用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 音小都幾好!!!!
樓主: mcheung1
go

音小都幾好!!!! [複製鏈接]

原帖由 ming2 於 09-12-15 11:34 發表

我個人覺得音小0既老師係會主動同家長溝通0既,無論係大囡定係細囡個班主任/其他科老師,當佢地發現小朋友係行為或者價值觀出現問題時,佢地都會即時作出適當0既處理手
法,亦會打電話同家長溝通....只要家長肯同老師講 ...

各位覺唔覺得今曰BK好怪呀???
好似上唔到咁?
打完後又好似出唔到? ????
還是我部機壞壞哋???????

原帖由 yklee 於 09-12-14 16:33 發表
Loklok2 ,

我上星期pm你,收吳到?

yklee!你好!
今晚我攪完亜仔功課、溫習後,我約九時半再電聯你。

原帖由 ming2 於 09-12-15 18:12 發表

如果要講經驗,呢d老師就當然同我地個年代0既老師係好唔同啦....不過問題係..宜家0既小朋友如果用番以前老師對我地0既方法去對付佢地,佢地又受唔受得到呢??
我只可以講...暫時到現時為止,我覺得佢地0既老師係好有h ...

ming2,

有冇聽過如果當初冇報考音小,而現在去叩門問有冇位呢?
如果現在問音小有冇位係唔係冇可能????
我想幫個親戚問0下!!
唔該!

原帖由 ming2 於 09-12-16 09:46 發表

嘩...呢個就真係問起我啦...不過真係有心想入去讀0既,唔理有冇成功0既先例都好,咪盡自己能力去試下叩門lor....起碼試左唔得都唔會後悔嘛....今年唔得,咪下年試下插班
lor.. ...

我都知難啦!
當初冇考現在才想試,邊有得解釋呀!

原帖由 ming2 於 09-12-16 10:03 發表

你個親戚又會宜家先考慮入音小0既?

冇辦法啦!原先以為亞哥讀0緊0果間學校會收細佬,但原來名校有殘酷的一面,就係玩0野,唔収細佬!
總之就比啲名校玩死啦!

原帖由 ming2 於 09-12-16 10:03 發表

你個親戚又會宜家先考慮入音小0既?

ming2

唔記得問你,有冇聽過音小有個小六學去考會考,
有2A3B的成績呢?
係唔係真0架???

原帖由 ming2 於 09-12-16 09:46 發表

嘩...呢個就真係問起我啦...不過真係有心想入去讀0既,唔理有冇成功0既先例都好,咪盡自己能力去試下叩門lor....起碼試左唔得都唔會後悔嘛....今年唔得,咪下年試下插
lor.. ...

明年試插班?
啲人話很難插班喎!
我今曰打電話問過啦!呿哋話冇晒位,連後備都冇。

原帖由 ming2 於 09-12-16 22:33 發表

入所謂0既"名校"係咪真係對小朋友就係好呢??某程度上我覺得只係某d家長0既虛榮心多過佢地諗過間學校真係0岩小朋友讀lor..(純為個人感覺,不喜勿插)...再者,好多"名校"0既
學生成績好,大多都係因為家長係校外補小朋友 ...

我親戚係自己放工後教小朋友讀書,冇係出面補小朋友架。
而上次細仔面試時《今年》,校長啲説話和口吻係收細佬0架!但點知結果出來係唔收囉!親戚和我知道結果後都感到驚訝,0果個校長真係…… ,
好嬲呀! 我哋同事聽完都0令0令頭,都覺得@#*#*%-…
算啦!再問0下音小0先,讀名校倒不如讀間老師和學校都
有愛心的學校還好。

原帖由 ming2 於 09-12-17 00:34 發表

I see...真係諗唔到咁難插班喎?!..

我問過哪! 學校話冇嗮位!
可能要等到二月中哋人放棄註冊再問過。

想起我自己教會裏面都有一個小朋友讀音小,呿哋鋼琴好勁,我知道個小朋友由教授指定自受鋼琴0架,如果係真!而個細路又叻,咁哋學費就真係超值。

原帖由 rabbitpiggy 於 09-12-17 11:06 發表

唔知方不方面講下是那間學校呢?

你問那位讀邊個呢?想知那間學校??

原帖由 mya 於 09-12-17 10:16 發表
其實我覺得呢位校長唔係太好啫...佢係好叻PRESENTATION,好叻表現自己同學校,但係講愛心呢....就....而且仲有D假同表面!多口問句,你親友既大仔,係米呢位校長親自選佢讀呢間學校O家?如果唔係,我估計到發生咩事. 所以你 ...

亞哥當年係派位0架!
呿細佬今年考小一,已經見完第二次面試啦!
校長講到好似收硬咁……,唔好講!好嬲!
總之就睇到……啦! 唔方便講太多,而家都係試0下音小啦!

原帖由 rabbitpiggy 於 09-12-17 11:33 發表

我係想問你親戚大仔讀邊間, 校長原本說會收埋細仔... 但現在又不收...

不知是否方便講呢?

校長冇講過一定收,但呿哋說話、口吻係表達出0黎係好似收咁,你可以話我哋白痴,當我哋接收有問以為係收囉。
至於想知邊間學校,我pm比你。

原帖由 Lovelybbs 於 09-12-17 12:40 發表
我唔明呀? 即係發生咩事呀?
你地講講下都令我喜歡了音小, 不過我唔知我小朋友鐘唔鐘意音樂, 佢都未學過, 但我就覺得女仔應該點都要學返一兩樣樂器囉
...

