔在2010年8月AM-N班9龍塘THINK!!多多指教!!!

1    0    0    0

原帖由 whitefishball 於 10-3-29 18:42 發表
請問美孚THINK OK MA??
其實同九龍塘校有什麼分別?

謝謝

9龍塘校舍大,可上網看小朋友上堂(不過不是live),1:45中文15分鐘國語1小時英文(天天),去了洗手去了自由活動時間,我唸中文及英文時間都接近一半一半!!!當然學費也比較貴!!

原帖由 kiu_kiu 於 10-3-31 09:06 發表
hi luiflora,

似乎呢度唔係好多人讀think喎, 我都係10年8月讀kln tong Think N 班呀, 大家可以交流下啦!

我見林肯道個新校舍好似仲未得, 唔知趕唔趕得切開學添. ...

好開心啊~~有一位同學校媽咪啦!!!THINK(朗思)都好多人問,一D都唔少!不過可能係一輪一輪,而你又見唔到姐.我有問過學校,佢地話無問題,4月24日趕到就去林肯道開會及參觀,如果裝修未好,就會6月...

原帖由 Pertra 於 10-3-31 21:22 發表
luiflora,

Finally,  I give up LH offer and decide to take Think (AM) offer. Hope that it is a good choice to me.
My husband don't like LH, that is why we take Think offer.  

請問LH係????叫咩學校???

原帖由 AAAFamily 於 10-4-4 21:19 發表
Hi all THINK's parents.  Can you share why you choose THINK and what other offers did you give up?  I also have an offer of Kln Tong THINK am class.  Now need to decide between Cannan Kln Tong am.  Do ...

我放棄9龍塘HKPS,CANNAN......沙田BOXHILL,嘉德麗等等,一共7所學校AM班!而要THINK,原因如下:
THINK 優點 :
1.        活學活用,多體驗的課程
2.        兩文三語相當出色
3.        上下午皆有英普班
4.        99%可升k1(升不到學校會有合理解說)
5.        有小學可升
6.        家長可上網觀看小朋友上堂
7.        老師好有愛心
8.        小學派位好(可走傳統學校及國際學校)
名氣佢可能比KM 和 HKPS次少少,不過佢無HKPS 行政甘亂,無佢D老師甘被動,而又唔使好似KM需要甘大壓力(因為不是100升k1)!!除了可能比不上此兩間n學校,我覺得佢出名過好多其他收N的學校!!雖然k1時,我會再試其他更出名更好的K1學校,但萬一人地唔收,仔仔需要在think讀完k3,我都有信心找小學不太問題,起碼兩文三語好,已經好優勢!!即使假設找不到好小學(因為幼稚園和小學沒有直接關係),但是我的仔仔已經學好兩文三語了,已經讓他受用一生(6歲前是小朋友學語言的寶貴時間,錯失了,好難學得好)!

原帖由 kiu_kiu 於 10-4-5 22:24 發表

應該係Kln Tong campus, International and Local 加埋o既result呀.

好多謝你的資料,請問你知不知道那些小學好不好??因為小朋友還細,我未研究小學,不過好像都中上小學,對嗎??

原帖由 shootingstar 於 10-4-7 15:35 發表

係喎, 唔記得大抽獎仲未公佈result添, 不過我覺得朗思的學生入直資/私校的比率算多.

唔知k3時學校有無教面試的技巧呢?  有無舊生家長可以分享下?

我之前打電話去問過,有一定有,不過好像是K2尾時教,總之是在大家忙找小學之前就教!

原帖由 AAAFamily 於 10-4-12 23:34 發表
I am very disappointed too.... not only to the new campus.

Not sure if you gals also notice the spelling error in the letter: "... 3) a serious of well planned...". Serious = series???? Sigh~ :;pppp: ...

我都好失望!!!不過幸好手上還有學校未放手,我4月24日當日會問校長好多問題,除了5月不可過數之外,新學校有什麼吸引地方,為何學校事前不知裝修需時??如何安排學生在8月-10月上playgroup?如學生10月先返學又有什麼優惠..............等等,如果校長沒有合理及滿意到我的地方,我會選擇第二間學校了!!!所以家長們如果手上有第二間都唔好放手住(唉~~無辦法),如果無第二間,都不必太擔心住,因為以我所知好多學校在6-7月內會call waiting list 啦!!  唉~~ 真係煩!

原帖由 fanmama 於 10-4-13 17:50 發表

其實大家有無留意, 去年10月interview當日學校所派發類似校刋的單張內, 英文也是錯漏百出, 當時我巳心想為何一所國際學校會出現這樣的錯誤???

唉~~我in成十間學校,無一間唔出錯,無一間無問題,無一間唔比人投訴!!!唉~~我已經好睇化,可能這一兩年真係太多bb,學校工作量大升,導致有某d野會出錯..有d學校因為見出生%多左,開多幾間分校,急時請人又請錯老師個案都有...又或者無至top學校收n班......等等!!所以目前我未見一間完美學校!!!我只能在不完美中找一間我覺得最合乎我想要的!!

