用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 重英輕中荒唐可悲(風君)
go

重英輕中荒唐可悲(風君) [複製鏈接]

樓主既見解,相信流落呢度,只會變成小數民族,睇得明既人亦相當有限。

人必自侮,然後人侮之....

咩全球化....良好英語係必須....要知道語言不單用手寫用口講。語言係一種文化,文化背後包含既國家、民族、歷史....要學好一種語言,連自己語言都唔識尊重...講咩全球化...唉!

原帖由 irisyan 於 09-11-10 15:15 發表
其實, 現在學好中英文已經是最基本的要求了, 稍有條件的, 還會選修其他語言, 從而, 增強自身的語言能力.
沒有良好的語言能力, 如何能提高談判技巧呢?
今天看報紙, 得知胡錦濤即將出席亞太經合會議, 難道會議是以中文 ...

沒有良好的語言能力, 如何能提高談判技巧呢?-->睇完之後係個mon面前笑左出來...
今天看報紙, 得知胡錦濤即將出席亞太經合會議, 難道會議是以中文 ... 會議用咩語言我唔知,但胡總發言一定用普通話....

原帖由 samuel89 於 09-11-10 17:54 發表

要學好一種語言,就代表連自己語言都唔識尊重...

全球化就代表一定要用自己語言 用別國語言就代表連自己語言都唔識尊重...
全球個別國家都執著於各自既語言係一種文化,文化背後包含既國家、民族 ...

看來曲解絕對係你既強項.....

原帖由 Kanba 於 09-11-13 14:29 發表
香港人應該精通中文,最好兼通英文,但如果兩樣都差便太可悲了。

精通......兼通.....要求太高了吧~~~

香港人要既除左語言能力,我覺得更緊要既係思考能力。

e.g. 曾蔭權and董建華,兩者英語水平不俗,可惜思考能力就.....更莫說他們的談判技巧。
‹ 上一主題|下一主題