用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 宣道幼稚園 2011-12 宣幼K1
樓主: 小燕子媽媽
go

2011-12 宣幼K1 [複製鏈接]

感謝 神, 亞囝可以考入宣幼, 各位準備入今年9月K1家長, 不如交流下.

MIKE  M AUG08 葵興
   1    0    0    0

HI 各位宣道MAMA,
我亞囝讀上午, 20號見, 好期待可以與老師見面

Hi paklong118,
我住葵興AM班, 你是否收到校車通知啦? 都應該要AROUND 40-45分鐘車程.

1. 有沒有上1B的小朋友呀? 大家做3年同事仔, 要緊密聯繫. 約個時間見見面呀!
2. 我想除非找到在同一屋苑或同一區全很近的小朋友, 否則都好難, 我們住得遠, 上年亞囝返N1都要大約50MINS, 7:40AM上車,  同依家差不多, 但現在回程早D 12:008左右回來, 第一個落車. 我見有些最後上車8:20AM, 放學要1PM回家, 你想想學校11:30已開始分批離開, 所有早上車, 早放學都不是太差, 公平!!
自組車要小心, 因沒有與學校聯繫, 遲到佢地唔會打回學校, 而且保母車同行有聯繫, 好少沒有學校BACK UP, 如果佢願意做, 可能走幾間學校, 時間都是差不多, 我有親戚做保母車, 所以好清楚. 交情問題, 他們未必肯幫手。

是呀, 3年都是同一班呀
收PM, 大家再聯絡
原帖由 paklong118 於 11-8-21 15:58 發表
Hi 小燕子媽媽,
我兒子都是上k1B, 以後大家要多多聯繫, 交流交流!
我地都叫做住得近 , 假期可以約出來見面呢!
另外,我都想知是否三年都是同一班呢?
...

EVI, 我在書單已TICK了買, $200好抵, 書展時, 要貴幾倍, 我問D SALES宣道有沒有用, 佢地話有, 仲會與課本內容相關內容, 我不知幾開心, 好期待快D收到
其實讀A 或B班都沒有問題, 大家可以8下, 交流下.
如果大家有空, 可以約9月底聚會

非常讚成自備茶點, 又健康, 又多元化, 不過書包的前面小格位置有限, 仲想緊用咩食物盒好, 又唔想買。
返屋企第一時間, TRAIN下亞囝食茶點及VV 的自理能力, 希望佢能夠適應新學校
原帖由 babybabyjulie 於 11-8-22 15:57 發表
宣道既同學仔,你地好:
我囡囡是上午A班, 坐校車。家住大圍。希望同你地做朋友仔。
係AR, 茶點要自備。

現在好難不給小朋友上網,上次亞囝看完同年紀的小朋友現ANGRY BIRDS, 便鐘意了, 成日想玩我的手機, 唯有叫他玩幾分鐘, 教他節制, 同選些益智給他。
小食方面, 可能帶蛋糕﹑麵包﹑餅乾﹑提子乾+核桃+果仁......

小朋友試下食非流質食物, 例如包﹑芝士....
叫校車安排坐中間, 可能好D

EVI 要小心選擇, 有D題目深了少少, 而且帶少少粗俗

一年要交7份閱讀報告, 都唔知點做好.

通告寫了一年有7份閱讀報告, 指定日期交, 應該將內容畫在EVI的簿內. 平時只要有節制, 都可以看的.

網上D相, 好似由今年起由EVI內看, 你留意下EVI最右有一個學校通告, 上次校長話EVI幫他們做網頁, 我想應該日後都是在這裡看

SO FAR, 亞囝都OK, 前日仲唱了首PTH "老師好"給我聽, 我就同佢玩扮老師同學對話, 看下DVD

我囝是上1B西瓜組, 10月旅行, 大家認識下!!

SORRY太忙, 沒有時間上網.

我已問過老師, 閱讀報告一星期做一份, 所以每次交應該有4份, 可以選舊有的通識題目, 但不是下面"上學的第一天", 這些是與課本主題有關的內容.

大家加油

好期待12月16日的聖誕祟拜, 亞囝同同班同學一起表演唱"JUNGLE BELL". 佢回家仲教我首歌的動作

笑死我, 大家會唔會出席呀?

天天2010媽媽,
佢地唱JINGLE BELL 英文版, 再加動作.

E, 老師沒有說12月12日帶便服, 只寫聖誕祟拜著什麼服裝.

Paklong 媽媽,

You are welcome

祝所有上1B同學仔 聖誕快樂, 新年進步, 最緊要身體健康, 日日都開開心心, 做個愛神及愛人的小朋友

明天見

有沒有上1B的媽媽在3月23日觀課呀? 好期待

亞囝都幾受女同學歡迎喎!!我問佢學校生活, 佢就好開心提起幾位西瓜組同學的名字, 幾投入!!

到時見!!
‹ 上一主題|下一主題