用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 黃棣珊好唔好?
go

黃棣珊好唔好?   [複製鏈接]

venus2014 發表於 18-8-15 21:13
多謝你甘有用既資料其實我仲想問問d小朋友一般乖吾乖?我自己都比較著重小朋友品行同價值觀多過學術 ...
係深水埗區,好難做到傳統名校區嘅德育。唔係話小朋友唔好,只係家庭環境影響小朋友價值觀,就算b1成績都係咁話。當然,名校區一樣有咁嘅學生,只係比例相對地少。黃中過去廿年(我所知)都係行嚴謹政策,我覺得對區內學生係有需要,始終本區環境係比較複雜。想當年張明添同黃中並列(甚至話好少少),但就係規管方式唔同再加上環境改變,宜家變左一間係b1c一間b2b。

黃暫時都係區內大部分B1b~b1c學生首選,其中以b1c佔多數,聯繫小學升上嚟嘅更有機會係b2。要係dse輸出方面大提升係比較難,但亦唔會比其他區b1c學校差太多。

yaya_c 發表於 18-8-16 09:34
好認同, 叻既學生唔會乙一揀佢, 咁多年佢都只可以做保險線.

佢因為係SSP先可以要求高高, 換轉係其他區多B ...
如果唔係ssp,學校成績可能更加好呢。。
呢啲真係無如果。
正如如果ls同瑪神掉區,ls仲係咪大家所知ls。

認同成績top嘅一班未必揀黃中,但認唔認同黃中校規係個人選擇。

ok3 發表於 18-8-16 11:06
地區肯定有影響啦! ssp係全港人均收入最低嘅地區, 父母能投放於小朋友嘅資源亦相對少! 所謂"限米煮限飯":ig ...
中學已經好啲,小學校內學生差距仲大。所以搵區內同區外比真係無乜意思。

venus2014 發表於 18-8-16 11:36
你甘講, 攪到想轉番葵青區tim....
如果肯定小朋友唔係邊沿人,我就一定轉。以b1b~b2a計,葵青會多啲選擇。但如果係1c邊沿人,就要諗清楚風險。但老土咁講,1c邊沿人就算留係ssp都有風險跌落b2。

‹ 上一主題|下一主題