原帖由 kiu_kiu 於 10-4-14 11:02 發表
各位家長,

我個女依家已經o係think插班讀n1, 今朝問過主任, 佢話之前個承建商爛尾, 依家已經搵過第二個承建商趕工, 學校話會告o個個爛尾承建商架喇, 叫各位家長唔好咁擔心.

另外playgroup 安排, 佢就話可能會o係舊 ...

甘都算有d良心及交代!!之前某學校話收仔仔2月插班,結果學校又係有問題(新開分校),都唔出句聲交代!!當時我真係嬲到想殺人!!希望think唔好學佢啦~~~多謝kiu_kiu,有進一步資料請告訴大家!

原帖由 kiu_kiu 於 10-4-14 19:13 發表

我個女依家返am class, 我每朝都送佢返學, 我見佢返到學校都好開心架, 又好跟個班主任, 佢都鍾意返學呀.

仲有我覺得think高年班d 學生好乖呀, 我個女初時返學喊, d k3學生會主動過黎氹佢架, 我估老師教d 高年班學 ...

但係有一個問題是:舊校舍返playgroup..習慣了又返新校舍n班....甘對於小朋友來說等於兩間學校.....做家長的點忍心見佢地哭甘多次???playgroup如不給家長陪全程,無意思囉~~只是家長舒服,小朋友根本就辛苦!!習慣了又去另一間....會嚇死佢地(2個月內兩間學校)!

原帖由 HealthyB 於 10-4-14 17:55 發表

Thanks for your iinformation!!

By the way, can you share your experiences in THINK? How's the teachers there?

但係有一個問題是:舊校舍返playgroup..習慣了又返新校舍n班....甘對於小朋友來說等於兩間學校.....做家長的點忍心見佢地哭甘多次???會嚇死佢地(成日不同學校)!我會比仔仔在現時的學校讀到9月尾,進可攻退可守!!萬一學校再有變化,起碼小朋友有書讀,在k1時再考過學校!!如果學校無變化,甘去think當新生開始,只擔心到時不知道有沒有家長陪小朋友上課(一星期)呢???4月24日一定要去開會問清楚!!

[quote]原帖由 mylee6 於 10-4-20 13:36 發表
我想統計一下各位會讀think的BB有幾大?
See you coming SAT.

Name  Sex    Born
------- ----    ---------
KChan  M      Aug08
IChan   M      Jan08

哈哈~~看來男多女少!!!起初我以為此校好容易入,後來才知道收好少人,5班X12人,大約60人而已!!!即使新校加學生,也不多100人.

原帖由 edbaba 於 10-4-21 12:27 發表
Name    Sex    Born
-------   ----    ---------
KChan    M      Aug08
IChan     M      Jan08
JYuen     M      Jan08

LCheung M      Feb08

KChung   F      Jan08
MLam     M      Jan08
KHung     F      ...

信你照申請啦~~本來轉am是好困難的,因為我相信大把人已早過你申請了.....所以可能佢的意思是:即使你申請也輪不到你!!不過現在又好難講,佢成十月先開n班...如果sat開會,有地方不讓家長滿意,我想會多了些人退學!!

星期六公司有事,急走....請問最後解決方式是什麼???

我會通知THINK學校留明年JAN學位!!!不過只是FOR保障自己,因為我決定比仔仔入樂基了!!唔想再煩啦~~乾脆等K2先考CCKG---向名小目標走!!唔想年年轉唔想等THINK唔想再為學校而煩.........如果仔仔在樂基開開心心(9月前應該知),THINK 的AM班我會放出來比大家!!!

原帖由 HealthyB 於 10-4-29 20:21 發表

Hi, Luiflora,

Ur son is so smart, also get an offer from HKPS too. Actually, HKPS is my first priority, but they put my son on waiting list only..

Just wonder why u prefer THINK to HKPS originally ...

本來我第一志願是沙田樂基及9龍塘樂基,可惜前者唔收,後者收了(行政讓我失望),最後選擇了第三志願THINK!!點知又突然話學校8月未開學..新校未得!!當煩惱中..決定讀9龍塘樂基,又突然收到沙田樂基電話話收仔仔!!嘩~~真係好辛苦先入到沙田樂基!!走了一大個灣!!
樂基名氣一定好過THINK,不過大家都是雙語學校,都是活動教學!!樂基N班升K1 100% THINK有少少學生會OUT!大家都是小班教學.....感覺上差不多.只是名氣有高低!!
我住沙田,所以以沙田樂基為首選,而行政也好過9龍塘樂基,不過沒有花園,幸好學校內面積也相當大!是沙田NO.1學校!聽說好過9龍塘,因為沙田HKPS是阿媽,9龍塘是阿仔!
資料如有錯~請大家更正!!

原帖由 HealthyB 於 10-4-30 20:42 發表

Hi, Flora,

Wow, 突然收到沙田樂基電話話收仔仔?!!great!! My first priority is 9龍塘樂基..雖然我都like THINK, 但我仔係big son, 淨係返1,3,5好似少咗D咁..pm class我又唔多like...唉..我都希望突然收到9龍塘 ...

你寫信比學校啦~以表誠意!!一定會有人放位出來,有D人住沙田,會偏選沙田HKPS,又有D人LIKE KM谷D學校.....ANYWAY一定有人放學位出來!
‹ 上一主題|下一主題