用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 地區 band1 與 傳統 band 1
樓主: ckktmy
go

地區 band1 與 傳統 band 1   [複製鏈接]

ABC-DAD 發表於 22-8-8 19:46
英皇好吖,男仔中文好,入去主科有一科可以站一席位,去荃官男女校,一半女同學,中文嘅優勢唔突出。

傳統 ...

我想問下,總括來講,荃官/林護/曾記/鄧顯一要同傳統名校比較,就會被比下去?

ABC-DAD 發表於 22-8-8 23:39
那是你的諗法。
我是按看得到的學生能力去建議,而你是一心用比較學校嘅高下去刁難大家。

其實我嘅問題並唔係要去challenge你,請勿誤會。
我見到家長們對傳統名校嘅評價,通常提到舊生網絡,眼界開濶等等,就似乎一定力壓地區名校,即使成績上地區名校可能更有睇頭,但似乎都係會輸.

Poyau 發表於 22-8-8 23:47
荃官2022年整體5+為2015年後低位
2015年整體5+ 30.9% 歷屆最低
2016年生源(今年畢業)可能受影響

Poyau, 謝謝你的數據!這個中英數主科5+表好有用,你會唔會考慮做一個所有Band1學校嘅列表?

ABC-DAD 發表於 22-8-9 00:13
你不外關心輸贏。我無評價學校。
我唔建議考慮人脈/舊生網絡,我以前強調過,所謂人脈,唔係在乎出自那個中 ...

唔用輸贏呢兩個字,但事實上選校就係取一間,捨一間,我又真係唔識點樣扮清高,真係要向你學習吓

ABC-DAD 發表於 22-8-9 00:22
答埋你今次啦,用「扮清高」呢類詞去找下台階,我一定畀你嘅,不過好肉酸。 ...

唉,EK就係充斥住呢一類自覺高高在上,吓吓對其他人作出批判嘅家長,可能佢哋嘅仔女係名校出身,就往往有佢哋講,冇人哋講,講真,就算仔女係Harvard MIT畢業都要識得尊重別人㗎,係咪?

chitchit0520 發表於 22-8-9 09:20
唔同學校有唔同強弱,選學校唔係比賽,大家只係陳列不同特點去俾意見,點解你要用輸贏去定論呢?

你覺得 ...

Deleted

chitchit0520 發表於 22-8-9 09:20
唔同學校有唔同強弱,選學校唔係比賽,大家只係陳列不同特點去俾意見,點解你要用輸贏去定論呢?

你覺得 ...

我之前咪講咗囉,唔用「輸贏」,用「取捨」好唔好?正如你自己,取SPC, 捨SJC, YW咁,點解揀SPC, 唔揀其他?呢三間都係傳統男校,當中分野當然冇咁明顯。
但往往荃官林護這類學校vs傳統名校,就差唔多一定被KO, 就算一間近,另一間長途跋涉,都係會被捨棄的。
所以我問,呢個係咪必然?
咁問有乜唔喏呢?仲要個個走出嚟站喺所謂嘅「道德高地」嚟批判一番?

ANChan59 發表於 22-8-9 09:17
我反而覺得他是跳躍式表達,冇乜舖排,所以引起誤會,因為我都試過跟他有不同意見,睇清楚,講清楚就冇事 ...

這不是亂扣帽子,只要看看雙方對話,就睇到,我一直有禮貌地回應,但ABC就好似食錯藥咁,咁我就算有品極都要反駁吓㗎,我不嬲都唔向惡勢力低頭嘅

chitchit0520 發表於 22-8-9 11:07

揀傳統名校,捨地區名校,呢個唔係必然架喎!

Ok嘅,你嘅意見我不是太在意,因為知道EK內同你有牙齒印嘅家長多的是。

ANChan59 發表於 22-8-9 10:22
算啦

喺度大家各自發表意見而已,有禮貌地表述,據理講解便可

ANChan59 發表於 22-8-9 10:31
再重複一次,如果能夠選實力差唔多級數嘅學校,男仔最好選男校,而不是男女校。

男仔鐘意玩,打機,玩電腦 ...

我並不完全同意。例如某男神校,校風比較狂野,讀書氣氛見仁見智,對一d本身性格不太強,自律性不太足嘅男生,不一定是最適合

猴子爸 發表於 22-8-13 12:42
谢谢你选择「善良」!

多謝你猴子爸!你講得好啱,事實就係咁樣。本來我都諗住唔再出聲,佢哋想講乜就由佢哋講㗎喇。
係嘅,其實喺我哋要選擇傳統名校定係地區名校,DSE定係IB之前,應該先選擇「善良」
‹ 上一主題|下一主題