用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 十五十六添, 我都好想兒子入讀國際學校, 但.... ...
go

十五十六添, 我都好想兒子入讀國際學校, 但.... [複製鏈接]

國際學校學生可以經「非聯招」考入本地大學。
以前,本地國際學校學生經「非聯招」考入本地大學率偏低,因為以前傳統中學要讀7年,而家傳統學校改左334,讀6年中學。即是大家讀書年數一樣。情況可能會有轉變。
不過,唯一擔心係要考兩科語文,因為多數人會考中文(中國語文及文化)及英文(Use of English) 如果以國際學校學生嘅中文程度去考可能會差少少。(除非識第三種語文,不過可能仲難)
同埋而家有d讀完副學士嘅學生都會經「非聯招」入番大學。
其實我都有呢個擔心,因為我個女讀緊EFS,雖然都有中文學,不過程度始終比較低,(認字同寫字比較弱)幸好係用普通話教中文。如果將來真係考唔到本地大學,可能試下番中國,再唔得先諗去外國囉。(我都唔想佢去咁遠)

我個女係RC讀緊,其實當初都有考慮讀傳統學校。(因為諗住唔使交學費)幼稚園時幫佢報國際係諗住國際又得,傳統派位又得。
佢P1果陣我去咗做補習老師,諗住認識d學生再睇下邊間小學好。但係我發覺d學生好慘,勁多功課、默書。最慘係d學生唔鐘意返學!返完學都好似咩都唔識咁。當然亦有小數學生資質好d,或者接受到填鴨式教育,(即是可以迫得果d),通常呢d都係成績好個批。
我覺得小朋友學習首先係佢要有興趣去學,如果連學都唔想返仲講什麼學習呢?我會重視小朋友有求知慾,懂思考,同埋要係生活中學習,而唔係只係一個讀書機器。
不過,有d家長會覺得國際學校d程度(例如數學)比較淺,但我覺得唔可以比較,因為兩者教育方向唔同。傳統教學一定要訓練學生「識考試」,為咗keep住收到學生,唔會殺校,佢地都無辦法唔谷學生成績。
對於重視成績嘅定長,可能傳統學校會較適合。

原帖由 opakgn 於 09-10-19 19:26 發表
我個女係RC讀緊,其實當初都有考慮讀傳統學校。(因為諗住唔使交學費)幼稚園時幫佢報國際係諗住國際又得,傳統派位又得。
佢P1果陣我去咗做補習老師,諗住認識d學生再睇下邊間小學好。但係我發覺d學生好慘,勁多功課、默書。最慘係d學 ...

其實以個人睇法,如果你真係好想佢讀本地大學,傳統嘅小、中學會適合d。因為考入大學始終都係睇成績。
講真個句,國際學校學生唔係程度低,只係「考試技巧」無傳統學校學生好,傳統學校會訓練到d學生識考試。但國際學校就唔注重考試成績,較著重學生個人潛能發展。其實佢地好精靈,不過唔識考試。
(不過,好可惜,通常d家長會以成績作為量度標準)
如何取捨要好睇家長要求。
其實我自己覺得,而家d大學生無以前果d咁叻,可能係教學質素問題。我覺得佢地同10年前嘅中學程度差唔多。(雖然課程深咗,但係d人都唔吸收)

Hello. 其實好少會有唔適應國際學校嘅學生,反而多數唔適應嘅係家長。你想像下返學好relax,又少默書,無考試,我諗好少學生會唔適應。
好多時唔適應嘅係家長,有時d家長會覺得唔知d仔女學咗d咩。好似我個女咁,小學係冇textbook,主要用老師d handout,具體上真係唔知佢學咗咩嘢。不過見佢返學都幾開心,同埋係某d事上有自己嘅見解,亦可以表達到出嚟。所以都覺得自己冇安排錯。
之前有聽過有d家長因為經濟問題,要由國際轉返傳統,d學生就真係好難適應。一來workload大咗好多,中文又追唔上,校規又多,好慘。所以真係要考慮清楚、選定,唔好轉來轉去,最後苦了學生。
亦聽過有傳統學校學生頂唔順,轉去國際,反而有好轉變。

