用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 德望是否女孩的家長收了必讀
樓主: yiuyiutso
go

德望是否女孩的家長收了必讀 [複製鏈接]

Salad316 發表於 13-2-24 18:45
樓主個問題都幾難答,視乎每一位家長手上有咩offer。我本人就未必會揀GH, 其實GH 雖話係龍校,但佢一d 保證 ...

FYI
HKDSE 優良率 2012 - 資料由會員ChiChiPaPa搜集分析
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2539095&fromuid=554843

gigi812 發表於 13-2-25 16:31
講到成绩,真係冇以前咁好,由其近2年都吾post result. 緊係差左先吾post, 我朋友2個囡由小學到中學,佢只 ...

因小囡現讀德小,所以有留意德中成績。
DSE成績是有公報的,出成績後在網站亦有刊登,我覺得都幾好!
(尤其eng。另外,可能我要求低,比我呀囡有中游既成績都願...),而且人均5 級有2.4...
不過今年第一年dse,好多傳統學校都比科中文拉低左入U率,相信過多幾界dse就有清晰定論....

回復 LAWYIMYU 的帖子

再補充一下,其實好多學校都有好叻既小朋友,冇話邊間學校最好…
因為小囡唔係好叻,所以我會揀d學校"普遍性"成績好,唔係邊間學校出狀元。(狀元唔到呀女...)
另外,全唔全龍唔係我首要考慮,我覺得如果小學收7、8成都唔收我小朋友,代表我小朋友真係唔適合呢間學校。可能轉過第二個環境會更好…

以上都係我個人意見…

可能有d離題了,如果回應樓主德望定協恩,請留意協恩小學係派位,幼稚園學生只在叩門時有優勢,但係有幾多個叩門位?
當然,升小並唔係一切,揀間適合自己女兒和家長…冇人比你更清楚你的小朋友!!!!

jlglkl  Agree  發表於 13-2-27 11:51
LAWYIMYU    發表於 13-2-26 09:46

如果有留意德望的人,就知道上年DSE放榜時學校網頁是有寫出每科level 5既%,不明白為何沒有留意的人(或別有用心的人)總會在某些時候總會走出來說一些話
如果真的是有心的家長就很容易找到的…
Partial results of HKDSE - 2012 (Updated 7-9-2012) + Tang Hin
http://www.edu-kingdom.com/forum ... 0579&fromuid=554843

再講多句,冇話邊間學校最好,亦都唔係話德望最好,係要揀適合既學校最緊要!
如果唔清楚就上網search下…

‹ 上一主題|下一主題