用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 開學後感,太煩了
樓主: hayhay2007
go

開學後感,太煩了 [複製鏈接]

K1 ? 只17天就咁多投訴? 似乎問題不少呀 ! 還是學校要求高呢 ? 國際學校吾係free d 咩 ?

我兒以前n1都係差不多,自己行動/自理ok,但吾知周圍發生乜野事,自己鐘意做乜就走去做。我和daddy都認為佢好叻好獨立,可是在學校的群體生活就有問題。老師好好,冇投訴,又特別照顧佢,我自己亦問得好足,也告訴老師他是自傾及進行訓練中。九個月後,醫生話佢進步得好慢,建議我轉校,去有i位的學校讀住先。因為教導不懂理解環境的小朋友的方法是不一樣的,而且學校的setting也不同。我立即轉去i位學校讀住普通位先,好好彩今個月己有s位了。吾知係佢長大了,還是我們給佢足夠的訓練,佢在各方面有著明顯的進步,現在能回家覆述學校教過的東西,如唱歌及說日期星期。他從2歲開始已經好喜歡英文字及數字,現在我開始教佢一些中文字,佢已認倒:水,門,石....

雖然n1學校好有愛心,但他們實在沒有人手去仔細照顧每一個小朋友!

100個認同.... 情況一樣....孩子2歲半時也上普通幼稚園,返學放學時眼見他與別的孩子的不同,一些基本指令都聽不懂,就算叻到會飛都冇用,將來學習的路更漫長。

原帖由 bigbug 於 10-10-6 09:55 發表
你好! 我仔仔現在是讀s位的, 其實在2歲時也上普通的幼稚園的, 同時也排智能中心等評估的. 我也知道很多父母對自己的孩子很有寄望, 當然我也一樣. 但很多時自傾的小朋友, 因為當時年紀細, 很多時評估都會出現差距. 有 ...

hum.... 佢一時講有問題,一時又自圓其說冇問題,heading話好煩,內容又似文章分享。其實會吾會個媽咪本身都有溝通障礙....導致佢未能洞悉別人看完內容後會有什麼想法,令人誤會呢?

原帖由 kalam611 於 10-10-7 16:42 發表
哈哈,其實我見到佢話囝囝果 case 算很特別,我都打個突,因為我覺得一d都唔特別 ..佢好強調囝囝係叻嘅,但叻還叻,“叫時無反應”已經係大問題啦..當初我答佢係因為覺得佢無focus係囝囝嘅問題度,我怕小朋友錯過 ...

十分同意你在這個post的所有分享,謝謝!

原帖由 someoneelse 於 10-10-8 23:28 發表
大家咪玩喇...可能我囝好彩,一切既訓練/treatment 對佢都好快見效...但有著“一朝被蛇咬,十年怕草叢”既心理負擔的原故,我到依家都唔敢鬆懈....囝囝會學琴、學溜冰、學游水、學畫畫、學數學、學 discussion,這一切一切的 ...
‹ 上一主題|下一主題