用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 教養自閉兒的獨特見解
go

教養自閉兒的獨特見解 [複製鏈接]

回覆 chloe_pak 的帖子

你同我嘅見解都好相似。如果你有留意我以前Dpost,你就知我一向都好正面。我都係認識細個時吾多出聲,吾多理人的人,長大後有一點成就,也有做老闆的。

我仔以前讀過S位同I位,宜家讀緊小一。在S位/I位時,特教老師們都知道我仔英數好好,但特教老師們覺得佢英數好係因為佢有自閉特徵,其實我覺得幾難理解,自閉特徵=學習英數能力強? 我一直都吾太同意呢個解釋,但的確我仔仲有行為問題,所以我都同意要先著力改善問題。

到了小一開學時,當然我有同老師講亞仔嘅問題。因為小一已經係普教中,首先要學好全部普通話拼音。出乎意料之外,我仔係全班之中學得最好果個。中文科老師會用比賽形式教,我仔取得1,000多分,係全班最高分,其他同事都遠遠落後。所以,主科老師們都覺得佢學術方面都好強,有可能係資優生,叫我去評估。

當我同以前亞仔K1的特教老師傾呢個問題時,佢仍然用3年前亞仔的情況說“因為佢有自閉特徵,所以有呢D特點”。我覺得……3年了,難道不可以有進步? 以前K1的小伴子愛鸚鵡學舌,現在就多多理論,喜愛便駁。以前愛發脾氣,現在就喜歡逗人開心,常說爛GAG,跟他說話真在太開心了。

雖然我依家都未去評估,因為我沒有評估的理由。但在老師們的眼中,他已經係資優生。在我們家人眼中,他更是掌上明珠,什麼標籤都冇所謂。

多謝你們的鼓勵。因為在特教老師的教導下,我仔有持續的進步,她們給我很多寶貴的意見,所以我對她們都很信任。可能.....專業有專業的眼光,我還是用媽媽的角度去對待我兒的個案。

我兒漸漸融入校園生活。老師說他的學業成績不太擔心,反而是守規舉弱,會多加留意及須要改善。社交方面也漸漸有進步。他外表討好,可愛又愛笑,常說爛GAG逗人開心,班中同學都很喜歡他,尤其女同學們常常圍著他 (這些都是同學媽媽告訴我的,她們不知道我仔係SEN)。我想現在小一還小,同學們都很單純,所以覺得我仔好好玩。但我也不敢躲懶,會一直在日常生活中訓練兒子。每星期給他運動班及繪畫班,又是興趣,又是訓練,希望給他多些自信心。

由細到大,自己都有留意身邊的人,多數較靚果D,不論男女,真係吾係好鐘意social,比較自我,多數只有一/兩個比較要好的朋友,但別人又會對佢地好好,樣靚真係好著數。

我地上年做咗。首先家長入去同心理學家傾計,主要問小朋友現況,問家長有咩擔心,而小朋友會在大堂玩玩具。我傾咗一個鐘。之後就小朋友自己跟心理學家入去做測驗,答問題,做咗45分鐘。再一會,一起再入房睇報告,完成。

我冇問呀!反正結果都出咗,當時心理學家同我講,做到後期亞仔好吾專心。成45分鐘,佢有咁好專注力我就吾洗見你啦!

應該係,佢吾會話比你知分數,只會話比你知孩子智商屬:有限/中下/中等/中上/優異.....等詞語。再問你同吾同意將報告交給獲派小學。

順其自然啦,自己個小朋友有幾多斤兩,父母或多或少心中有數。呢個評估只做一個鐘,就好似考試咁....一試定生死。之前都聽過呢度D媽媽話個結果吾理想,所以我都冇期望。我個仔評估果日臨時有D吾舒服,我索性改期,費事吾舒服仲要比人煩成個鐘。我只當呢個評估係例行工事咁做。申報:我仔評估話佢智能中等。

回覆 wan_sosin 的帖子

冇錯啦,我仔小學老師就係話佢識做而吾做或亂做,所以仔嘅分數應該可以再高D。但特教老師就話識做而吾做或亂做,本身已經係行為問題,會影響成績/結果。我當然知道呢D係行為問題,也知道會影響成績/結果。但行為問題同智商係2件事,要分開看待及處理。評估員見一/兩個鐘吾知我仔嘅情況吾出奇,但特教老師對咗我仔成年,冇可能吾知,仲要用反3年前的數據同我講,真係吾知係專業定吾專業。身在商業社會,有時我會想..... 如果不特顯自己的專業,很快這個專業就會被人遺忘,淘汰。有時我也會想.....可能專業都總有一些固執,相信我仔大咗都會係”專業人仕”。

回覆 wan_sosin 的帖子

同意!

希望其他家長睇完我哋嘅意見,吾好將個評估睇得太重。

回覆:wan_sosin 的帖子

哈哈……我好同意你嘅講法。但最諷刺嘅係以前讀s位時,老師就係就住個評估嚟操D仔,希望佢地評估合格。

回覆:rd21gn54 的帖子

冇錯,係有屋企人影響佢去學講爛gag, 果個就係佢爸爸。佢見爸爸講完D野,我就卡卡笑,佢想我開心,便慢慢學習爸爸講野。以前爸爸会指住天花板同亞仔講: 明仔喺果道呀!佢知道比爸爸整古後,两父子相視而笑。之後亞仔用同樣方法,改另一個名,想整古返爸爸……這便是2人如何開始大鬥法啦。仲有好多好多無聊野,我笑完就算。

我相信呢樣都是天教天養的一部分。

回覆 rd21gn54 的帖子

係呀,一家人在一起,有時都吾需要太在意他有特殊需要,只要記著他是自己的孩子去照顧、去交流就最自然。

以前朋友同我講,男孩子0-6歲喜歡模仿媽媽,6-12歲就喜歡模仿爸爸,12歲後就是朋友。現在6歲的兒子確實很喜歡模仿爸爸,挑戰爸爸,和他亦師亦友,太可愛了。
‹ 上一主題|下一主題