用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 鋼琴老師--換抑或不換?
go

鋼琴老師--換抑或不換? [複製鏈接]

你有冇同老師講你既要求? 是否要係六年級時考8級, 而家香港好多家長為左升中會有咁既要求, 又或者老師放鬆了教法, 你又會唔會嫌學習進度慢呢? 要多D同老師溝通

原帖由 琬晴B 於 10-6-29 10:56 發表
To fcbttkw:
我囡囡係果種”要努力練琴先交倒功課”既學生。
我老公的想法同你好接近,佢話:不如下次淨係帶考試書,等老師知道囡囡既考試範圍進度咁差.

To Miss321:
我不想深究老師是否有錯,但我覺得現時的做 ...

Which level does your girl reach in flute playing?

原帖由 CrabPincers 於 10-6-30 14:02 發表

呀, 講漏 一樣野
其實我個女都有你女既問題, 但就吾係piano, 係flute

我個女年尾考flute, 但我硬係覺得吹得好難聽, 走晒音, 但以前個老師成日話佢吹得好, 好有potential, 但我個女一拿起支flute 呢, 我成家人(包 ...

Your aim of piano learning for interest, but the teacher's aim is train up a talent .

原帖由 CrabPincers 於 10-6-29 13:13 發表
我女今年會考5級, 但佢學左吾係好耐琴, 兩年左右
可能我自己都識彈, 所以未正式學時我已經教過佢, 所以起步雖然比人遲(5年級先黎學琴), 到今年年尾(中一)先考5級

佢老師都好想佢中三前考晒8級, 但我同老師講吾好甘 ...
‹ 上一主題|下一主題