我諗住比佢讀到中學後,考到本地大學就最好,否則想佢返中國讀。相信到咗果陣時,中國已經發展得好勁,加上好多外國公司同中國做生意。如果流利英文加普通話都會幾吃香,起碼冇咁擔心一畢業就失業先啦! (好似諗到好遠、好完美,不過據我所知其實北京、上海d大學都唔易入)
如果最後真係唔得嘅話,會送佢去英國囉,因為我地有教育津貼,英國係唯一選擇。

所以真係要努力儲錢!

原帖由 msbeauty 於 09-10-21 10:23 發表
真的多謝你的分享.  我估計你應該是公務員家屬, 是嗎?  其實我亦是.  但據我所知, 教育津貼只去到19歲, 那若到時你的女兒會到英國留學, 那筆費用是好大的 (因已沒有津貼). 是嗎?

而且據我所知, 這津貼不是局限於去 ...

淨係英國可以咋,仲一定要寄宿至有。

其實d津貼係供唔到大學嘅,最多讀完高中。因為我同老公一人供緊一份保險,應該夠佢讀大學嘅。

我有d朋友(又係公務員),一心諗住初中就送子女去英國,高中畢業就返香港考番本地大學。佢地小學就讀傳統學校/直資學校,中一開始去英國。咁樣可以享盡津貼(本地+海外)又用最少錢。但係我又覺得初中去好似太細,仲要我個係女仔呢!

仲有,如果用海外津貼,雖然每個月交嘅學費少咗,但係津貼咗嘅金額要立番稅架,所以其實冇想像中咁平。

今朝睇報紙話香港會起多幾間私立大學,我諗第日會有多d大學學位,希望可以係香港讀啦。(最多比貴d學費,都冇英國咁貴卦)

其實去英國係諗住可以比少1年大學錢囉。
因為有年齡限制,正常17歲讀完year 13,最壞打算,佢去英國要repeat 1年year 13(18歲入大學year 1)仲可以用到津貼,當然年齡過咗就要自費。
其實我一直都有過問題,如果公務員子女係天才,例如15歲就考到大學,咁係咪可以全程都有津貼呢? (都係問下,唔知有冇lee d case)

如果你對海外升學津貼有興趣,可以查詢下(內部),每年都有talk講。我同我老公係果女3歲時聽過1次,諗住聽定d資料可以好預算d。

Hello, 各位,好開心有相同諗法嘅朋友。

本地大學收生主要經「聯招」同「非聯招」,但係而家「非聯招」嘅競爭都幾大。因為以前冇咁多學生經「非聯招」入大學。以國際學校學生嚟講,以前多數都係諗住出國,又或者係個學生本身唔係本地人,佢地父母嚟香港做嘢,公司包埋未成年子女嘅教育,通常佢地都會返自己國家讀大學。但係而家多咗d本地人因為不相信/頂唔順傳統學制,而選擇讀國際學校嘅學生。(即係我地lee d)其實最終都想入番本地大學。再加埋d副學士畢業生、內地學生等。
我搵到lee段新聞,你可以睇下。
http://hk-pub.com/forum/thread-2386654-1-1.html

RC有中文學,普通話教。但程度就梗係冇傳統學校咁深。例如我個女,佢6歲Year 2,年齡等如傳統小學1年級生,但中文程度嚟講就應該冇。不過我都buy用普通話教中文科嘅。

其實我冇認真比較過中文程度,但我有個而家讀緊小學嘅表弟,佢將佢K2時幼稚園(佢讀維多利亞)d中文認字卡比我個女,當時我個女year 1,都識唔到1/3。

我地係屋企講廣東話,其實佢d英文主要係學校學/用。佢幼稚園唔係讀名校(讀沙田好時光-International Class)可能因為咁,佢K1/K2好少同學,(連埋佢在內)K1得10個,K2時,因為出學卷,d同學有d轉去中文班,淨番5個。點知因為少人,佢d英文進步得好快。其實我果時唔知year 1係5歲讀,我報名時已經收哂,佢係第二輪考,又比佢好彩考到。因為當時算係新校,好多家長寧願選SJS(同區),我諗果時d競爭又冇咁大。
佢果時幼稚園個校監都建議我比佢考RC,都係因為SJS競爭好大。(我唔想學校離屋企太遠,所以要選沙田區)

