用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 【短片】聖士提反女子中學開放日 古迹校園一日遊 ...
go

【短片】聖士提反女子中學開放日 古迹校園一日遊 [複製鏈接]

睇下同咩學校比較啦,
聖提女子   59.4%
Maryknoll 60.2%
庇利羅士   60.8%
聖心   少於57.5%

咁呢幾間都差不多吧,差0.x至1.x%
如果同神校比,當然無得比啦!
如果同全港學校比,又一定唔錯吧!英華女校校長個女都係讀聖提女,英華女校長都覺得SSGC係好學校.
個人覺得入到任何一間Band 1都好呀!
無記錯全港學生個banding中位數係band 2

我係睇返BK呢度greenapple佢對全港中學dse成績入大學率作出詳細分析而得出嘅數據表。
唔計神校,港島區傳統名校整體入u率都好似比以前低左,會唔會係因為港島區適齡學生少左?同埋依家有唔少學生家庭環境唔錯,F3後去左外國讀書。

公道D,數字遊戲間間學校都會玩吧!高調的學校也更多吧!咁多年嚟從不作任何宣傳,110週年校慶先大型慶祝一次也唔算高調啦

我主要想表達的意思係去到中學階段,小朋友有實力的話,入讀任何一間band 1都可以有所發揮。就算去到最top的學校,唔溫書/能力唔夠的,始終都唔會高分,十優狀元亦都唔一定會飛黃騰達。
大家選擇學校可以有好多因素,成績/校風/地點/設施/師生關係/文化/歷史......等。 有人著重成績,有人著重多元化,無興趣的又唔需要彈劾人地嘅

回覆 2jkidsfather 的帖子

數字遊戲一向都存在於全港中學
‹ 上一主題|下一主題