用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 真係諗唔掂!高主教 vs 聖保羅堂
樓主: pekkle321
go

真係諗唔掂!高主教 vs 聖保羅堂 [複製鏈接]

我個係六月囝囝,現讀學之園下午班,最後會係RC同SPC二揀一。自己秤左好耐,都揀唔到,大家可以幫下手?                              RC am offer -
Pro: 上午班, 有校車,車費今年只係$1500,叫做升高小有小小優勢
Con: 學費貴,讀左只可有一至兩樣課外活動,新校升小冇參考。                              SPC pm offer -
Pro: 學費平,讀左仲可以參加多項課外活動,德育好好既學校
Con: 冇校車,街車成over$2000車費,下午班,時間冇咁好用,happy school 程度不夠,一定要外出補補補

5    0    0    0

引用:我果囡升小一,+以我這半年+interview+不同

原帖由 joannechow1031 於 13-03-06 發表
我果囡升小一, 以我這半年 interview 不同學校的經驗, 競爭真係好大, 我會建議男仔揀RC, 雖然講升佢小一唔 ...
就係身邊同學仔媽媽有升小既都話競爭大,叫我出去攞多d cert, 所以我怕入RC,我既錢只夠佢出去學兩樣野會唔夠爭!

joannechow1031  大把人也考咩cert! 但幼稚園有關係的話, (未必係直上), 已經比有咩cert 果d 優勝!  發表於 13-3-6 16:41

引用:點解唔讀學之園+?

原帖由 bopui0607 於 13-03-06 發表
點解唔讀學之園 ?
我仔仔太active, 學之園活動教學太free, 管唔到我仔!加上佢地對德育冇宗教學校咁注重,我想加強管束仔仔,所以唔揀學之園!

引用:回復+pekkle321+的帖子 我明白你感受,+我

原帖由 myhappybb 於 13-03-06 發表
回復 pekkle321 的帖子

我明白你感受, 我都有高幼offer, 我o個個都係仔
我本身諗法同你一樣架!但身邊有經驗過升小既媽媽就叫我揀高幼,佢地話升小係100%恐怖喎,所以我又諗過!

引用:咁高幼同穌浙呢?点揀好?+both+am

原帖由 Diving 於 13-03-06 發表
咁高幼同穌浙呢?点揀好? both am
睇你要唔要小朋友好好普通話啦,要就蘇浙! 唔係既我prefer高幼

引用:我要在RC+am,+SPC+pm+and+MS+pm+(kln+city)

原帖由 豬豬仔爸媽 於 13-03-06 發表
我要在RC am, SPC pm and MS pm (kln city) 三揀一。 我住九龍。
如果會上民小,揀民生啦,有85%上民小!其他既保證較小

引用:咁聖保羅有什麼升小back+up呢 +

原帖由 evil 於 13-03-08 發表
咁聖保羅有什麼升小back up呢
SPC冇升小back up架!不過上佢網站睇佢升小唔差既!

引用:我個仔兩間都讀過,其實兩間既教學方法,理

原帖由 princess_mama 於 13-03-09 發表
我個仔兩間都讀過,其實兩間既教學方法,理念都好唔同
可否分享一下有咩唔同?謝謝!

引用:我的兒子由K1及K2並沒有參加興趣班,由出生

原帖由 princess_mama 於 13-03-12 發表
我的兒子由K1及K2並沒有參加興趣班,由出生到現在都沒有參加任何比賽,現在入了心儀的直資小學,我完全沒布 ...
好多謝你分享!想問你囝囝由SPC轉去RC會否難適應?
其實我已70%選RC,但仔仔其實不太喜歡書本,所以我怕RC太深會令他難適應而害怕上學!

引用:最後我是放棄了RC學位。細仔兩間幼稚園都入

原帖由 princess_mama 於 13-03-18 發表
最後我是放棄了RC學位。細仔兩間幼稚園都入讀過,路過見此topic的媽媽有疑惑,剛好我兒曾入讀兩校,才真心 ...
真係好多謝你既分享!因為你仔仔分別讀過這兩間學校,你會比任何人更清楚!你仔仔好叻,RC同SPC都係我心中理想小學,而你仔仔都有offer,真係好好!我另想問下,我仔仔比較活躍,係咪RC會包容性大d而又會教好品德呢?

引用:Quote:原帖由+ffaye+於+13-03-19+發表請問

原帖由 ffaye 於 13-03-19 發表
噢我想我誤會了你的意思。你應該是放棄了RC小學,不是RCKG.
謝謝你的分享!不介意的話可否告知你最後為兒子 ...
Princess_mama既仔仔係St Paul church讀K1,K2, 而K3就去左高幼!而小學係分別考到ST Paul Collage 同高小,最後決定讀st Paul collage! 只因為我地用SPC 同RC去代表,大家所以confuse

引用:絕對係 +

原帖由 princess_mama 於 13-03-19 發表
絕對係
唔該曬!我希望仔仔可以係一間好品德加好學術既kg, 心怕為仔仔選錯校!謝謝你意見

引用:Quote:原帖由+pekkle321+於+13-03-19+發表

原帖由 elysion 於 13-03-21 發表
你㨂RC /SPC kg,有決定未?分享下你睇法。
其實我真係未100%決定到讀邊間,現在係70%讀RC啦!原因一、RC有校車not街車,因在n時發生過事,所以爸爸好擔心街車照顧問題,二、RC老師包容比SPC好(princessmama說),interview時兩間老師都非常好,當然RC老師要讚,其實仔仔第一次並沒有把所有答對,仔仔比較心急作答,老師見到,所有問題竟然比多一次机會他,老師最後說仔仔已經表現好好喇,我一直覺得佢安慰我!所以收上午我係好意外!三、RC校舍大,仔仔係活躍型,空間多會好d,四、RC課程深又可教到好德育,其實本身讀既LH課程好深,但德育比較次要,而我貪心希望兩樣都有!五、RC上午班,時間好用d! 六、高小是心儀小學之一。
而未肯放棄SPC原因,一、仔仔interview時表現超喜歡呢間,二、見佢升小紀錄第二位係SPC, 我超心儀小學!三、學費真係超平,手頭既錢冇咁緊張!四、一間好出名既幼稚園,對升小也許幫助大些,因香港睇"名牌"都幾重。

引用:Quote:原帖由+pekkle321+於+13-03-19+發表

原帖由 elysion 於 13-03-21 發表
你㨂RC /SPC kg,有決定未?分享下你睇法。
咁你呢?你好似都有呢兩間

引用:請問樓主最終如何選擇?基於什麼理由呢?我

原帖由 ludamom 於 14-02-08 發表
請問樓主最終如何選擇?基於什麼理由呢?
我依家煩梗同一個問題
我最終讀左高主教,仔仔好鐘意,好開心!

edithseto 發表於 14-2-21 10:17
樓主,點解你選擇高主教而不留在LH ? 可否分享你對兩校的comment (eg 師資,課程,語言環境)?As I am con ...

我因為重德育多些! 高主教老師嚴得來好有愛心, 同埋有間小學bck up, 雖然暫時得5成, 但好過冇! 出去補英容易, 補中比較難搵! 所以我選了高主教
高主教英文一定比LH差, 但其他唔比LH差! 學校地方比LH大好多, 你可去睇早會, 去到課室接放學和老師傾兩句, 呢d LH係冇既! 佢K1課程除了英文其他不比LH淺! 佢地都有普通話老師在課室幫手, 只係冇英文老師在課室幫手!

‹ 上一主題|下一主題