用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 德望幼稚園的小種子計劃,但我好後悔.
go

德望幼稚園的小種子計劃,但我好後悔.   [複製鏈接]

回覆:德望幼稚園的小種子計劃,但我好後悔.

不要為這件事後悔!因為你不是貪慕虚榮,你只是想為女兒有更好安排。這個經歷在你女兒人生中只是微不足道!讀唔讀某一間學校唔會影響子女成功與否,呢次經歷亦冇浪費左子女既時間!對家長來說更可說是多一個經驗,將來子女揀中學、大學只會更有益處!我相信閣下愛女之心,只會令女兒更成功!!!

晞晞爸b  can not agree more!  發表於 13-8-12 18:13

引用:Quote:ms.bead+發表於+13-8-12+14:51+不要

原帖由 king.bo88 於 13-08-12 發表
感謝你的支持!!

不用客氣!其實呀女考入德小時,我亦有問德小上德中既問題,我記得佢講過只要主科和操行合格就可以。但係我自己當然唔係100%相信!

我自己唔相信入到某間小學or中學就會令女兒成功,其實讀邊間都係面對同一個公開試。安排子女讀有直屬中學既小學,都係想為女兒有個更好既安排。甚至可以話我自己冇信心、怕煩…hehe…

可能身份尷尬,我不是針對這群上不到德小的家長,我亦明白他們對德幼的失望之情!

但我只是不明白,同樣在討論區既POST"2014年入小一,應否放棄GH去抽MCX?",那位學生是德幼的小朋友。但回應的家長們從沒有人會提出"為什麼你不是從一而終,入得德幼就應該一定要讀德小!"

反而回應的家長只會支持他應該要揀間更好既,這樣選擇才正確!

我當然明白家長都想揀間出名D既,但我想指出的是家長就有權/應該選擇更好既學校,學校揀選適合既學生就是錯?因為學校要"有教無類"?家長就應該"良禽擇木而棲"?

但我都好同意上面家長所講,學校應該增加透明度,給家長知道揀選的條件。

但回想一下,自己都IN過好多學校,有那間學校面試會給家長知道揀選的條件?為什麼會揀佢唔揀我?

rainbowcov  莫道你在選擇人,人亦能選擇你……  發表於 13-8-17 07:38
sppchocho  同意,小兒間學校N都唔保證直升K1,好多家長唔鐘意咁o既安排,但係其實好多人考到龍校或其他OFFER自己都會走,自己走就覺得好理所當然  發表於 13-8-13 12:42
AJH  agree  發表於 13-8-13 10:56
Jane1983  你都有道理  發表於 13-8-12 23:43

king.bo88 發表於 13-8-13 14:17
我想回應一下
1: 我給我的小朋友讀德幼, 並非考慮名氣,而是教學理念而當中吳善琳的理念, 使我很欣賞,我覺 ...

我相信樓主不是促意抹黑學校,只是有感而發。可能因為標題用了"後悔"這個字,而令人有負面的感覺。

我都有些朋友今年德幼K2,據他們說學期中有幾日德小既老師會到幼稚園與學生傾談(or interview?),從而選出合適的學生。所以我覺得德小並不是只考慮成績,因為只考慮成績的話,就不需德小老師抽時間到校。(以上是從朋友得知,有錯請指正!)

另外,上面有網友話點解in咁多次都揀唔到合適的學生。其實好似今年(or上年?)開始才有咁多次interview,今年P1學生入學時不需in咁多次。(有錯請指正!)

明白上唔到德小的家長心情,但正如我之前既post所講,我覺得讀邊間學校都唔會影響子女成功與否!我覺得身為朋友的樓主,應該更正面地鼓勵那位媽媽,積極地預備其他學校面試!(可能樓主已經做左)...而且K2暑假已通知能否上德小,唔得都有充足時間預備!

為何我始終覺得德小不是重名幼或特異功能?因為小女就正正不是名幼,而且亦沒有獎項,甚至當時連興趣班也沒有...

liz107    發表於 13-12-4 23:53

easybring 發表於 13-8-13 15:34
GH收你沒有收錯, 看得出你有了強烈的歸屬感. GOOD.  我們永遠不會理解上唔到德小的家長心情.  (利申:我不 ...

為何我經常在有關GH既post發言,而很少在其他post留言?因為我幾反感在討論區內,經常有不是該校的家長講到親歷其境,發放一些不實的情報,令一些有意獲取資料的家長被誤導!

另外,自己又可以從討論中得到多些學校的資料,幾好!所以我自己好少在其他post留言,多數會在討論GH post見到我,但往往讓人認為我係GH fans遲d可能又會話我係MS fans,因為細仔今年會入K1...

你問我鍾唔鍾意GH?我比得個女喺度讀就梗係鍾意!不過,我一向都唔會叫人讀GH,因為我覺得個個人都有不同適合既學校。有d post "XXX VS GH",就一定唔會見到我寫"一定係GH...",因為我真係好反感!

經常在GH post中留言,只是想讓其他家長睇到多方面既資料,並唔代表有"強烈的歸屬感",令你誤會真係唔好意思!至於有冇收錯我個女? God knows....

引用:Quote:ms.bead+發表於+13-8-13+16:06+為何

原帖由 easybring 於 13-08-13 發表
其實, 我不大明白你的回應.  我只認為對自己學校有強烈的歸屬感是好事.  你的意思是...你沒有"強烈的歸屬 ...
我真的沒有對學校有"強烈的歸屬感", 亦沒有需要!因為我不是GH既學生,應該係我個女先對學校有歸屬感!我地作為家長,只會關心學校消息…

引用:+本帖最後由+easybring+於+13-8-13+18:30+

原帖由 easybring 於 13-08-13 發表
係呀…千其唔好將自己既想法硬銷給別人,正如我經常說沒有最好的學校,只有最適合既學校就是這個道理…

每人對事件有唔同睇法,沒有對與不對…而討論區既成立就係比兩方以理討論,正所謂"和而不同"…

真的很欣賞閣下對咁多方面都努力培養歸屬感!我就實在做不到了…好了,說了太多離題的話,為免被版主删題,還是討論番樓主的主題…

liz107  傾傾吓離題,皆因掛住捉人字虱再發大,務必要引起公眾嘩言,..而家香港興呀  發表於 13-12-4 23:58
‹ 上一主題|下一主題