用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 2010-2A班, 埋位啦......
樓主: IP
go

2010-2A班, 埋位啦...... [複製鏈接]

請問明天返學需要帶D咩?

原帖由 IP 於 10-9-1 22:54 發表
hi 黃詩琪, 我地又在同一班啦! 我明天淨係同阿仔執文具和通告袋、智能卡, 書包, 應用不用帶書的。簽了成晚通告, 希望不會覆你太遲。
多謝IP,我都係帶左呢幾樣野返學。

興趣班羽毛球班有兩個選擇,兩球會有咩分別,邊個好些?
Thanks.

原帖由 goodmama2003 於 10-9-2 21:33 發表
詩淇媽, IP媽, 你地小朋友好嗎 , 我地小朋友分開左班, 我特來向你們問個好. :)
我粗粗地查左下... 發現有同學仔全級排前3名都分左你地班呀.. 勁呀.. ...
多謝關心,請問知唔知自修簿寫要買兩本Phncs書係咩書來架?邊間書局有得賣?

原帖由 sa_sallychan 於 10-9-4 17:37 發表
那數a是要再買嗎?我仔仔沒寫錯?咁常是否正確呢?因常識書中沒有5,請問有沒有家長可幫幫忙提供自修冊中資料?因呀仔寫的我多數是沒有的!麻煩你們吧!先謝謝 ...

中文:帶書作2上(1)
英文:Sign Eng Plan
         買2本Phonics書
數學:帶2上A書、2上作及2上(良)
常識:Sci:Bring Book+WB(5)
其他:點收英文書及簽回條
         IT課不用帶書

原帖由 sa_sallychan 於 10-9-4 17:37 發表
那數a是要再買嗎?我仔仔沒寫錯?咁常是否正確呢?因常識書中沒有5,請問有沒有家長可幫幫忙提供自修冊中資料?因呀仔寫的我多數是沒有的!麻煩你們吧!先謝謝 ...

常識:Sci:Bring Book+WB(5),則係:New General Studies 2-5Love of Nature(2010)+New General Studies W/B 2-5Love of Nature(2010)

買2本Phonics書,我唔知係咩野。

數學:帶2上A書、2上作及2上(良),呢3本我估應係上學期的書。

原帖由 sa_sallychan 於 10-9-5 19:48 發表
真係唔好意思,又有事想問各位家長!請問深藍色手冊是否被老師收了?我仔仔沒有了!慘啦!時間表在裡面,現在不知明天上什麼堂,怎辦好呢?
請查看私人信息。

小女今日既自修簿英文:
      (4)A picture (Hand in 13/9)
我睇唔明咩意思,請大家指教。

原帖由 x'mas 於 10-9-9 17:45 發表
can anyone help?

my daughter said she has chinese writing homework today, but she only circle 6 words on the textbook, ONE word missing!!

Can anyone let me know which 7 words??
1.弄濕(書上個濕唔係我甘寫,因我打唔出果個字)     2. 藏在    3. 嘴巴    4.生長    5.一株     6.喜歡7.鮮綠色

原帖由 melodypoonwk 於 10-9-9 20:58 發表
各位好, 仔仔由於插班, 未有買小一的課本, 仔仔說老師要買數學書, 習作2上A及良2上, 但手冊只是寫了數作2上A及良2上, 請問有無人知道數書2上要買嗎? 謝謝! ...
睇你仔仔既自修薄只寫數作2上A及良2上,就唔使買,但唔知佢有冇抄漏,所以你最好今日打個電話俾老師問清楚。

原帖由 IP 於 10-9-11 18:04 發表
這是說要交一張同小朋友的dream job (oral 題)有關的圖片, 阿仔話仲可以加一張自己的大頭相在旁邊。
阿女琴日話我聽,要搵一張有關的公仔圖片,然後用自己的頭相貼在公仔的身體上。都唔知岩唔岩。

下一堂IT堂你地帶咩書呀?個書包已經咁重,冇理由兩本帶齊架?

原帖由 dcba 於 10-9-14 18:57 發表
Would anybody pls tell me what is the homework for Chinese today? (my son didn't write clearly)
Thanks!

1.明交「26週」EX3,4+對(EX1-4)
             2.「閱」EX1+對
             3.《自習篇章》(一)

你地小朋友鍾唔鍾意學校個午膳呀?小女只鍾意個甜品但唔鍾意個飯盒,前段時間我每日送餐俾佢,結果學校果份老師要佢拎返來,整到個書包成陣味。

原帖由 x'mas 於 10-9-19 22:21 發表
For my gal, lucky she likes to take lunch at school and always said it's yummy

BTW, just wonder why the teacher still ask yr daughter to bring the lunch box back home if you bring the lunc ...
可能因小女個飯盒完全未吃過,老師想教育我地唔好浪費啩。

原帖由 IP 於 11-6-1 21:30 發表
學校的水豆菌應該仍然在蔓延吧? 終於輪到我阿仔染上了! 今天阿仔出水豆, 明天開始請數天! 不知其他小朋友還有沒有染上水豆呢? 各位小心為上! 唉, 希望考試前可以好番啦! ...

小女也在今天出水豆。

原帖由 IP 於 11-6-4 17:21 發表
我也祝你女女早日康服! 她以前有沒有打水豆針? 打過後出少好多, 快的好的, 不會辛苦, 我仔仔就是這樣, 現在已結蕉, 進展不錯。

佢以前冇打水豆針,所以前幾日都幾辛苦,今日開始回復返精神,多謝IP和goodmama既關心。

原帖由 IP 於 11-6-9 21:30 發表
詩琪媽媽, 你的小朋友好番未? 聽阿仔說, 這兩三天, 2A班都有四、五個同學仔沒上學,而且有個同學仔面上長了好幾個水痘, 但還返學, 他附近的同學仔都話好驚呀! 我覺得奇怪: 點解學校老師不馬上叫他家人帶他回家呢? 2A ...

多謝關心!小女今日終於可以返學啦,希望其他出水痘既同學仔都可以儘快康復,並考得好成績。
‹ 上一主題|下一主題