用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 初中補習心得交流區....歡迎各位發表意見^^ ...
go

初中補習心得交流區....歡迎各位發表意見^^ [複製鏈接]

小學時沒有找補習, 入部自己教, 我諗住中一初期會自己教, 初中D嘢我還ok, 看看情况而定啦. 不過會好傷感情, 唔得先補習啦, 點都要佢自己溫書唔可以輩補習架啦.

原帖由 my-baby. 於 10-9-10 19:17 發表

有冇考慮過功課輔導可以應付現在子女初中課程嗎?

我當初因為怕功課輔導此類補習的作法不大..所以報專科補習..

始終小學跟初中的學制不同..而334又可以直升高中..

所以初中的根基必定要打好..專科補習比較切合現 ...

原帖由 my-baby. 於 10-9-13 22:50 發表

初初我都以為可以自己教..但總被子女話自己囉嗦..

正如你所說..子女學習期間都覺得爸媽麻煩..感覺上都有點心灰..

但既然如此..我決定去找一些補習社幫子女報名..

一來可減輕自己壓力..二來又有專業導師教學..

...

其實我都試過四年班時找補習, 但總覺得她沒有學到什麼, 回來自己也教到儍因為以為補習攪定晒, 所以2個月就stop咗, 但自已教最衰是無咁多materials.  買補充又唔係一定有用.  我個女一坐低溫書就面黑, 做多兩就發皮四.

原帖由 my-baby. 於 10-9-14 15:40 發表
那現在有報補習嗎? 什麼形式的?

現在沒有報補習呀.  想報那間在暑假前己滿, waiting list 都成幾十個, 真無奈!  現在正處於觀望, 我諗過一個考試看看成績如何再算. 不過我個女性格好自以為是覺得自已好smart又hea!! 上中一後重hea!!!! 我同佢講讀書阿媽比你叻得多, 佢就話係咪, 你叻哂囉!!  吹涱!!!
‹ 上一主題|下一主題