用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 GH vs DGJS
樓主: Siammama
go

GH vs DGJS [複製鏈接]

回覆:Siammama 的帖子

從其他家長的回覆,看來很多家長已走火入魔了!忘了最緊要是揀一間配合家長的教育方針,和適合子女的小學了…有些家長居然從邊間出名d、校舍的建造費高而要見識一下、有幾多人最後會放棄學位…而去決定去邊間interview?未免太兒戲吧!
本人是GH家長,身份問題不便作出提議,而且最清楚自己子女,相信是自己了…客觀d講,找出兩間學校的不同處來比較,例如宗教、學校位置…實際d講,之前有家長已分享學校的面試模式,你認為貴子弟有能力完成嗎?

樓主因為GH同DGJS既INTERVIEW時間撞左,所以唔知點揀。點解無端端又走出第三間小學?當然,我都同意陳守仁是一間好學校...
其實,我想帶出的是機會率是"唯一"OR"其中"一個準則?50人爭一個位和100人爭一個位,家長就應該去間機會大嗎?

回覆:Siammama 的帖子

我想你誤會了,其實我大頭蝦,唔記得閣下就是樓主…hehe…以為其他人傾傾下又講埋其他學校,想集中討論這個問題,而且我都完全無話過唔比報幾間學校,唔好誤會...

zzbchu 發表於 12-9-28 18:32
I will give up gh interview after saw this http://www.ghs.edu.hk/sec/scholarships_graduate.htm
Their ...

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Sorry, deleted post!

Ryan_baba  你諗多左了,他所指嘅ass degree係副學仕,relax!  發表於 12-9-29 08:42

onepiece 發表於 12-10-4 01:57
學校真的有等級之分嗎?
我有PhD學歷,我同年的兩個中學同學都是UST PhD畢業生,現在他們是中大和科大的Profe ...

絕對同意!正如我之前所說,現今很多家長已經走火入魔... 以為入到一間"名校"就會讓子女成材。我覺得以成績來說,叻既小朋友去到咩學校都會叻。學校應該是一個培養小朋友品德既地方、良好既讀書氣氛、認識好朋友是更重要的!

carolmum    發表於 12-10-5 00:36
‹ 上一主題|下一主題