用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 哪類小學適合資優兒童....
樓主: Cassey
go

哪類小學適合資優兒童.... [複製鏈接]

醒目開學勳章

Re: 哪類小學適合資優兒童....

Cassey

我囡囡下個月就 5 歲半, 今年暑假期就  k3 了, 活躍好動, 記性好,有主見, 但性急, 唔專心, 坐唔定, 專注力弱, 攪攪陣, 表演慾強,   每事問,

"係咪得一個太陽, 美國(我妹係美國) 同呢度係咪相差12個鐘架 , 你點知既 ? 呢度夜晚, 個邊係咪天光 ?點解馬路有白色箭咀既 ? 你同daddy 細個係點架 , 玩d 乜野架? 你地係咪結左婚先生我架 ? 我返小學, 係咪好似而家咁 , 有姨姨煑飯架? 我咪要自已帶水壼囉 .... 太多問題, 不能盡錄 .....

我而家要為她揀小學既事煩惱, 請幫幫我好嗎 ?

1. 係咪check 左係資優生, 揀小學會有幫助呢 ?
2. 邊間機構check 資優 而得到學校們既認同呢 ? 費用如何 ?

3. 如果津貼/官立 係咪唔適合資優生的 ?

thanks

醒目開學勳章

Re: 哪類小學適合資優兒童....

Cassey

你講得好啱, 而家大把資優生啦,係咪資優都好, 只係希望搵到佢既強項, 同埋想辦法彌補佢既弱項, 但聽你咁講, 我都懷疑我囡囡有寫的障礙, 佢做功課, 我看出她係好用心寫, 但真係寫得好醜樣 ....

你地講開 "中大" 係 check d 乜野呀 ?  請 pm 我詳細情況, 例如價錢 和 位置好嗎 ?

醒目開學勳章

Cassey

我收到 pm , 多謝你提供的資料 , 我同丈夫商量後再作決定

thanks
‹ 上一主題|下一主題