講開SJS-我識一個SJS嘅媽咪,聽佢講SJS都有中文堂(普通話)佢話唯一唔好係學校冇Canteen,要朝朝煮飯比個仔帶。

RC小學學費$6800,雜費係以年計,開學個陣一筆過比,好似千零蚊,至於school lunch就$26餐(都可以自己帶home lunch)。校巴就要睇地區,我地算近,每3個月比一次,拉平均每月約$800。(Service Provider -冠中)

EFS已經係最平嘅國際學校嚟,其他果d(唔係EFS)間間都要成萬蚊一個月。(小學-中學唔止)

lee段新聞,你睇下。 
http://hk.news.yahoo.com/article/091021/4/esbe.html

Hi, msbeauty.
其實我都係一個好普通嘅家庭,亦唔係專業人士。我相信任何父母,無論任何職業,大家對子女嘅愛都係一樣。
外國Passport holder & native English speaker係優先。不過唔代表其他無機會嘅。我個女夠兩樣都唔係啦。

如果你想佢入國際小學咁幼稚園就要讀國際。等佢自小適應學習環境/模式。小學可以考國際(5歲)又可以派位(6歲)。(當然如果有可能入傳統小學,就要自己教下中文)
傳統幼稚園就應該好難考到國際小學,我甚至懷疑interview機會都唔知有冇。

就我自己所見,國際學校學生同傳統學校學生係有分別嘅,兩者平日表現亦有唔同。當初亦有考慮直資(培僑),但係幼稚園校監就話我個女多數考唔到,因為該校嘅target學生唔係類似我個女果d,最後都冇試。

如果佢讀開國際kinder,interview時表現番平時咁就得架啦。我覺得除此就冇咩特別準備。至於英文方面,如果kinder係國際,加上係屋企都要同姐姐講,我諗問題唔大囉。

有一個有趣的情況,我個女以前幼稚園讀國際班,反而隔離中文班有個鬼妹仔。(佢有身份証又有外國passport) 其實原理都係一樣,大家都做兩手準備啫。

係呀,學費都係主要原因. That's why we chose ESF. 雖則話有allowence,但係都要自己貼,所以唔可以太貴。

如果你真係好想讀ESF嘅小學,入到佢嘅kinder梗係會大機會d啦。至於國際班,以我個女果間,係全英語教,由一位class teacher(由返學至放學)take care 全班同學。另外,因為唔係名校,冇咩人讀,變咗真正小班教學,咁仲好。其實我個女冇讀PN,一讀就K1,K1前好少接觸英語/外國人。初初返學好唔慣,但係3個月後已經可以class teacher 溝通到。我唔係話international class好好,不過我只係唔想佢要同人死爭爛爭,咪搵間唔使爭。當然要問清楚教學模式,我見佢全程由外籍老師教我至選佢。如果國際幼稚園真係太貴,而又入唔到ESF嘅kinder,你可以睇下有冇其他心儀幼稚園(國際班),了解佢嘅教學模式。同一間學校,中文班同國際班可以係完全唔同。(正如我個女以前果間)
至於小學派位,只要係本地人,就可以參加。派中嘅學校一定要收,(除非你自己唔讀)我個女都有同學讀完year 1經派位轉番傳統小學,佢媽咪話好鍾意果間學校,同埋覺得國際d程度低喎!每人都有自己嘅諗法,但我個人就唔係咁鼓勵,因為正如之前所講,國際轉傳統會好難適應,尤其是中文科會追得好辛苦。至於英文科,因為國際學校不會特別注重grammar,變咗中、英文科都冇優勢,仲衰。

呀..仲有,如果真係5歲冇國際收,咪讀住K3先,再一路考插班囉,如果都真係冇嘅就讀完K3至考year 1。(大其他人一歲,可能機會仲大d)我以前都有擔心呢個問題,我果時仲驚,因為報嘅時候已經全部過哂deadline。(係幼稚園個校監教我嘅)

原帖由 msbeauty 於 09-10-22 12:51 發表
是的, 我都有點擔心, 讀國際學校的學生不著重英文grammer, 他們只是講好流利, 但寫方面好弱, 是嗎? 那是否代表中, 英都學得不好?  

