用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陸慶濤小學 陸慶濤小學收了仔仔
go

陸慶濤小學收了仔仔 [複製鏈接]

我個仔都收左 ~

我亦是同一想法, 本來只是將LHT當成後備, 當見完之後, 想法已經有好大分別, 後來再想深一層, 辦學其實都好講經驗同誠意, 包裝同設備反而其次, 當然往績亦是一個重要考慮重素, 所以最後我都係同個仔選擇左LHT~

原帖由 kittty 於 09-11-3 12:43 發表
hi mokchingyin0910

好同意你的講法, 我都係咁諗, 最後選擇左 LHT

呢方面我都聽過下, 而且佢地話LHT係保良系內龍頭學校, 所以辦學能力同資源不容懷疑~

原帖由 siuchun88 於 09-11-5 03:32 發表
我有一個做校長的親戚話我知,陳校長在保良局或在教育界,屬師傅級人馬.

以我所知好似保良局既幼稚園係會容易一點(其他係咁講), 但目前呢間學校既"客源"好多已經俾同區其他直資學生吸納哂, 好似今次咁, 以我既評估只有160-180人報名, 相比同區其他直資少得多, 但這不代表呢間學校水準差左或者有問題, 只是其他幾間學校校舍大同新~

原帖由 ctlmama 於 09-12-2 11:05 發表
其實想問下學校收生有乜嘢準則架呢?又會in啲乜呢?係咪會收大仔多啲?又或者邊間學校嘅學生會收多呢?
好想個女入呢間學校!請幫忙!

原帖由 mokchingyin0910 於 09-12-6 21:57 發表
以我既評估只有160-180人報名.....how you know that???

有少少攪錯左, 160-180吾係呢間, 陸慶濤應該係270人之內; 要知道呢樣野吾難做, 因為大部份學校都會給予報名者一個順序編號, 而我當時選擇最後一刻才交表, 按道理能在我仔編號後的其他小朋友不可能太多,  而我個仔當時就在25x, 再加上面試除非作出特別要求, 否則應該同樣順序而編排, 當日面試時, 我個仔係最後十人左右, 所以幾乎能肯定佢地10月2日為止只收到約270份表 ~

我都係十月十日, 但因為係最後一刻才交表, 所以interview都係最後一批, 時間係17:15, 果時幾乎排到最後果個~

原帖由 mokchingyin0910 於 09-12-8 12:21 發表
你係咪10/10 interview, 我個日in 12:30pm....都唔算多人.  而且好似係最尾個個....唔知下午係咪都interview???

最後一刻先報名最大既原因就係要知道佢有多人報名, 同埋機會大吾大, 自己可以評估一下~

原帖由 mokchingyin0910 於 09-12-11 23:23 發表

原來都in左成日.....你的預算都幾準....點解咁遲先報名呀???
‹ 上一主題|下一主題