用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: spstk
go

插DB   [複製鏈接]

ANChan59 發表於 21-8-26 08:39
樓主改咗個題目啦,「中二插班DB的取捨」係咪好聽好多啦!

AnChan59, 你好!想問吓你意見。身邊有好些朋友嘅意見,認為DBS雖然名氣大,英文非常強,但學生比較曳啲,要群埋班肯讀書嘅同學就幾好,否則……而且老師又唔係點教書,要靠自己補習。請問你嘅體會係點樣?

ANChan59 發表於 21-8-26 12:22
我儿子中一到中三都不是精英班,俗称放牛班,同学多是band 2 band 3 水准,他一直都觉得冇什么大不了。同 ...

多謝你. 你囝囝好叻
睇嚟如果晤夠定力,入咗放牛班,都幾危
而且到高中,IB變相差唔多等同精英班,對嗎?

Cherishvalue 發表於 21-8-26 13:45
IB 不等於精英班。有成績好的學生因為IB 選科和語文的限制選讀DSE。 不過學校無在網上公佈DSE 成績,又真 ...

學校剩係宣傳IB成績有幾勁,但DSE成績就冇乜點講。60個IB位又好似話係睇中三成績排位,所以又真係似係精英班咁。
不過AnChan59話叻考試嘅,讀DSE仲着數,又係喎

decboyhk 發表於 21-8-26 23:16
插班之後,以為自己喺小學及原來中學英文頭幾個,入到嚟只得百幾,請問他們相差好像只在十零分就已經一百? ...

我聽朋友講,DBSPD 4年班英文程度係一般中學F2程度,咁DBS嘅英文程度,可以想像有幾深。好多中文小學升上去嘅,無論以前英文考得幾前,去到都有排追。
原來係真嘅
‹ 上一主題|下一主題