而且, 想問國際學校的課程是否比傳統學校淺d? 很少功課和考試嗎? 那怎樣知道他學 ...

佢d英文講同寫都ok,只係寫嘅時候可能有少少grammar上嘅mistake。之前講嘅係果d係只讀咗1年year 1嘅學生。同埋佢地學grammar同我以前學嘅方法亦唔同,佢地主要係用得多、講得多學到。
例如我以前學future tense,係記住will,shall...但我個女因為講得多,佢唔知'future tense'呢過term,但用嘅時候就用得啱。又例如學'past tense'我以前係要背'go、 went、gone'。佢無背過,但係知道發生咗要話went唔係go。我有問過佢知唔知點解,佢話比我聽'總之'係咁講。

如果英文程度就一定高過傳統學校,但中文就低d。很少功課,有時星期五有一份,有時一星期都冇一份。不過,每星期都有labrary堂,每人要借2本英文書加1本中文書。(要寫comments/晝圖畫都得)佢學校好注重d學生要成日reading。英文冇默書,反而中文就默過兩次(開學到而家)。無考試,冇排名次,每年會有2份assessment report,teachers會係每個area評番佢嘅表現,有咩achievement及邊度要improve。唔會同其他同學比較,純粹睇個學生嘅個人表現。

原帖由 Yau_Cheung 於 09-10-22 13:44 發表
ESF 有年齡限制,讀完K3 係唔可以考 year 1,只可以申請入 year 2。

原來有限,sorry呀,我之前都唔知。如果係咁,year2 插班都唔係咁大機會喎!

原帖由 cuteb 於 09-10-22 15:03 發表
sorry sorry, I got it, Sha Yin Good Time, but I think now there are many students la, not like b4....

OH....有可能我個女出世果年比較小BB。
佢2003年6月出世。
2002年因為「肓年」少咗人結婚,再加上2003年年頭打杖,跟住又有沙士.....(唔知關唔關事呢?) 不過又真係有d年份係特別多bb出世,例如「豬年、龍年」。

但係佢讀國際班果陣(2006)真係好少同學,同埋多人用學卷讀中文班。
估唔到而家咁多人讀呢!

原帖由 PearPear 於 09-10-22 16:35 發表
Hi opakgn,

多謝你詳細的資料同分享!

據我知, RC而家已多左好多人報! 以前,boxhill小朋友絕大部份都入到RC, 但係而家聽講比率已少左, 因為RC收多左由外面九龍幼稚園學生!  

其實如果, st. cat, pre-school那些,  ...

其實我唔係好熟d幼稚園,只係將自己知道嘅講出嚟。你可以多d上網搵資料,同埋去d討論區睇下人地嘅意見。不過我覺得有時最準係自己嘅感覺。即是要親身去學校度(幼稚園)。我以前都係咁,係放學時間去果間幼稚園門口,睇下d小朋友係點,小朋友讀得開唔開心學係有樣睇。早少少去同d等湊放學嘅媽咪傾下,例如問下用咩語言,教學方法,功課多少等。多數媽咪都會肯同你講。(雖然多數都會話間學校好)
討論區可以參考,但最緊要自己鐘意囉。好似我報year 1時,都有參考討論區d媽咪意見,果時對RC都有幾多負面評語。但因為我同個女去過校舍,都好鐘意。所以都照報,而家都覺得幾好。

至於「培僑」同「王錦輝」都係直資學校,學費好似二千幾,lee 兩間學校係勁多人爭,好難入。我聽過有個「培僑」媽咪話平時返學、讀書係開心,但係一測驗、考試就辛苦,因為無操開。「王錦輝」果名係「浸會大學附屬小學(類似係咁)」。d家長見到「浸會大學」呢幾個字簡直發哂狂,個個都想入。
同埋其實直資學校都唔係唔睇成績,只不過佢地多元化d,好過傳統學校d。

原帖由 PearPear 於 09-10-22 16:35 發表
Hi opakgn,

多謝你詳細的資料同分享!

