用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 禮賢面試只在星期一
樓主: kubbrick
go

禮賢面試只在星期一 [複製鏈接]

回覆:禮賢面試只在星期一

但要學生請假唔返學,就因為要in你間學校?返學係學生嘅基本責任嚟喎!

利申,我一間都冇交

引用:幼稚園已經預咗學生請假去面試,直接同幼稚

原帖由 kennyklt 於 13-09-21 發表
幼稚園已經預咗學生請假去面試,直接同幼稚園講明原因就得。
Weekday interview又話要學生請假,星期六日面 ...
唔係話幼稚園預咗你請假就話件事係啱。要返學嘅日子你唔返學去做其他嘢,點都講唔通!你會唔會同你老板話我去interview聽日唔返工?呢個係學生態度問題囉!我個人覺得,除咗病,紅白2事你可以唔返學,其他嘅全部冇得通融!連小學都縱容小朋友咁做,我覺得好有問題囉!星期六同日interview有個好處,得家長可以取捨,唔係話18區in暈晒就叫好囉

引用:Quote:原帖由+chingcging+於+13-09-21+發表

原帖由 kennyklt 於 13-09-21 發表
幼稚園學生面試小學係整個求學生涯嘅一部份。而且校際音樂節,皇家音樂考試都係weekday,學生都要請假參加 ...
唔同意,你絕對可以唔面試,唔面試唔會冇書讀。你in 一間係咁就話啫,一星期有成2日因為咁返唔到學,咁算點?你問吓自己,in完係咪收你一定讀先?而且係小朋友嚟講,郁啲就唔返學,郁啲就請假,你估佢會點諗?佢會覺得唔返學,有咩咁大不了?呀媽俾架#

校際音樂節係學校會安排返學時間去,我唔會自己去攪,學校肯俾佢去,我就簽名俾佢去!

Yanamami  但考ABRSM都喺weekdays啊~~考芭蕾舞、中國舞級試又喺weekdays,禁點算?  發表於 13-9-21 19:33

引用:唔係心儀或有需要就唔好去啦。我都試過因面

原帖由 wendysuperbaby 於 13-09-21 發表
唔係心儀或有需要就唔好去啦。我都試過因面試而请假,亦如實同學校加小朋友講。去學校面試小朋友被考核,同 ...
去interview同返學係一樣?咁你返工同去第二間公司interview係咪一樣?講真,學校話唔俾又點?你會聽話俾小朋友返學唔去interview嗎?

引用:其實大人喺weekdays去其他公司見工,喺咪都

原帖由 Yanamami 於 13-09-21 發表
其實大人喺weekdays去其他公司見工,喺咪都好唔啱架?如果我反6日工,喺咪要人地Sunday 先可以interview我 ...
我會resign咗先interview.

引用:Quote:chingcging+發表於+13-9-21+17:39+唔

原帖由 Yanamami 於 13-09-21 發表
要老師番7日工,好陰公啊~
間學校要玩interview, 就預咗。咁心痛啲老師?

Yanamami  老師都喺人,都有家庭吧~  發表於 13-9-21 19:34

我以前做學校嗰陣返都試過!open day前後都要返,outing 前後都要做!我可唔可以say no? 我做得呢份工就預咗!正如學生嘅責任係返學,唔係話個家長覺得有啲事緊要個返學就自己決定唔返!

引用:返工有年假,返學冇,其實重點係有些學校唔

原帖由 kubbrick 於 13-09-21 發表
返工有年假,返學冇,其實重點係有些學校唔體諒學生,要學生請假
重點係,係細個嘅時候已將小朋友嘅價值觀扭曲!係家長嚟講,你有大假,你用大假都任何事都冇人理你!學生有學校假期,正路唔需要平時請假。

‹ 上一主題|下一主題