用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 無奈地接受及配合
樓主: lokhei1012
go

無奈地接受及配合 [複製鏈接]

我仔上2個星期in左一間區內好受歡迎的幼稚園(不是klt果d),有些感想。仔仔是很斯文、很怕醜、不突出的人,所以我覺得他不是interview的材料。
當日interview總共有4parts俾分,第一part係埋去登記,2個老師問佢簡單問題,但他答得好細聲,老師不滿意,話佢咁細聲,他因為在門口等見時俾蚊咬了一大口,向我提出要搽藥,老師就話他......然後她寫寫寫,應該都不太好;第二part一個老師mark一個小朋友玩玩具,有些老師會問好多問題,但跟我們的老師只問了他叫什麼名,我猜因為首輪評分不好,無興趣問。第三part最大獲,老師要小朋友跟她唱歌跳舞,我仔最憎呢d,完全唔肯郁,我都算,但身邊家長好激動,猛hins小朋友:左手、舉高、踏腳......最後小朋友逐個上前見校長,是他表現最好的,校長親切地向仔仔提問,他也乖乖地一一作答,因為他本性如此......

ferferfer 發表於 12-12-2 01:24
我仔上2個星期in左一間區內好受歡迎的幼稚園(不是klt果d),有些感想。仔仔是很斯文、很怕醜、不突出的人 ...
我的結論是,如果學校只喜歡很突出的小朋友,也不算是適合我小朋友的學校吧!他只是平凡小朋友,就讀間平凡的幼稚園好了!
‹ 上一主題|下一主題