用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有冇Zeven書包的網址?
go

有冇Zeven書包的網址? [複製鏈接]

原帖由 Little_cy 於 10-4-6 15:47 發表
不過佢條帶 (細size)個隻, 吾係咁岩瘦既小朋友揹, 我個女揹吾到, 完全吾貼背既

我都睇過,雖然話分大、細兩款,但細和大係一樣高,只不過係厚度的分別,如果係啲小一、瘦、矮小的學生會比較大,背起好似好巨形,我都覺得書包唔貼背,而我仔仔分別試過(細size)個隻和日本書包,仔仔最後都係話日本書包舒服啲,所以好大機會選日本書包。

原帖由 sababy 於 10-4-7 02:11 發表

日本書包可以在哪裡購買和試呢???

我的同事經日本樂天網頁郵購的,所以借來給兒子試試,日本書包比較小,背起來好貼背,我自己覺得適合一二年級學生,而zeven的細碼好長,兩邊冇側袋,最緊要都係要比小朋友試試,因為這樣才知道那款好揹和適合。

原帖由 Little_cy 於 10-4-8 00:29 發表
日本書包好細架咋...

我知道日本書包比較細,但對於小一或小二學生,又或者身材細、瘦的學生比較適合身形,我考慮之前係問過現任的小一家長,學校書本多少才決定,就算買個大啲書包放多啲東西入呿,小朋友可以揹起嗎?? 我想都係揀一個適合他們的書包更好,就算書包不夠放,可以用手提的。返學、放學就話可以幫他們一把啫,試問在學校他們自己又怎樣提起放了書、水壺、餐盒……的書包?

原帖由 SumSumBB 於 10-4-8 20:15 發表

日本書包是否皮那些,要好幾千元一個,是嗎?

日本書包由差不多一千元至好幾千都有,要看看是什麼材料做,我的日本朋友說,如只是給小一、二學生和用一兩年的話,一般千多元已經夠用,貴的係牛革做而且重,唔適合香港用,日本朋友介紹在這裡看看http://zh-tw.search.borderless.rakuten.com/kids_baby/kids/bags_school_rucksacks/backpacks/,我同事就在這裡郵購書包給兒子的。

原帖由 SumSumBB 於 10-4-11 19:57 發表

Loklok2,
唔該晒,有無甚麼牌子推介?

其實市面上來來去去不外乎那幾隻牌子,我在買書包前先問現任家長,看看囝囝將入讀的學校情況,書簿會否很多嗎?學校會否有櫃給學生放雜物嗎!了解後我可以看情況選擇書包給孩子,我自己會先帶小朋友試書包,比較大細和問問孩子的喜好,因為只有這樣才揀到那款較好。而我囝囝試過各種書包,他自己喜愛曰本書包,而且比較貼背又好揹,較適合小一小二學生的身形,但日本書包比較細,一些大的file就放唔入,要用手提形式,但就有風險原因係怕小朋友唔見咗個手提袋囉!
書包最緊要帶小朋友試和揀他們鐘意的,因為他們才是用家。

原帖由 yiuyiuhui 於 10-4-13 22:37 發表
yes, 送香港,我囡囡的書包都係响呢度訂購的!已經用咗快2年了!

我想問問你囡囡的書包是揀那牌子??
是協和、西播、光輝之翼還是天使之翼??
我也考慮當中,你囡囡用得如何,請比意見!

原帖由 Little_cy 於 10-4-15 00:02 發表
好多款, 咁邊款至輕.

不過我個女下年都3年班, 睇怕吾得

我自己覺得日本書包比較適合小一或小二年級,因為小三開始多書簿,應該唔夠用啦!
而這裡真係有好多款,我日本朋友說輕的款式大約850g-970g都可以,價錢不用揀太貴,日本人買一個書包係用六年,所以日本人會選擇較貴的款式。而貴的書包多的是較重,而且多的是用牛革做,如果只用二三年的話,一般千多元的便可以了。我都係在那網頁訂購的,我揀了一個920g大約千多元的款式,而且幾日便送貨了。

原帖由 Little_cy 於 10-4-15 00:02 發表
好多款, 咁邊款至輕.

不過我個女下年都3年班, 睇怕吾得

pl check pm

原帖由 SumSumBB 於 10-4-14 21:40 發表
暑假會過日本,唔知甚麼地方(例如那間百貨公司)會比較多書包、文具買?

pl check pm

原帖由 anna-bell 於 10-4-19 13:55 發表
Do you have shop tel no for me ?

我唔記得店名!!!
在海運地庫《專買童裝這層》,由mothercare行多幾間店舖,即是shoesbox對面店。
‹ 上一主題|下一主題