用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 09年畢業生SAR BB 大個囝大個囡
樓主: mmak
go

09年畢業生SAR BB 大個囝大個囡 [複製鏈接]

小熊媽咪,

妳係指新X城的學X教室及新開果間小X士?

學X教室 : 新X城呢間係總校,初期就係果幾
個股東 (門外貼左專題介紹果幾位) 打骰兼授課
,之後就外聘導師返黎教,依家就係特許經營
模式運作,將軍澳區都開左好多間,我大女小四
果時參加過半個學期既功輔班及逢星期六既中文
班,我就覺得麻麻地!

小X士 : 坑口新寶城 (E.nopi 對面) 同寶盈
花園都有 centre,我個 fd 既 fd 就搵開坑口
新寶城果間,後尾我個 fd 見佢朋友個女補得
唔錯就 join 埋,但佢就搵寶盈果間 (不同導
師) ,補左三個月覺得麻麻就冇再 join!

我諗 join 補習社既 course 好唔好都係講
彩數!

原帖由 小熊媽咪 於 09-8-3 14:00 發表

甘"學士教室"呢?
穎晴媽咪

fyeung,

唔駛急,小學每年有牙科保健,通常會係平日上課
時間內由學校帶去 check (之前會有通告俾家長,
到檢查果日學生要帶一枝牙刷返學校,去到牙科診
所會有牙醫檢查及教小朋友正確刷牙的技巧),如
牙醫認為小朋友需要洗牙 or 補牙 就會出張預約
紙夾落本牙科手冊度俾小朋友帶回家給家長依所
約日期時間返去接受治療便可!

原帖由 fyeung 於 09-8-6 13:02 發表

各位,
除左拔牙之外,係咪要安排小朋友去洗牙架?
or 等到大D先呢??
穎晴媽咪

Hi all,

我個女要 6:24am 上車,但我地最遲要 6:18am
就企定定係校車站等架車 .... 唉!
穎晴媽咪

mom1118,
吓 ..... 乜咁大鑊??

若果呢兩日仲冇聲氣係咪妳老公送諾林返學?

原帖由 mom1118 於 09-8-30 00:44 發表
Nok lam's school doesnt have its own school bus but only 保母車.  Up till now, I still dont know 上車 / 落車時間...  The driver/nanny still dont call me to confirm though I have called them a few time ...
穎晴媽咪

mom1118,

芷晴放學返黎抖一陣就會自己做功課,可能佢
中文科老師幾惡 (今日家長會都睇得出呢位 Ms
唔係善男信女,芷晴同我講最驚就係中文科老
師),佢對呢科特別緊張,成日驚做漏功課,所
以會拿拿聲做晒 d 功課唔係好敢 hea ....

原帖由 mom1118 於 09-9-19 04:20 發表
你哋D宝貝放學會唔會自己做功課? Nok Lam成日都話唔識, even 寫詞語都等我放工番嚟先做, 激c 我. 有一晚重一路做一路瞓.....唉!第日再加上默書都唔知点算. ...
穎晴媽咪

All,

尋日目睹有個阿媽拎住支羽毛球帕當街當巷
起勢咁追住自己個女黎打,到依家個心都仲
好唔舒服!

成個過程係咁既:尋日下晝我落樓接阿女,
入 lift 就見到一家三口,個女望落約莫十歲,
長頭髮瘦瘦削削,戴住副金色幼框眼鏡,睇樣
係斯文乖巧果類,由我入 lift 直至到達 lobby
呢家人都冇異樣架,但一出 lift 個阿媽突然用
手上果支羽毛球帕大力打落個女的 pat pat 度
並大大聲鬧個女:「仲唔行快 d ?」,個女突然
俾阿媽咁打左一野痛到即刻喊左出黎,個阿媽冇
stop 到只係繼續鬧:「再唔行快 d 我再打!」
話口未完跟住即刻行前兩步又一野打落個女 pat
pat 度,不單止我,當時係 lobby當值既「實 Q」
都打左個突,個女一面撫住個 pat pat 一路喊住
講:「我行緊喇,好痛呀,唔好再打我呀!」雖
然個女已立刻半行半跑咁加快腳步,但個阿媽好
似失控咁一路追住個女黎打,個老豆在場不單冇
勸止個老婆打女,仲加把聲話埋個女一份:「妳
行快 d 啦,係咪想俾阿媽再打呀? 」如是者我估
計由我地 lobby 去到樓下商場,個阿媽用支羽毛
球帕起碼打左個女超過十下,我係後面睇到真係
心都實埋 .... 呢對父母係咪黐線架?

之後我行到通往商場果條天橋咁岩遇見同一座另
一單位既婆婆,個婆婆睇到呢一幕都呆左,見果
一家三口入左商場之後我地停左落黎傾左幾句,
婆婆擰擰頭同我講:「依家已經唔係我地做細路
果個年代,點可以郁 d 打仔女架,況且個女都咁
大個當街俾阿媽打真係好傷自尊心架,再者咁打
法,萬一失手打傷左條尾龍骨點算,冇事由自可
,有乜事攪到個女癱左下半世要座輪椅咁就累左
個女一世架喇 ...」 唉!真係唔知講乜好,每次
聽 / 睇到呢 d 野都覺得好心痛!

穎晴媽咪

小熊媽咪,

呢家人同我一樣都係住最尾果座,我老公聽完
我講事件始末之後就話,若當時有便衣或休班
警員經過目睹呢一幕,呢家人或會被控虐兒呢!

原帖由 小熊媽咪 於 09-10-20 16:51 發表

離sai譜bor, 對父母簡直精神病.....邊個block架?  下次如果再見真係應該報警
穎晴媽咪

meowross,

癲人我唔算見得少,我細時就領教過,我祖母因
同我媽有拗撬,心情不佳就搵我來出氣,佢發狂
咁拎住把菜刀追住想斬我,若果唔係我爸及時拉
開我的話,依家我未必係度!

我只係認為,以前我地細個既年代,成日俾父母
打到成身藤條印係唔出奇,返到學校俾老師見到
都只會加把口話係個細路活該,但依家呢個年代
,就算係打仔,家長都要想下後果,下下被指摘
虐兒唔係好過癮架咋!

原帖由 meowross 於 09-10-12 10:13 發表
穎晴媽咪

真係無野好講, 只可以講 ~ 您見得癲人少.....更癲都有....對於佢地嚟講, 都未打c 佢, 有咩好大驚少怪......
穎晴媽咪

fyeung,
唔緊要啦, 我地呢幾個都係 tko 鐵腳, 實等妳.

原帖由 fyeung 於 10-7-1 22:47 發表
呢2個星期日我都唔得,會去玩.
唔上游水堂,唔過黎TKO.
穎晴媽咪
‹ 上一主題|下一主題