用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 灣仔區校網
樓主: NovelTang
go

灣仔區校網 [複製鏈接]

以前住在隔鄰的小朋友現已高中,兩兄妹當年都是軒小,但入不到精英班,中學派不了去聯系中學,之後都要轉讀直資中學。
根據其父母所講,軒小當年能升聯系中學的絕大絕大部份是精英班學生(不過呢個係講緊六七年前嘅事,唔肯定依家係點)。
我自己住16網,之前“刨”了一輪資料,我的心水除了培橋,還有慈幼,九月時去了慈幼的開放日,感覺不錯,校舍又大,相信會適合男孩子(純粹個人意見)。
但要放棄12網,又是頗大的掙扎!

原帖由 445566 於 10-12-1 18:58 發表
Charlotte mom
OH.. 你都有睇過培僑... 其實我對ZONE 12, 有D 好似食之無味... ST. JO 係一級名校, 不過真係好辛苦... 而軒小亦係... 仲一定要係頭30名... 講真, 我想.. 如果我仔叻既... 邊間都一樣, 如果我仔唔叻.. ...

St. Louis (SLS)當然是好學校啦!我都有替兒子報考哩!
我所指的慈幼學校是16網的津貼小學,不用交學費,靠大抽獎入讀的,慈幼與SLS同屬慈幼會,校舍同樣好大,兩間我都鐘意。
係喇!寶血本星期搞開放日,有興趣可以入去感受吓了解吓!

原帖由 445566 於 10-12-2 10:03 發表
rosewong
真係夾, 我都預了慈幼會既聖類斯(SLS)做back up, 其實我問了好多人... 如果我有SLS 係手, 更係博ST. JO 同廾軒小啦, 不過問題唔只係博, 係真係入了都好驚...
而SLS 好處係英小, 我亦覺得學校唔錯, EVEN 不 ...

本星期六,12月4日,下午二時至六時
可打電話到學校查詢:2572 3851

原帖由 yuengooluk 於 10-12-2 21:39 發表
請問寶血開放日是那一天,學校網站無顯示呢.

回復 67# yuengooluk 的帖子

寶血實行小班教學,總共只有七十零個位,據知有很多寶幼的小朋友都會選寶小,當然亦有若干兄/姊在寶小就讀的case,所以若放得太後有可能...

早前又有聽聞去年有人15分第一輪都唔ok(但唔知真定假),另外,一個不太熟的朋友早幾年(講緊2008年嘅事)大抽獎排到好後都中,不過最後她選了另一間。

可能上述的資料會令大家覺得有D亂,但肯定的是每年寶幼都有很多小朋友上寶小(第一二三輪都有),而我身邊有幾個朋友為寶小家長,他們對學校是有讚無彈的。

如果沒有更改,聖若瑟的上下午班是規定的,一二三年級下午、四五六年級上午,故不需要分開填,與華仁的Stream A/B(或簡稱上下午)分開填報有所不同,亦因此估計聖若瑟會有大約75個學位。

原帖由 majacob 於 11-1-5 17:27 發表

原來聖約瑟 2013 年會轉全日制小學, 咁 2013 時升小一的校網 12 學生真的有著數...thank you thank you

但看資料, 現在聖約瑟是分上午, 下午班, 就如華仁一樣, 報讀聖約瑟小一是否也要分上午, 下午填 ?

(1) 聖 ...

‹ 上一主題|下一主題