用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 好唔開心,亞仔成績差左
go

好唔開心,亞仔成績差左 [複製鏈接]

唉!我同你一樣。我個小朋友小一開學,好乖咁,自己做晒功課,自己對手冊,又肯自己溫書,基本上我唔需要用太多時間理佢。第一個學期考試仲俾個大驚喜我,願本想佢十名內都好開心。點知派成績表先知佢係全班考第一,全級考第二,真係一切都美好!
點知好景不常。第二次考試唔知仲咩,考得很差,本來全部九十几分或一百分,今次只有八十几,數學仲得七十几,我都唔知佢發生咩事!!成績差左都算!下次努力!點知佢日日都寫唔齊手冊,以前我們回家前已經做晒功課,而家就算很小功課做,也會拖到晚上臨睡前先做完!試過很多方法,同佢講做完功課之後同佢玩!無用!閙佢!無用!鼓勵佢!無用!同佢傾談,無用!唔知點好?
今次測驗仲離譜,數學可以錯d k3都識的數,我真係唔知佢諗咩?!

家庭沒特別變化!只係課外活動cut左佢打工夫,這個是他最鐘意的,但因為常常動手所以cut了!
學校方面變化真係唔知?不過佢同我講過,唔知點解自己唔鐘意係落堂抄手冊,係鐘意係放學前先抄!所以成日都抄唔齊,最衰佢知學校上網可以睇手冊,我有時覺得佢特登玩野!印姐姐話佢放學回家一食完野就攞課外書睇,有時攪下呢樣嗰樣,總之就唔做功課啦!我已經同佢講如果佢係我回家前做好功課,咁佢想玩電腦又得玩遊戲又得,睇書都由得佢,但今日回家佢只係做左兩樣功課,又係咩到未做好,激死我!成日卦住睇書唔做功課!!重可以用咩方法等佢抄手冊同做功課呢??

唉!果然大家都為小朋友成績而煩惱!我都係,不過而家唔係為佢考試成績不理想而煩惱,反而係佢行 為上同心理上而煩。
我見到好多家長都會俾練習小朋友做,其實我都想,四月頭小朋友都要考試,但問題係佢連功課都做到九點几,都唔知點俾佢做?最慘係佢日日都想有得玩,無論有几多功課,明天要不要測驗、默書,佢都要爭取玩的時間,否則便會發脾氣!攪到我們一家每天都很不開心!
現在我反而平心靜氣地想,不如先讚讚他,有空給小朋友玩下。考試時先努力溫吧,而且會在星期六、日先給小朋友練習。希望有用!我有時真希望我的小朋友好像其他的一樣媽媽叫做練習會聽,不會發脾氣或哭便好了!
唉!成績....!我己經放下了一點,只願小朋友有一天會自己為自己的成績而努力吧!

唉!煩係煩在唔係溫書問題,係心態問題,同佢溫佢無心機溫,做卷是但,又唔睇題目,唔睇題目點可以做到啱呢!話佢當耳邊風,關係日差。每日同自己講平常心︳我小朋友係越閙越玩野的!對是玩野,特登激嬲人!真係好炆!!
‹ 上一主題|下一主題