用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無邊間幼稚園可接上小學或可以接上去中、小學部 ...
go

有無邊間幼稚園可接上小學或可以接上去中、小學部 [複製鏈接]

有無邊間幼稚園可接上小學或可以接上去中、小學部

如果可以有幼稚園可接上小學或可以接上去中、小學部,唔使煩幾次,你話幾好呢

我會搬屋遷就個女的幼稚園,現心儀港島區(寶血/聖心/鐵崗)及九龍區(培正/st cat/根德園/金巴倫)的學校,
所以會報多幾間

想問各位以下問題/資料:

1. 跑馬地寶血幼稚園----寶血小學(直屬嗎)----???中學(寶血或其他寶血會中學)

2. 羅便臣road的嘉諾撒聖心幼稚園----嘉諾撒聖心小學(直屬嗎)----???中學

3. 若想讀聖保羅男女,應報哪間幼稚園,機會較大

4. 聽人講九龍宣道幼稚園只有3成學生上到宣小,真的?

我都係發吓白日夢,以上學校都是極之難入。

5. 重有無其他選擇呢

Re: 有無邊間幼稚園可接上小學或可以接上去中、小學部

Myjewel,

Thank you for your reply
I want to ask one more question
St Paul's kindergarten = 聖保羅幼稚園抑或是聖彼得堂幼稚園

Charlotte_mom

你解釋得好清楚,唔該。

即係話,到時要計分及抽籤,要再煩多次

再想問一下,在港島區哪些幼稚園有得接龍,而質素不錯的,請介紹。

hokittyho
請問在聖羅撒升小一要唔要計分,定是直升,我是基督徒是否有影響
另聽聞協恩不能直升小一,要到第三輪叩門才有機
培道可上小一,有無直屬中系學,小學程度怎樣。
‹ 上一主題|下一主題