用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 分享一下,測驗周/考試周,你的EQ受到多大的考驗? ...
樓主: joie123
go

分享一下,測驗周/考試周,你的EQ受到多大的考驗? [複製鏈接]

原帖由 joie123 於 09-11-5 10:38 發表
如題。
最大的考驗就是,你緊張,佢都唔緊張,好似係你在考試,踢一下先郁一郁,少啲EQ都唔得。次次都忍不住發脾氣鬧佢,事後我自己都好後悔,發覺咁樣發脾氣真係雙輸,搞到大家都好不開心。仲唔知對佢日後有沒有影響。

自己都知咁 ...

""次次都忍不住發脾氣鬧佢""

其實每個家長都好清楚要好好控制自己EQ, 但最後"....."

原帖由 Charlotte_mom 於 09-11-5 13:32 發表
哈...........我成日話要整個support group, 好似人地戒煙戒酒果d, 邊日無"出事"就俾粒星自己

(Support group) Good!!!!

原帖由 tingchichi 於 09-11-12 15:27 發表
我女現小三, 考試從來唔溫書, 以前我都會發脾氣鬧下佢.
今次我好高 AQ/EQ. 完全冇鬧過. 佢唔溫, 由得佢. 我都覺得自己勁, 進步了好多

tingchichi,

咁啲成績點吖?我都想學下您.....

以我所見,唔需耍家長勞心嘅小朋友,一係就自動波考試好叻,一係就...........

原帖由 tingchichi 於 09-11-13 10:22 發表
剛剛派咗中, 英, 常 3 科, 全部 90 分以上 , maths 未派, 我女估計佢可以拿 95 分左右. 我女從來唔係自動波, 但她有小聰明, 不過就懶 d, 考試從來唔溫書. 以前 p.1,p.2, 我都會 "哦" 佢 "鬧" 佢, 但今年我見朋友個女 ...

自動波=自己攪掂

你個女資質好,所以唔洗你操心!! 恭喜你!! 懶只因為識可以 唔冼溫.

我朋友個女讀小學年年考第一,朋友話佢只要求個女每日完成學校功課, 佢仲擔心個女會比自己太大壓力.......
‹ 上一主題|下一主題