用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 全軍覆沒!大家有何對策??
go

全軍覆沒!大家有何對策?? [複製鏈接]

引用:我想問如果係10月b,細仔,如果今年全部直資

原帖由 babymouse_to 於 13-10-31 發表
我想問如果係10月b,細仔,如果今年全部直資落空,我可以下年照讀政府p1,然後再報直資repeat P1 嗎?請問有 ...
老實講,唔會高。俾得你插班就對你有一定要求。

引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+13-10-31+21:2

原帖由 jaycee_mami 於 13-10-31 發表
請問小一repeat生係咪佔好少數, 只係零星個案?  因為真係唔多聽見有人去考另一間小學repeat小一, 反而插班 ...
好多時學校收到來年插班嘅application,經過筆試覺得程度爭啲,上p2有機會排尾,但又至於要reject, 咁會安排repeat p1,一來唔想整衰自己學校,2來小朋友亦冇咁吃力。

引用:Quote:原帖由+chingcging+於+13-10-31+發表

原帖由 Charlotte_mom 於 13-10-31 發表
咁反而我無聽過咁。收插班間間都揀最叻,如果吾夠top學校未必想收(收個叻既入小一都未必會揀個marginal掛 ...
我以前做嗰間會咁。好多時係外區想考入嚟嘅,校長唔會咁易放位。

回覆:全軍覆沒!大家有何對策??

呢班好多係考p1衰咗,又寫信,又"矮"又西咁…好多時都offer repeat。亦試過p2插入,升唔到班。

引用:回復+evaken+的帖子 ”小一生可唔可以再考

原帖由 hoihoima 於 13-11-01 發表
回復 evaken 的帖子

”小一生可唔可以再考小一“
佢應該係插p2不成repeat?

‹ 上一主題|下一主題