用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 三私一直 升中 2023
樓主: DD仔
go

三私一直 升中 2023   [複製鏈接]

Poyau 發表於 23-8-24 16:48
上智?

上智係一直只公佈4+。
有好些英中都只公佈4+, 呢個係好安全嘅做法,因為通常4+都唔會太低,差唔多級數嘅學校與學校之間嘅差距唔會太大。
當然,對用家來講,冇乜比較價值嘅數字其實冇乜用。

ok3 發表於 23-8-24 23:31
唔會啦,唔公佈保持神秘,可以繼續喺神壇上面。一公佈就好多要落壇了。

啱,所以特別多B1C和走下坡B1A/B1B係保持神秘囉。
其實我唔係太明白,點解芵中地位只係在於過往三年收生至少85%學生成績排全港頭4成,但又唔理該學校嘅DSE成績?

mcl233 發表於 23-8-25 11:53
B1ABC係由邊啲官方機構去界定㗎?唔會係果啲 啲啲簡單嘅EK人仕,真係有啲啲小朋友玩遊戲方法去解釋乜係B1A ...

只要閣下細心啲啲,就會見到升中成績表底下嘅註腳,講明係根據hkpapa852嘅ranking.  你係話佢嘅ranking欠說服力,非常簡單化?

mcl233 發表於 23-8-25 12:13
MSS如果要用到坊間1A去收生,為何會:

1. 部份MPS生係尾段成績仍然會比MSS係叩門收返,MPS全部都係B1A生咁 ...

MSS如果要用到坊間1A去收生,為何會:

1.
部份MPS生係尾段成績仍然會比MSS係叩門收返2,MPS全部都係B1A生咁強架?~
LSC, MCS
都是這樣,我們都沒有把他們變成B1A/B。所以這一點是irrelevant.
2.你認為MSS每年都有近10個前後國際學生,可以用B1A成績派入MSS,似乎一科中文仲可以係B1A生。有邊間1A中學會咁做?

有國際生的學校不只MSS,其他B1A的學校都不需要被降到B1A/B.所以這一點是irrelevant.

3.
你認為TSL排級5X,仲可以係B1A乎?佢哋可以自行考入MSS,咁就似乎簡單左DD,睇得出既,寫左出黎了

據我所知,即使APS進到DBS, LSC等等的學生都不一定是B1A成績的學生。所以這一點是irrelevant.

4.
邊個可以決定何謂B1A,就憑你啲得啖笑就係必然標準,或者EK所砌出嚟嘅標準?

如果你不同意hkpapa的标准,请指出问题来,并不是只在说
得啖笑”。

5.MSS
嘅弱勢就係唔會以成績為標準去收生,自行/叩門階段收嘅亦非全部係B1A生,加上中途放洋率高,又有邊間中學可以如此?

14XS1生,~90S6生,期間近乎冇收插班生,你有乜睇法?若果交出強勁嘅DSE成績,仲可唔可以入全港最佳中學?

MSS
如何管理,是她內部的事。排名是根據DSE成績。

6.
若果如某位EK吹水分析專家所言,放洋全部係讀書欠佳生,那麼,MSS真係可喜可賀了,S2/3/4出走,入得MSS嘅全部都可以輕易拎2百萬出嚟避DSE

公佈4仔,4x6科,已經入梗3大,公佈4仔仲未夠?MSS又冇話同人鬥成績,我行我素,又冇收生壓力~
係呀吹水友話B1A生嘅選擇,唔岩咪唔報囉,去到呢一刻MSS又唔憂冇人報,又冇追求今年自行要收800份申請表~
係EK啲專家以為入3大好難啫,一科英文5,砌到534444,已經24分,當中嚟多科3仔, 534344,都仲入到3大,唱還唱,MSS嘅33222率就係有近87-90%。一陣又話3大率重要, 4仔夠入3大又唔算數,MSS Eng係堅高5仔

DSE4+ –
全港有大約1/3考生可以拿到。B1學校,收小六生時,也收了全港最top 1/3學生。試問要去衡量一間B1A學校的水準時,DSE成績標準是否應該高於4+?更何況,24分其實只可以進到次等大學修讀次等科目。現在是talking about B1A wor? 稍微有邏輯的人都知道用4+還是5+來衡量B1A吧?(其實我是覺得所有B1都需要用5+)

我明白MSS的有關人士看到自己學校被評為B1A ->B1A/B 會覺得不高興,但你們應該化悲憤為力量,集中力量催促學校當局公佈5+成績(畢竟,其他18間B1A都是有公佈5+成績的。
為什麼只有MSS可以例外?)而不是在這裡單單打打資料整理人,或是怨婦駡街這樣,不斷細數自己的慘況,博人同情。Ranking – 你覺得MSS是B1A,就拿出數據來吧。

簡單啲來講 發表於 23-8-25 13:24
mcl233,整個答非所問,癲來倒去,避重就輕,唔滿意就否定一切。

今次令我對MSS呢間學校嘅家長幾失望。
話說hkpapa852將DBS評為B1B, so far都係一d塘邊鶴講幾句,但從未見過幾個DBS家長衝出來指指駡駡。
人的素養真的可以有很大分別⋯⋯

PTL_L 發表於 23-8-25 13:41
DD仔,我以為你理解力比簡單人好,但原來都是一樣,唔清唔楚。
第一,由頭到尾,只有我一個係有關人士,其 ...

