用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基灣小學 小一編左班啦
go

小一編左班啦 [複製鏈接]

Hi !! 各位, 我又加入一齊傾...

好緊張呀, 仲有一星期多就開學了, 各位媽媽

心情如何??

你地開學頭幾日會湊放學嗎?我請了幾小時假

湊他...

原帖由 Xanthe 於 09-9-5 10:34 發表
1至2年級班主任唔會惡得去邊,1c班主任好玩得、小朋友會鍾意佢!1d班班主任就夠細心,遲些會生bb,代課老師都好有經驗。1b班主任是新來,但尋日午膳時間見到佢train小朋友食飯唔可以一路食一路講野,教小朋友好多規矩。1a班主任 ...

Dear Xanthe (鄧太)

好感激你幫忙, 知道班主任是個細心的人, 我比較放心了...
仔仔仍然不適應小學生活, 今早等校車時喊住上車...
我自己亦要重頭適應生活節奏...
希望仔仔快d識番新朋友會好d啦!!!

各位小一媽咪, 見到你地小朋友好像已經適應

小一生活, 但我小朋友今日仍然喊住回校, 有

點擔心他.....有點衝動想打電話班主任問下上

堂情況....我是否太心急呢?

各位可否給D意見比我!!! THX!!!

Thank You..Thank You...!!

我都煩惱緊這套英文cd是否一定要買, 多謝各

位報一報料!!

我現在仍然很不適應做一個小學家長, 實在有

很多事情跟進....真的要繼續努力!!!

AK :

無呀....但差不多到門口又好緊張, ..見到他忍

住忍住,.我想..他自己很努力適應緊了...我覺

得他進步左...班主任之前有覆我電話, 說他其

實係學校都OK!! 所以, 我放心了小

總之, 大家一齊努力加油加油.....

又到星期五啦!!我明天短週不用上班, 有2日休息呀,好開心....哈哈,覺得仲開心個仔仔

各位各位, 你地同小朋友商量好參加什麼課外活動未呀? 我仔仔話參加田徑, 跆拳和比比呢? 其實想問, 比比和朋友仔是什麼課外活動??

係呀 ! 我都覺得多左功課,  默書都OK, 但今個月加埋小測, 考試, 真的覺得幾吃力...>.<
是否11月會好d呢??

我今日有點失望, 因我沒有份參加親子活動日, 仲以為可以和仔仔係學校玩, 等佢可以對學校加分...依家疊埋心情預備考試啦...

原來可以拎去學校換.....仔仔個條校褲又長腰圍又大, 最後我懶惰拎去被人改....

各位 :

想問下你地有無參加各式各樣的網上課程, 我自己一樣都無, 因我係在職媽媽, 晚上整lee整路得番約一個小時的時間跟仔仔學校的事...假期溫習做下閱讀越有趣等....好像沒有多餘時間做其他網上課程......所以不想浪費金錢....

這些網上課程真的是否會幫到小朋友好多嗎?? 可否分享一下!!

我都唔明閱讀約章是什麼
我見仔仔有本花木蘭的圖書, 我和他睇完便係果本閱讀約章簽名....唔知係唔係這樣做

我呢個大頭蝦媽咪, 忘記了明天放假, 好彩突然記起, 如果唔係明天呆呆下湊了他回校...

回覆 264# Cindy媽咪 的文章

Cindy媽咪 :

係呀!!實在有太多事情要記了, 我試過寫記事簿記住, 但可能無習慣看記事簿, 所以到最後都忘記了...唉, 很無用 呢....最近我miss左細仔好多幼稚園功課, 好左呢間幼稚園不是好嚴, 和他補番做都ok, 但是...覺得很對不起他呢

原帖由 DDC 於 09-11-9 23:56 發表
我地全屋都搵過,應該唔見咗,會叫阿仔返學校再搵,搵唔到要再買過!

會不會同學仔不小心拎埋呀! 我仔仔都試過幾次比人拎走課本, 我都差d再去買....有次滿心期待第一次中文科測驗試卷成績, 點知他的試卷不見了, 到現在仍未浦頭呢...老師話可能給同學仔不小心拎了

點算!! 老師寫手冊話仔仔欠交中默簿, 今日默書應該係考試後第一次默, 我記得之前已交回給老師, 依家不見了, 我都唔知點做.....

Xanthe :

記得上次班主任講過, 12月開始計寫手冊, 欠交等事項....想問有無話寫幾多次手冊要罰什麼? 仔仔有幾次被老師寫手冊其實只係誤會, 有時都覺得幾寃枉 !!

原帖由 DDC 於 09-11-11 23:34 發表
咁今日係唔係用紙默住先呀?

係呀 !!

原帖由 DDC 於 09-11-12 09:06 發表
有兩個小朋友,有時係會兼顧唔到,但佢哋反而更獨立,一個小朋友,因照顧太周到,自理能力反而差的,我係到學習緊盡量放手比佢自己做.mouth:" />

Me 3 !! 你講得好"口岩", 所有細仔係比較獨立, 有d獨立能力比哥哥好!!

大家要加油加油!!!!!!

原帖由 Xanthe 於 09-11-12 10:54 發表
通常欠功課5次就會記缺點一次、不守紀律5次就記缺點一次,3次缺點就會累積為1小過。但1個優點就會抵消1個缺點。5張獎勵咭就會有1個優點,返學校的主日學又有優點。所以如果唔係太曳的小朋友通常都會好少記缺點。

...

謝謝你回覆呀!!

呢d野我仲緊張個仔!!

我仔仔自己都拿了足球門票 (之前交通告說不

要門票),我想問係幾點架?將票沒有時

間!!!唉....突然間要陪他睇足球, 我自己

真的痳痳地...當日的興趣班又要請假...弟弟

又要叫人照顧...

DDC,

Thank You Very Much !

原來可以揀入場時段, 那麼我可以返完興趣班後睇5:00個場....

原帖由 AK 於 09-12-12 23:53 發表
大家有冇去睇足球呀, 我去到冇耐就開波喇, 坐到最入既龍門位, 好精彩呀, 真係十分之好睇呀, 香港真係踢得 very good, 個龍門由其勢利, 得十二碼時真係太緊張喇, 好左係我呢邊, 我而家都仲好興奮呀...呵呵呵....Yeah~ ...

係呀!!超正呀 之前以為會好悶....回家搭車的時候, 有個男人知道踢12碼勝出時, 他說 : 車!!踢12踢勝利有什麼叻!!....我幾想同他講, 香港隊係踢得好努力架!!!
‹ 上一主題|下一主題