用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DSE入U率: 優才>音小>真道?
樓主: BCoLick
go

DSE入U率: 優才>音小>真道?   [複製鏈接]

judy 發表於 16-9-30 12:20
真道公閈試一向不及優才,IB狀元, 榜眼,探花一大堆.只能推論此試易考。

我第一次聽人講IB係容易考......
我識某國際學校校長,佢話IB係一個好難考得好既試,如果要IB成績好,你要付出既努力係DSE好多倍,所以佢唔主張人人去考IB. 佢話要入香港既大學,DSE係最容易又易高分既方法。

回覆樓主:

樓主,其實邊間入u率高就入邊間,係咪可以代表你自己小朋友一定入到u? 其實讀書唔係為左入u, 唔好睇左d數據就麻目追逐! 我有朋友百冇下中左男拔,結果未入讀已經開始各科補習,小朋友不停叫辛苦!另一個明知個小朋友應該入活動教學,但為了入u率高,入讀傳統名校,番左一星期學已經同媽媽講佢最憎番學。 一個有神校唔入,入左happy school, 結果小朋友讀得開心,成績好好。
其實合適自己小朋友既學校比數字遊戲重要,到你小朋友入u時,可能全港所有專上學院都變大學,入u率已經唔再重要! 請好好愛護自己小朋友,揀一間合適既學校比佢!

yes22    發表於 17-2-10 16:12
il5544    發表於 16-10-4 12:24

siden 發表於 16-10-1 09:37
又唔好講到什麼要努「好多倍」。
什麼DSE「最」易考。

因為自己為小朋友選校時想過IB定DSE較好,只是那位校長當時給本人意見。佢話DSE易係因為有規範,大家知道如何去溫習令有可觀成績,而IB則因為太空範,唔係人人合適亦唔容易做得好。

siden 發表於 16-10-1 09:47
我也是有朋友入了男拔,少補習又超鐘意學校。也見入了LS/MCS朋友,生活正常晚晚有電視時間。根本最緊要係 ...

我想話係家長錯配小朋友,而你朋友既小朋友明顯冇錯配,所以讀得開心!我想講得係合適好重要!我唔係乜清高,我亦有考神校,我想話有時家長太追逐名利,害苦小朋友! 有d野,你明就明,唔明就算!

siubbsw 發表於 16-10-16 22:18
我是真道家長,但都不知道實際重讀數字,校方沒有公佈。靠同學目測,都係估估下,有人估ds3有十個重讀,又 ...

全級差不多200人,有幾個留班真係關11年教學嗎? 真道係唔會留低任何一個學生,如果小朋友成績不好,留班反而係好事!我本人喜歡這樣,真道、播道也是有教無既學校!對我來說這才是好學校,我並不喜歡汰弱留強的進取學校。
其實我細個有個同學大我地兩歲,我同佢一班時,他是第三次讀該年級了!這些事從小就有吧,唔通又是制度問題?相信是小朋友自己本身問題吧!
朋友兩姐妹在真道讀,姐姐順利入港大,妹妹跟唔上,最後去了外國讀書,所以我相信是小朋友本身能力多過學校問題。
你給我的感覺是,你也許對真道有很多不滿吧!

siubbsw 發表於 16-10-16 23:33
當然是關乎小朋友的能力啦,跟本小朋友本身要好叻或者要加倍努力讀書才能追得上。所以我才說十二年是適合 ...

如果真得大部分人要讀六年,那麼現在大部分學校都有教快半年至一年既情況你又如何解釋呢?咁應該大部分學生也追不上吧!
我相信五年六年分別並不太大吧!現在有多少間學校冇教快呢?只是真道打正旗號吧,何況真道是將中一重復的不在小學教,應該快一年都冇。
只是你留言給我感覺有點兒偏激,看多些學校,其實真道和很多學校也一樣。

siubbsw 發表於 16-10-17 00:36
雖然其它學校有教快,但有六年時間給同學消化和吸收。你認為真道與其它學校是一樣嗎?
我倒覺得你偏激和盲 ...