首先,問心,我冇針對MSS.
MSS 2016-2022年,只提供3次5+資料,佢只係靠多一年嘅4+剛好75%,而被評為B1A.
有家長提出異議,我亦同意,點解其他B1A都有晒5+,但MSS咁樣都可以係B1A? 所以我同意喺呢個3C1D升中表內,把MSS降一格。即使hkpapa喺度,我亦會係咁講。如果佢說服到我,我咪改返做B1A囉。
用家可以不認同,咪ignore呢個改動囉。正如有啲人認為DBS係B1B, 唔係B1A (特別佢嗰啲haters), 咪ignore咗佢囉。我呢個表係根據我認為正確嘅方法去做而已,啱用嘅咪參考吓,唔鍾意嘅咪skip囉。

adriantai 發表於 23-8-25 14:08
其實正職係咪係呢度打工?定係食飽無事做? 似乎香港真係有好多人有強迫症
...

好多時只係睇留言,都大概睇得出留言者讀過幾多書,有幾多墨水。

adriantai 發表於 23-8-25 14:14
睇留言都知邊個食飽飯冇事做

呢個至係最高境界呀,小朋友

mcl233 發表於 23-8-25 14:14
自己去踩他校,又前言不對後語,為踩而踩~

甚麼點解DBS仲係B1A,一陣又話DBS係B1B,為達目的無所不用~

你講咁多嘢,無非話MSS嘅質素唔係好簡單咁用B1A, B去衡量吖嘛?
明白㗎。
不過ranking就係用數據㗎,period.

adriantai 發表於 23-8-25 14:17
那有可能  

DBS家長 唔會成日喺度計成績

咁樣你就要擴闊吓眼界了

adriantai 發表於 23-8-25 14:18
我都知你年紀有番咁上下, 難怪咁執著

係呀,所以要教精你囉
不過睇你都係唔多受教嗰隻

adriantai 發表於 23-8-25 14:25
係囉喎,抄左啲數據就話幫咗人喎,係幫人定係害人

係人嘅,我幫㗎。
係鬼嘅,大家有眼睇嘅

mcl233 發表於 23-8-25 14:26
至叻都係你啦,咁醒用啲主觀感覺去狂踩他校。你位公子係咪入咗DBS呀,唔係早揚呀,見你多年前已經係咁力托 ...

Sorry, 你可唔可以表達得清楚啲啲?

mcl233 發表於 23-8-25 14:35
咁簡單直接都唔明?你撥左個話題去評家長素質喎,要對應返論題好少少,係咪DB仔啫,見你好出力吓~ ...

我(個仔)係咪DB仔同MSS有乜關係?
話時話,你都好耐冇出現,點解今次咁榮幸MSS呢個降級事件會令你重出江湖呢?你又話唔係MSS嘅人。
我記得有人話你之前同人嘈交所以索性閉關幾年?

mcl233 發表於 23-8-25 14:44
客觀而論,就當主觀而論,亦無所謂~

有直屬中學都會面對生源問題,近年亦潮外闖,成績一定有影響,MSS亦 ...

你又嚟喇,唔使重覆,我都唔使多講了。

adriantai 發表於 23-8-25 14:46
係咪要人老實答話討厭你先得呢?

討厭我?

不如咁,各位親愛的EK家長,如果你哋都認為我係做錯咗,惹人討厭,
麻煩你哋留個言。如果你哋欣賞我嘅資料整理,也留個言支持下。如果討厭留言數目 > 支持留言數, 我便將表格下架,我亦會自我消失於EK.  今晚11:59pm為限。多謝

猴子爸 發表於 23-8-25 16:33
就让我总结一下:
攻击DD仔或站在攻击方的人:
mcl233

猴子爸,
非常感謝你嘅仗義!
73662710, 喇叭茶,Szetimmy0225, medicine, 多謝你哋明確嘅支持!
猴子爸,對唔住令你受委屈!

好喇,不用等到11:59pm, 到此為止吧!多謝大家!
‹ 上一主題|下一主題