我自己個人立場想,首先就係睇你會唔會考慮直資或私校,如果會的話又加上會比小朋友學音樂的話,音小係唔錯的
選擇,因為學費已經包括0埋,係超值。

現在的音小已經唔同以前,而家的課程已經唔淺,英文方便亦都好好,相信新的音小學生取締舊的學生後,學校以致學術水平亦都大大提高《因為當時係新校而且又有外來生,根本反映唔到學校原本的質素》,而音小亦都有自己一套教學方法,總之就係小朋友讀得開心、冇壓力、但又學到0野,咁0先至0底死!

不過,音小在德育方面係做得好好的,唔係出面啲學校,著重成績多過品行,我想音小係兩者都要有囉。

至於學樂器方面應該冇問題的,我小朋友都冇學習樂器的,呿只係唱得兩咀啫!入咗音小咪大把時間學啦!你睇你自己的需要,又考慮0下你想小朋友在甚麼環境學習,有興趣咪考0下囉!但呿地話而家音小好難入喎,希望你考到自己心儀的學校啦!^—^

原帖由 Lovelybbs 於 09-12-17 13:48 發表
其實我講話覺得音小好並唔係因為佢學術好或者音樂教育出色, 而係聽你地講音小好着重品德教育同埋宗教氣氛都好濃厚, 老師又有愛心同目標一致, 依家好難搵到呢d學校, 至於如果要求既係學術好同音樂成就, 唔一定要讀音 ...

如果你想揀啲德育和宗教氣氛都有,咁音小就係做得到。
而音樂方面音小係必修科,唔係甚麼音樂學院又或者要求你學過甚麼才收,呿唔係要你哋做甚麼李雲廸,只係想你哋認同學校教學理念啫。
而學器方面咪慢慢來囉!同樣讀名校前我都唔知道個小朋友係唔係讀到的,如果個小朋友唔鐘意返學,咁係唔係代表不要讀書??

原帖由 mya 於 09-12-17 10:19 發表
甘就等O下二月,再打電話去,問O下有無人放棄學位可以俾你親友個小朋友補上啦!  GOOD LUCK。。。

我問過朋友係可行的,但要到二月份才知,冇辦法啦!到時候再叩門。

原帖由 mya 於 09-12-17 10:26 發表

係呀!D家長以為名校先可以培育好學生,以為音小一定收,好易考,多數都以音小作後備。其實唔係家,我知有幾位小朋友都唔收呀!佢係要選D有心讀佢學校既小朋友和家長呀! ...

還有,我上次唔記得再問你,你話音小啲家長攪了個網站,你有冇資料比我,我想睇睇,因為聽聞話啲家長會在這裏出售二手樂器,唔知係唔係呢??

原帖由 WoodyTang 於 09-12-19 13:55 發表
很頭痛!
之前音小收了, 後來第一階段 循道小學(佐敦)收了,本來打算讀,但現在看了大家分享,又想重申考慮.
音小和循小都是基督教男女校,又有中學(不過聽說循中現時成績不算太好?不知是否真?).
而音小是私校,循小是津校 ...

你和我的情況相似,我係崇真和音小都收了,最初都好煩,究竟揀邊間??
崇真中學又好似麻麻哋,等小朋友要在讀中學時再煩多一次
真係好辛苦,最慘就係去到些校風唔好的學校,所以我都係揀音小。
你睇你自己想比甚麼小朋友哪,但如果你有信心小朋友係得,成績又可以的話,或者在循小有更好的出路呢!
如果想平平安安唔想煩,又唔介意宗教氣氛好濃,又唔怕小朋友讀多一科音樂為主科之一,咪揀音小囉!

原帖由 lro14sheung 於 09-12-21 12:20 發表
請問各位家長 是否想小朋友將來大學會讀音樂呢? 如無的話會不會浪費小朋友十多年來的工夫呢?

因我見到大家的意見後都覺得音小好好...(當然要比學費十多年都好金呀!) 但我姐姐問我如不想呀囡在音樂上發展可必讀音樂 ...

我個小朋友出年入讀音小的小一,之前我考慮了很久,亦綜合了很多意見和自己的需要,終於決定揀音小,以下是我自己的睇法:
1 音小係基督教付合我家庭的信仰
2 音小的德育做得好好,而且又係雙班主任,在照顧小朋友 方面比較好,可更加注意到小朋友的需要
3 問過其他音小家長《分別係小及中學》,學校所給予學生的都是足夠《學術、德育、活動、宗教、體藝等》
4 小朋友讀得開心,因為唔似其他學校咁,要讀得比人快、多、精英等,所以小朋友冇咁大壓力《課程係付合教署的指引和程度》,可以有時間學習課外活動
5 我冇想過要小朋友在大學讀音樂,只覺得音樂可以陶冶情,對小朋友品德和學習方面都有幫助
6 學費雖然貴,但可以學音樂和樂器,算是超值啦!
7 音小有音中給小朋友就讀,不用小六時再煩多一次,如果小朋友成績理想的話,可以試考其他直資的中學

以上係我自己決定揀音小的原因,你可以看看自己和小朋友的需要才決定啦!

原帖由 hcsoma 於 09-12-21 00:26 發表
我想問問本身是公務員的家長,在音小要交多少學費呢?(因我老公連自己的福利也不太清楚呢)

hcsoma-

請 check pm.

原帖由 BellyButton 於 09-12-22 11:29 發表
我對這間學校都好有興趣,

1)但家住杏花村,請問有否校車到達?

2)想請問學校的1:1樂噐班是否在正常上堂時間學?還是於放學後才學?如果於正常時間上,假設一班有30人,該時段咪有30位老師教1:1堂?

3)英文老師是否NET?

...

校車方面你可以聯絡校車公司,問一問祥情。
校車公司:金海
      電話:26401881

而樂器上堂係1:1   一位老師教一位學生。

樂理方面係全班一齊上的。

全班約30人,係雙班主任。
‹ 上一主題|下一主題