用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖家學校(九龍塘) 嘉諾撒聖家 (九龍塘)-2008年9月小一家長
樓主: ruru
go

嘉諾撒聖家 (九龍塘)-2008年9月小一家長 [複製鏈接]

原文章由 Heidi媽 於 08-6-16 07:52 發表
校長是邵宛芬修女

http://psp.proj.hkedcity.net/2007/chi/detail_sch_basic.php?sch_id=518

我多咀搭一句,應該係"苑"唔係"宛".
(Heidi媽請多多包涵)

[ 本文章最後由 Blythemia 於 08-6-16 09:09 編輯 ]

原文章由 ruru 於 08-7-10 11:43 發表
我女女都好開心呀昨日,不過佢就話好倦~~~因為平時下午佢都要午睡,因佢要好早起床返學,我真的有的擔心佢上左小學要返全日會很倦呀.......
請問你們知不知道9月頭開學家長要唔要陪女女一起返學ka....因我有的朋友都是 ...

大家放心啦,我地有大姐姐計劃,每位小一小朋友都有一位五年級姐姐睇住,佢地由第一分鐘踏入校門,就會有人歡迎,大姐姐會帶佢地認識學校,小息時又會陪佢地玩,等佢地唔會驚.相信好快就會適應.

原文章由 Cheerful12 於 08-7-13 23:51 發表
Blythemia,

感激您的提點, 知道有大姐姐計劃, 個心都定了小小, 還有什麼需要注意呀? 真係希望您可多多指教!

唔好咁客氣,不過我out哂架喇.因為我女係今屆畢業生.呢度各位媽咪既消息會比我update好多.我可以出來同大家分享既,可能係感想多於資 訊.

你放心啦,你女女入左一間有好心既學校,係呢度佢會學到好多野,唔局限於學業.可以有好多方面既發展,好似同同學合作相處,甚至擔當一d崗位服務其他人.校長非常好,我女咁多年遇到既老師絕大部分都好關心學生,而且好專業(當然,我唔可以肯定話全校冇一個比較惡既老師).數埋數埋,咁多年教過佢既老師,佢唔鍾意既得好少.

前日星期一係我女最後一日著校服既日子,我問佢感想,佢話低班時好鍾意返學,高班就壓力大辛苦d.不過我相信呢個係香港教育制度下一個好難免既現實.我.老實講,返學係生活既一部分,唔會話完全冇困難冇考驗,不過,我地可以同小朋友一齊用積極既態度面對,咁大家都會開心d.同你地既小朋友多d溝通,俾佢知道你關心佢,對佢地來講係好大既支持.

[ 本文章最後由 Blythemia 於 08-7-16 09:15 編輯 ]

各位大師姐, 可否賜教, 社的作用是什麼呢?

學校會有好多社際活動,好似遊戲日,敬師日等等,同社既同學都會坐埋一齊,好有house spirit.唔同級既師姐妹亦有機會認識,唔錯架.
‹ 上一主題|下一主題