用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 私家醫生評估係自閉,係咪最好去政府再評一次呢? ...
go

私家醫生評估係自閉,係咪最好去政府再評一次呢? [複製鏈接]

以你描述,2歲能洞察身邊的事物,有所反應,情況應該不會太差。

有兄姊作模範,2歲未識講野(未有單字?),媽咪一定擔心,私人治療應該去,參考吓意見。

2歲未必人人ready返學,很多幼兒專家建議3歲才上學,尤其係男仔。

自閉主要係溝通問題,情況人人吾同,咁細個吾應該標籤佢係乜係乜,只要有父母的關心及教導,小朋友將來一定係一個有用的人。

好明白你的感受。回想起9月初開學時我仔仔都有十分固執的情況。不過,每間學校的政策不同,如何安排入學事宜真係好難講。其實可否同學校商量一下,比佢每日返住一個鐘先,情況許可再加鐘呢? 當返playgroup 囉。這樣可以舒緩老師的壓力,對小朋友包容多d。而且,可以比小朋友慢慢適應學校生活。

如果學校不接受,問可否你陪上課一部份時間呢? 再問吓佢地有冇其他建議可以幫助到小朋友,問吓以前係如何處理的。

而經濟許可或你擔心自己不懂得處理及教導小朋友,當然上一至五的專業訓練課程(私人s位)比較好,起碼他們比較專業及包容性較大,不過好貴,未必人人能負擔得來。

不過,我見市面上都有一些2-3歲私人或機構開辦的幼兒學習小組,一班約4-8人,小班可能會適合某些發展較慢的小朋友。

至於係吾係要讀特殊幼兒中心,排到先再考慮。可能要等1年。

話事話,不理自吾自閉,小朋友有主見雖然係好事,不過幼兒期乜都吾識,就最好吾好比太大自由度佢,媽咪都要預定這幾年會教得好辛苦。加油 !

聽到都開心....      

小朋友嚴吾嚴重,做媽咪的,是最清楚。我吾係懷疑醫生的專業資格,不過在短短1-2個鐘,未必能真實地反應小朋友的問題。仲有,人是活的,千變萬化。不同環境下,反應不同。加上幼兒期發展未穩定,具有很多潛能及未知之數。

另一方面,我明白醫生可以做的吾係太多,只可以盡他能力,寫一個報告比你,以助你去申請訓練之用。

你說得對,小孩係好需要父母在身邊。我這個星期日日帶仔仔出去拜年,佢表現好好,冇發脾氣,可以同表哥表姐相處和睦,星期六上小組安坐沒有扭計,導師讚佢,連幼兒園老師都讚佢放假後乖咗呀!

原帖由 紫紫 於 10-2-22 01:15 發表
謝謝各位,

我想做多個評估係因為佢而家讀緊的幼稚園要睇報告, 所以一心只係想有一份可能寫得好小小的給學校看而已, 之前個醫生的報告我未收到, 但係,傾談中感覺講得好嚴重,實在不放心,做多份,當係買個安心的希望

...

原來係縱壞....

實不相瞞,我仔仔15-18個月跟我出去同朋友相聚時,我很多朋友已明示暗示過我寵壞了孩子。當時我不認同,認為要培養他主動及自信心,比佢自由發揮。奈何當佢2歲..成個小霸王,發大睥氣,硬頸,目中冇人.... 上18-24mths playgroup吾聽指令,老師還說仲細,是這樣的。到2歲後,我開始著急,擔心佢咁樣吾知點樣返學。又剛評估完,又未懂說話,d訓練導師叫我要順佢意,吸引佢對人的興趣,而教佢說話。我唯有照做。但當我吸引了佢鍾意同我玩之後 (約3個月時間),因為佢的睥氣同固執依舊不變。我就開始嚴厲地教訓及教導佢,會打會罵,好堅持。因為我意會到,如果我再吾出招,佢只會更加目中冇人,完全係心口有個勇字。佢愈來愈大,我就愈難教。想起這半年多,同佢好多時角力,日日家嘈屋閉,但我心中知道過了這一關,我會看見太陽的。現在.....佢仍然係老師心中比較情緒化的學生,開心時會唱歌,同你笑,逗你玩,不開心時會發睥氣,喊同掉野。但比起9月初開學時訓地的情況,已經改善了很多。

希望你也能堅持,兒女是我們的,加油!

