用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 香港華仁書院2021DSE 結果
樓主: Jacba
go

香港華仁書院2021DSE 結果   [複製鏈接]

Jacba 發表於 22-9-30 07:51
所以,港华已经经过低谷,在快速走向高峰的路上。事实上,经过多次接触后,我对现在的校长相当有信心。
...

只是有點好奇,一個中學生家長會同校長有幾深層次接觸?唔係否定你,只係好奇點可以做到。
你既然同佢咁熟,不如叫佢將港華DSE5+成績公佈,唔駛家長們估估吓

medicine 發表於 22-9-30 08:37
曾見到有會員贊好青衣某小學,但口吻語氣以及對校務一清二楚,讓人好容易聯想到校長或相關人士.
該"會員"詞戰 ...

如果真係好似你所講嘅小學咁樣,港華都應該搵個識寫繁體字嘅人嚟做呢樣野,咁樣大眾嘅接受程度會高一d,所以我會選擇相信Jacba真係港華die hard fan

twhkleung 發表於 22-9-30 11:52
其實点解大家會原意做die hard fan呢?

我講过搞鬼笑話,有個退休人士,佢係qs/  the等等都rank做top 10 ...

往往喺外國名校留學嘅人,比較多會係咁,佢哋總會覺得有d嘢係你哋班liocal友未經歴過,等我話你知啦。
不過我都識人,開口埋口話自己喇沙仔,好自豪。同朋友傾起,佢哋都覺得喇沙仔對自己學校係最自豪到出晒面,反而SPCC, QC嗰啲都唔覺係咁。sorry, 離咗題

Jacba 發表於 22-9-30 15:27
我个人也十分支持及期望港华公开更多,更详细的DSE数据,也曾向校长提出过这个要求。拭目以待吧。。。
...

太好了,其實不用公佈太多東西,好似SPCC就可以了。

例子:

• No of students: 107
  • 89.7% of our students attained level 5 or above in English     Language
  • 57.0% of our students attained level 5 or above in Chinese     Language
  • 73.8% of our students attained level 5 or above in     Mathematics

medicine 發表於 22-10-5 17:58
最後一個疑問,留待日後探討/

上面個回復的"僅僅是中六考生的話,那麽後面的一切的計算幾多個入三大等等數 ...

欣賞你一直尋根究底,但其實背後會唔會係好簡單:制訂圖表同埋篇寫文字嘅人,做完覺得ok, 審閲嘅人又唔係好似你咁有頭腦,大致覺得似樣就出街,反正知道成績又不是特別見得人,過得骨就箅。
呢個世界其實好多嘢背後都係冇乜認真成份…..

Rpp 發表於 22-10-5 20:36
鞋,樓主諗早知唔開呢個帖⋯

樓主其實係間接逼港華大方公開成績。如果經過咁多留言,今年港華依然「最佳五科」,就只會叫人更加看不起

Rpp 發表於 22-10-5 22:00
始終都係傳統名校,大把奉場客.其實有部分都係勁人,主要睇掌舵人嘅目標。
...

但咁樣落去,會揀佢嘅勁人只會越來越少,如果佢唔係俾人估得咁弱,就倒不如跟其他傳統名校大隊,公佈主科5+。
我見到LSC school annual report 2021 都係得一句:”Over 40% of the grades in all subjects are 5 or above.”

medicine 發表於 22-10-17 23:40
只可意會,不可明言.
留下啲想象空間俾各位觀衆吧

medicine簡直係港華嘅剋星

medicine 發表於 22-10-18 00:23
只是極爲反感"無料扮四條",故弄玄虛玩藝術.

堂堂正正公佈實數,係非公開考試成績比如活動,關愛,多元化方面 ...

咁又係嘅,試問今時今日仲有邊間學校公佈成績係要「問校長」㗎?通常學校喺自己website一係特登post成績,一係放喺annual report, 駛乜「問校長」呀?仲要避嚟避去咁公佈。就算今次5+成績直逼9成,超越CC, 都係有d肉酸囉

lyfox 發表於 22-10-18 14:32
藝術家眼裡世界充滿藝術,但陰謀家眼裡到處都有陰謀。
在一個美麗的花園裡,蒼蠅卻永遠是一頭奔向公廁,一 ...
愚笨人和精明人是有分别的。愚笨人整天都无忧无虑,因为对着什么都不懂动脑筋,人家说什么,就信什么,结果遭遇坏结果时,便归咎天意,便觉无怨无悔,直到死时,也能含笑到黄泉,可能这也是一种福气。
‹ 上一主題|下一主題