用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 請問坐公共交通工具時,你們有沒有遇到這種問題? ...
go

請問坐公共交通工具時,你們有沒有遇到這種問題? [複製鏈接]

我都試過呀!

因為每天都要坐巴士返學,在上班rush hour塞車時,他就不能按奈地大聲說話 ,後來請教老師解決方法。首先,教導他坐巴士時要安靜同坐好,時不時問吓佢坐巴士要點呀? 佢已經背咗個口訣 = "坐巴士時要安靜同坐好"。當然佢要理解其中意思啦。學懂之後,他時不時自己同自己講口訣 +做動作....好好笑。因為學懂了一些事情後,孩子很有滿足感。
我每天上車前,在途中都會問佢一次,坐巴士要點呀? 他滿載笑容地回答,之後我又開心地讚他好叻。於是他便記住了。有時在車上也會向我說:"坐巴士時要安靜同坐好呀"。 好似好叻咁....好好笑。所以,現在我被訓練成為長氣過老婆婆了。

不過,之前真係好監介,上班rush hour人又多,個個訓緊教,又冇播roadshow,好靜。

如果吾係rush hour,其實他的說話是可以接受的。不過點都好,都要教導的。

係呀,有時太塞車都要出動手提電話比佢玩。其實佢都好乖,我話電話要休息時,佢會比返個電話我。我會將電話人物化,教佢電話玩得太久都會眼訓,要休息。叉電時,就話電話餓了要叉電。如果有須要,我都會買iphone之類嘅game,不過就要約法三章,不能沉迷。

以前我都吾鐘意亞仔玩電玩及食零食,不過d導師話小小吾怕,更重要的是,要培養了他的喜好後,用作誘因,才容易教導。

原帖由 Torres 於 11-3-3 01:09 發表
完來咁多A仔媽媽都經歷過! 我咪又係同你地一樣! 佢細個時, 入MTR就大叫, 又比面包,提子,餅佢, 不停轉玩具先可以捱完一程車, 之後大少少要玩iphone game! 到了近幾個月,入了s位,成個人都定咗, 有時同佢講下外面風景,  ...
‹ 上一主題|下一主題