據我知, RC而家已多左好多人報! 以前,boxhill小朋友絕大部份都入到RC, 但係而家聽講比率已少左, 因為RC收多左由外面九龍幼稚園學生!  

其實如果, st. cat, pre-school那些,  ...

RC好多時會invite家長返去幫手,我就因為要返工,淨係試過一次幫手帶我個女果班參觀科學館。(通常會預先比日子,需要嘅人數,家長如果available就通知class teacher)

RC其實唔係開辦咗好耐,所以唔清楚大學入學。
你可去睇下關於學校嘅history/story -
http://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%95%9F%E6%96%B0%E6%9B%B8%E9%99%A2

原帖由 PearPear 於 09-10-22 18:36 發表
Hi opakgn,

多謝分享!

其實我唔知係咪我唔係好認識呢2個, 定點? 我感覺都係一般!  嘩, 原來呢2間都勁多人爭?  救命呀!  因為諗緊, 如果唔讀國際, 或國際唔收, 第日可以讀咩?...

因為我自細到而家都住沙田區,lee兩間學校由起緊開始,已經有好多家長「喉」住。
我有個朋友因為供緊樓,唔可以比仔仔讀國際,佢初初都諗住讀直資。但係我自己就有d疑惑: 雖然直資學校學習模式同傳統有分別,但最終大家都係排同一倏隊(即是同傳統學校學生考同一個公開試) 問題就係lee度。如果間學校真係以國際syllabus教,學生唔識考試,咁點樣同傳統學校學生flight呢?  相反,如果佢谷考試成績,咁又同傳統學校又咩分別? (仲要學費唔係平)
我個朋友最後都係經派位讀傳統學校。
(純粹個人睇法)

原帖由 almom 於 09-10-22 19:50 發表

個人覺得, 如果你中意 RC, 你未必會中意培僑 & 王錦輝
相反, 如果你中意培僑 & 王錦輝, 你亦未必中意 RC

RC 課程係 IB, 與大家心目中的活動教學未必一樣 ...

完全同意,果時我都有去過培僑open day,都發覺佢唔係我想搵嘅學校。

原帖由 cuteb 於 09-10-23 00:38 發表
其實都係需求問題, Boxhill加多咗中文, 最啱啲家長想要嘅, 2hrsEnglish, 15-30mins中文, 市場需要, 但我唔鍾意用cantonese教, 一係就全用PTH教, 讀IS都係咁, 我有同校長傾過, 佢話會考慮, 但唔知會否改策略?!

Boxhi ...

我都覺得中文(普通話)好重要。而家外國家長都比子女學國語。大家都睇到個勢,中國成為全世界第一強國應該唔會係好耐之後嘅事。到我地d子女大過出嚟做嘢嘅時候,應該更加要識寫、識睇中文、識講國語。雖然自己係中國人,但係母語係廣東話,所以一定要識中文、學好普通話。仲要大家唔好忘記,仲有一班國內學生,由於母語係國語,佢地d英語好流利,唔似我地d港式英語。我以前試過係進修時識過一班同學,佢地係中國人,但唔識廣東話,我地一直都係以英語交談。我開頭唔知佢地嚟自邊度,以為佢地係ABC,後尾至知佢地有d係北京人、有d係上海人,公司比佢地嚟香港上堂。佢地比我嘅impact好大,原來大陸人質素係lee十幾年間已經提升咗好多,(當然農村耕田果d唔計)d人有錢咗,下一代自然教育做得好好。以前就話香港人d英文好d,但係而家連lee個優勢都冇咗。
‹ 上一主題|下一主題