用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 細仔遲一年入讀小一的家長入來談談
go

細仔遲一年入讀小一的家長入來談談 [複製鏈接]

原帖由 VivianKeung 於 11-8-21 01:47 發表
Yukiko906,
我囡囡是2003年12月尾出細, 而家7歲8個月升小三,想分享少少感受 :
當年申請學卷時,填 form 時解釋可能讀多一年K3,要求多批一年學卷,最後都有批。
K2時打算轉校重讀K2,但見囡囡很喜歡讀緊嘅幼稚園,最後冇轉校,到K3 ...

我小朋友和你的年紀一樣,都是03年12月出世。但我選擇給小朋友讀多年k2!小朋友有埋怨為何自己是班中最大的!但小一開學我跟你的分別很不同,他一開始已經可以掌握到小學功課,基本上我是放工後替他對功課,大部份都能自己完成!第一次考試是全班第一全級第二!不過後來因他開始懶散所以第二次考試沒第一次那麼好,當然也因為其他同學已開始掌握小學學習!但也保持十名以內!而且中默和英默所花時間也不多,都是他自己讀了再和他默一次便可以!
我不是想說我小朋友叻,只係想講大仔真的有優勢!應該咁講如果父母有時間放在小朋友學業上,那可以慢慢等他長大,追回其他同學!但如果父母都是上班一族,跟本無時間的話,那小朋友的小一階段全家人都會很難捱!好彩就是好似Yukiko906,
等到小二,唔好彩等到小三、小四........!
不過各小朋友都不同,樓主應先了解小朋友能力再作安排!

其實做父母係要因為驚人話係大仔細仔而作出選擇,定為自己小朋友好而選擇呢?我想做大仔定細仔都可以係好的,最重要看小朋友的能力和家長的配合。別人做大仔好叻,不代表自己的會好叻!別人做細仔的比別人差,不代表自己的做細仔比別人差!
我選擇自己的小朋友做大仔,因為不想小朋友升上小一後令全家都不開心,終日只為小朋友讀書而憂心!主因是我真的沒有時間像其他家長一樣慢慢教他!我讚成其他家長說上到小三大仔和細仔的分別沒那麼明顯!但我只希望小朋友能在小一開始自信地走下去,不一定要做最叻,只要能享受和明白課堂老師的教學便可以!
長路漫漫,小學只是開始,個一歲兩歲差別到出來工作還有誰理會呢!
‹ 上一主題|下一主題