用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有幾多家長既子女係英國讀物理治療可以順利畢業? ...
go

有幾多家長既子女係英國讀物理治療可以順利畢業? [複製鏈接]

小女在英國讀foundation出年升YR1, 聽過成功及失敗既例子, 所以有點擔心
   19    0    0    0

回覆 梁媽媽 的帖子

小女讀的是本港認可的大學,
根據要求升上YR1 應該問題不大,
但得知相同途徑入了物理治療的,
有成功, 有失敗, 因此有些擔心,
希望有相關經驗的家長可以提供寶貴的資料.

回覆 brother4 的帖子

小女現時讀的是本港認可的英國大學,

回覆 brother4 的帖子

以我所知既兩個例子都係DSE之後經foundation入物理學治療科的

大家仲係同一間排名較低既大學, 但年份不同.

Case 1 : 由於成優良無係原校升讀yr1, 去左物理學治療科排名top3 既大學繼續升學, 佢亦有表示過唔易讀因有好多專有名詞要記, 同埋呢科好著重溝通, 要比較social, 但佢應該勝任, 好似今年畢業.

Case 2: foundation 之後學科成績同ielts 都達到要求, 去左一間排名中下既大學繼續升學, yr1內學科成績ok, 但畢竟呢科係著重placement, 當面對本地病人既不同英語口音時會有點吃力, 同時亦要面對好多專有名詞, 結果yr2就返左香港.

小女係經英國a-levelfoundation, 由於該大學物理學治療科係無直接收國際學生,一定要經foundation, 所以就揀左呢條路.

manning2014  其實讀得foundation,唔好選d要求高的course會好點 (x2)  發表於 16-3-24 12:54

回覆 Activehealth 的帖子

非常多謝你的分享.

睇完你既分享令我更加擔心.
當年只有1/3的同學可以畢業, 請問當中本地學生跟國際學生的比例如何?
會否由於你是由澳洲中學直升, 因此語言能力會比非英語為母語的學生較為優勝亦是成功的關鍵呢?
萬一真是升不上, 有那些相關的學系可以選擇呢?
現時香港缺乏物理治療師嗎?

謝謝解答!

請問介意告知你當年入U時IELTS的成績嗎?

聽我女講佢現時founation既同學當中有一個係前科威特既職業球員三十幾歲, 好似話讀呢科對佢日後有幫助喎.

佢不太喜歡運動的, 但佢都知道運動強D對修讀呢科亦有相當幫助.

其實當時澳洲都有大學比左OFFER佢讀藥劑,
不過覺得物理治療前途好D, 同埋本身佢由中二開始已經係英國讀中學,
所以佢自己都偏向留返係英國, 計一計數澳洲讀4年, 英國加埋FOUNDATION都係4年,
種種因數加埋就作出呢個決定.

‹ 上一主題|下一主題