用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 蘇浙小學(全日) 06年9月入讀蘇淅幼稚園K1既家長, 入唻交流下啦! ...
樓主: GIPW
go

06年9月入讀蘇淅幼稚園K1既家長, 入唻交流下啦! [複製鏈接]

我雖然未到選校, 但十月媽咪同我的看法有些相近.
不過有想請教. 知道蘇小收生結果先, 或是與"自行派位"同時知? 如果知道蘇小結果先, 那麼自行派位就可以"博"d? 實在不明白, 請指教.

十月媽咪: 我都明白少少..不過我唔想現大抽獎. 基本上..想知道會否在"自行-即計分"未報時已知道自己是否蘇小既備取生? 另外..你是否知道..已往蘇幼的學生多數因為已經多年普通話根基已被取錄機會大d?

原帖由 十月媽咪 於 09-6-10 14:33 發表
正常唻講, 如果你唔係蘇小既備取生, 理應係知道蘇小既結果先的...如果你留位蘇小 (幾百蚊留位費), 留左位之後, 依然可以參加統一派位 (即大抽獎), 正因為已經有蘇小呢間私校在手, 所以到統一派位嗰時可以進取d, 揀d ...

多謝你. 如果你無估計錯, 我就安心用"自行"博一博.
似乎"蘇小"d 行政快過 "蘇幼". 哈!

原帖由 十月媽咪 於 09-6-10 14:56 發表
自行嗰part, for蘇幼升蘇小既學生唻講, 我地係響自行計分嗰part申請之前, 已經知道學校收唔收番的了...由副校長曾經響上年同我地講過, 今年K2升K3嗰班幼稚園生, 未必會好似今年咁直升的, 到時佢地可能都要面試, 不過 ...

唔係呢年..不過都要想想..我會選16區, 除非搬. 本校生呀.

原帖由 十月媽咪 於 09-6-10 15:11 發表
係? 你係唻緊呢年將會參加自行分配學費既K2家長? 外校生定本校生呀?!

Sorb,

I've heard that there will be no more AM class very soon...do anyone can tell me if only full time class can be only chosen in the future several years?

Thks!

原帖由 Sorb 於 09-6-13 00:56 發表
GIPW, if you choose KCS, you will let your girl attend full day school or just half day.  My sister-in-law has chosen half day only, as a result, her kid's lesson starts as early as 8:00am, very early ...

這就是一個問題. 佢正是2012年升小一呢.

原帖由 十月媽咪 於 09-6-15 12:21 發表
其實往年KCS既返學時間係九點既, 但自上年開始, 就改左八點LU! 放學時間亦提早番一小時呢!

Chens,
上午校只係for蘇幼升蘇小既學生架咋, 外來生一定要讀全日班的, 但究竟唻緊幾時至會全部轉晒全日班呢, 就唔太清楚了 ...

見你地講自己講得高興, 我又講下先.
我同十月媽咪都好似. 不過我係 full time mom+part time job. 無工人, 無家務助理.
工人唔請因為"怕怕"..家務助理都請過但係佢地好似唔憂做, 成日夾唔到時間, 有好d 的時薪就走了去...唉. 我出佐去做嘢時, 屋企人幫手看住..但家務就一大堆..仲時教佢嘢, 品德教育, 陪佢玩..
基本上, 除了新聞, 都好似同個自己娛樂..say bye bye.
雖然好忙, 但我 enjoy..因為可以出去做事, 不用"屈"在家. 另外, 一手一腳明白阿囡都好開心..至少佢真係好孝順.  

Sorb,無辦法啦. 生得佢出, 就付上"最好"的. 但我所認為最好的是..給予時間和耐性引導佢.

佢個班唔用facebook 的, 我pm我的facebook, 你add 我俾我看可以嗎?

原帖由 Sorb 於 09-6-17 10:15 發表
Chens, 你好勁呀!
By the way, I have seen a graduation photo of my kid's class in her class's Facebook. The children are so cute and happy....all green like the froggies........ Have you seen your kid ...

Sorb, 已經pm了. 謝.

回覆 1# Sorb 的文章

我老公話: 如果自己N1學生都唔收, 即係
1. 自己教得唔好
2. 玩死K1 D 老師..因為要由頭教一班未聽過PTH 的學生

有無家長, 知唔知今年派中學派成如何?

If KCS changes to DSS, shall it have any improvement in environment from the fund of Gov? Ha Ha!

For most of DSS will link up to Sec.School, which school be linked?
‹ 上一主題|下一主題