真係好好笑,乜教快左既學校會有時候比小朋友消化嗎?只會每年一路快上去。我好肯定你根本唔了解其他學校!
如果我既言論都叫偏激肓撐真道,相信你忘記了我有認同過你其他言論吧!另外,又唔見我話數據王?佢都係一直踩真道架,但佢有佢根據引致佢想法,所以我無需要回佢說佢不是。但你真的是沒有了解其他學校,只是真道不如你入讀前所想,而有滿滿不滿.....算啦! 講極都唔會明!唔好只掛住不停同小朋友讀書入能力班,關心下其他野啦,咁會令你個人冇拉得咁緊架!小朋友越大越唔到你控制,放手比佢自己,可能有更好效果!

siubbsw 發表於 16-10-17 02:17

真心想請教你,其它學校如果每年都教快一年/半年,那麼到 ...

我小朋友還小,我只做了小學資料搜集,我知既係小學六年級已在教到中一二課程是很平常!他們用六年教到中一二課程,比真道用五年教到小六課程,其實真道也正常不過。

hkpapa852 發表於 16-10-17 08:09
那麼現在大部分學校都有教快半年至一年既情況你又如何解釋呢?

我不是你並冇去用數據分析。我想找間合適小朋友既小學,對自己覺得ok既學校問了朋友,另外亦問了一些做老師校長的朋友,他們也對我説現在大部分學校也教快,少則半年,有些是不教太快,但考的比教的多。他們都說現在香港教育制度係癲的,學校同學校競爭太激烈,有朋友直言叫我不要送小朋友到他學校,他說你小朋友到來你將沒有機會見他,因為會代表學校參加不同比賽,為學校出名而不停操練,回家又要應付功課考試測驗。

siubbsw 發表於 16-10-17 09:12

正解。不過有時唔讀過又唔會知原來讀起來有點吃力,但又不 ...

我覺得你說得不正確是你將小朋友留班既原因是因為11年學制。其實你一開始已經說有十個小朋友留班,我亦冇去說你什麼,因為覺得你只張自己所知說出,但當你後來把這說成是學制問題,我認為這不大合適才出聲吧!我認為大部份原因是小朋友能力問題多於因為學校教快問題!因為能力唔得,留班對小朋友是一件好事,打好基礎。有些津校,因為冇位,小朋友唔得都照升其實仲慘!我只應為現在大部分學校也在教快考深,小朋友由小要補習,這是香港教育制度問題。

lovebb2 發表於 16-10-17 10:42
(他說你小朋友到來你將沒有機會見他) ??? Amazing to hear this, really????

他當然係用誇張手法講啦!唔通真係唔比你見小朋友咩?!佢意思係番完學要留校操練比賽,回家後又要做功課溫書,到星期六繼續要回校操練,之後再做功課溫書,他覺得這樣是沒有機會見到了小朋友真正童真既一面。

mcl203 發表於 16-10-17 10:32
我地當年面試....校長已表達..."我地係津小...要依教統局指引...不可能教快"
咁你估係咪少則半年呢 ??....: ...

其中兩位朋友老師也是教津校,名唔方便透路,只可以說是一講大家都識既學校。他們也說學校是有教快的,教深的。

mcl203 發表於 16-10-17 11:02
若你仍然相信/堅持大部份官津小學教快0.5-2年,你試想想學生升上中1-2呢2年,上堂咪可以瞓教,實情係?? :wa ...

我相信朋友所講的,他們冇必要講大話!我自己冇去津校研究,因為我心儀於直私,亦一心出國,所以我亦冇去關心中學。

mcl203 發表於 16-10-17 11:09
2位老師代表全港學校如是?? 呢度都有位資深老師,佢講我小朋友學校模式我就肯定佢係無認識吓吹水了 ...

只是朋友圈中有兩個現在教津校,我自己由外國回流番香港,不懂香港教育制度,問人係最好既方法。我是說他們對我說大部分學校有教快,叫我唔好執著教快,話呢個係吹勢。叫我找一間教學方法合適的學校即可!
‹ 上一主題|下一主題