用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 「 唔 讀 書 要 掃 街 」 遭 投 訴
go

「 唔 讀 書 要 掃 街 」 遭 投 訴 [複製鏈接]

「唔讀書要掃街」 — 我都係咁同個仔講!
"It is a poverty to decide that a child must die so that you may live as you wish." ~Mother Teresa~

其實都只係反映現實父母的期望吧! 用什麼心去聽,便是用什麼心去理解。  類似 「言者無心、聽者有耳」— 但不等於完全相似。
一d比喻或假設,都係以一般人生活中所見所理解的去講吧!
唔通話:「唔讀書唔緊要,成龍一樣細個唔讀書,佢仲有錢過我啦!商界好多其才,細個都冇讀過書。」 (e.g. 講說話的係大學一級榮譽生)  冇人咁教細路啩~

讀完大學去掃街,去做地盤,會有,但比例少。 在地盤做的,也不一定是苦力,做工程師也曬得好黑,要落地盤。 係一個短時間內,要表達一個訊息:「唔努力讀書,將來好辛苦」。細路點去容易理解辛苦,不就是眼見係街邊亳無選擇地要忍受烈日當空、汚漕、惡臭的工作囉!

如果下下要顧著,一個事情有兩或三個層面去解構,咪要講到水死春咁長 ~ ~ 哩d 不同層面的因由,該留待家長指引,而不是在一套話劇、或一套電視劇內教授呢!

e+d 細路,好難搵野做 — 咪唔搵野做,等人養囉! 哈哈!

雖然我都會用一d 比較低下階層的工作去告訴兒子,唔努力讀書將來可能只可以做這類工作,但我也有教兒子要尊重這伙辛勞工作的人 — 每一個人、每一樣工作都是有作為的,但當有機會裝備自己爭取好一點的工作崗位而不好好把握,最後的結果是沒有選擇。

[ 本文章最後由 jk67jk 於 07-7-31 11:01 編輯 ]
"It is a poverty to decide that a child must die so that you may live as you wish." ~Mother Teresa~

「唔讀書第時掃街」, 或者有人鍾意架!
我姪女完全冇心機讀書,佢亞媽同佢講,將來乜都唔識,好似菲傭姐姐咁做人地個工人呀! 佢不知幾開心咁話:「原來可以做菲傭!咁我將來就做菲傭啦!讀書太辛苦啦!」
‹ 上一主題|下一主題