聽咗咁多,我覺得你個細仔好聰明,不過佢好有主見,不容易聽別人說話。因為咁樣,你更加不可以讓步。至於老人家方面,可否由你先生出面解釋一下呢? 首先要說服你先生管教一致的重要性,尤其對這樣聰明的小朋友。我自己經驗是:在家不能馴服小孩,在外面很難成功,孩子會知道你的弱點,旁人也會給你白眼。不知你小孩是否一樣? 如不是的,就冇問題。

另外,點解上言語治療ok,但返學又喊得咁慘呢?

到家長要走自己留係放室, 就起勢係咁喊......佢似乎係吾想離開你喎....因為去做治療m記畫班都有你在身邊,佢就安心。看來都係最好你陪佢上堂.....

如果你地有時間的話,可以參加一些親子學前預備訓練小組,在上堂時你可以引導吓佢,返學都可以好好玩的,資料如下:

http://www.rehabclinic.org/images/courses/cc_toddler_apr2010.pdf

http://www.heephong.org/chi/slp/files/1896/青蔥小跳豆%20SLP-PC-PST-G-091(w).doc

http://hhc.tungwahcsd.org/download/events0210-0310.pdf

http://hkcs.org/cdcb/bridge/course/course100410.html

http://www.cpda.com.hk/download/Program_Schedule.pdf

這些課程係由專業人仕帶領,也可請教他們有關小朋友的入學安排。

轉吾轉校....真係好睇你點諗。我有個朋友就因為冇人照顧小朋友,老公已去世,自己要工作,就算個仔由n1喊到k3... 佢都冇辦法。現在回想時,就成日笑個仔果時好醜怪,連d學校嬸嬸都笑佢。

你小朋友係情緒上未適應。我另一個朋友個仔就係身體上未適應,佢病足4-5個月,一個月返得一/兩星期,依家停咗學一個月,下學期都可能是返得30-50%,直至抵制力強d再算。

其實我想講:不好因為返學比咁大壓力自己同個仔。你小朋友才剛剛2歲,可能真係未ready返學,班上其他同學可能已經2.5歲或以上,能力也有差距。如果真係吾得,不好勉強,可以先上訓練小組,糾正吓佢d弱項,到9月先再讀n1做大仔......咪仲好。你再觀察吓同考慮吓啦!

原帖由 紫紫 於 10-2-25 16:11 發表
我都不知, 可能好似老師咁講, 佢適應能力低吧,
但係, 佢平時去街, 不怕生保地方架, 第一次去 step, 行到個治療室, 經過d枱呀椅呀玩具, 已經自己走埋去玩, 跟住我叫佢入治療室, 都完全無問題, 全程同個治療師, 玩得 ...

資料如下:

幼 稚 園 暨 幼 兒 中 心 兼 收 弱 能 兒 童 計 劃 :
http://www.swd.gov.hk/tc/index/site_pubsvc/page_rehab/sub_listofserv/id_integrated2/

幼 稚 園 暨 幼 兒 中 心 兼 收 弱 能 兒 童 計 劃 名 單:
http://www.swd.gov.hk/doc/rehab/Address%20List%20of%20IP-102009.pdf

近年出生率高,幼稚園不擔心沒有學生,包容性也低了。鋪定多一條後路比自己,都要叫醫生幫你轉介。

原帖由 紫紫 於 10-2-27 23:42 發表

請問要排位, 是否要拎住評估資料, 去搵社工, 然後才會再安排架?

另外, 我找不到有I位的幼稚園清單, 有冇人可以幫下手? 唔該>

讀國際學校係無咁大壓力,不過小學同中學,學費好貴。而且,生活同工作在香港,唔識中文好舌底。

看來你經濟許可......不如考慮讀住私人s位(一星期5天3小時訓練)幾個月先。趁佢仲細一定要教,既然響屋企冇辦法教(家人吾合作/無時間),唯有比錢比人教。不過,家長都要跟貼吓,始終長遠來計,都要父母自己教。

當你呢幾個月讀住私人s位或訓練小組時,你會同d導師或家長傾吓傾吓,你就會知道自己的方向了。

原帖由 紫紫 於 10-3-1 15:32 發表
多謝各位的意見,
不過, 如果去左番私人的 i 位,半年左右再去番普通幼稚園 + 早期訓練, 咁樣得不得架?

另外, 好想仔仔可以讀國際學校, 壓力無咁大, 同埋仔仔好似比較喜歡英文 , 自閉兒有可能入讀國際學校嗎? ...

‹ 上一主題|下一主題