用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 printer 推介
go

printer 推介 [複製鏈接]

有地方,大部少少買彩碳,但碳粉機印相唔靚。
原裝碳粉唔平但come用同唔會有塞墨問題。

彩碳經濟型就多數揀Fuxi xerxx ,但唔熟電腦就唔好買代用碳粉,因為要處理其他少問題。但又如果量少,一盒碳粉都用一兩年,未必需要買代用(有質素嘅代用唔係平好多)。

sesamemani 發表於 18-11-1 11:08
小學生都要print 圖做功課,所以即是吾好買碳粉類嘅printer 吧
碳粉機print圖都無乜問題,功課圖片唔會要求好細緻。只係有時想印一兩張相俾自己都唔得(要求低除外),因為印出嚟同報紙相片質素差唔多。如果無需要print相同有位放,碳粉機會係好選擇。宜家平價細部係用sled,係無傳統laser咁come用,但多數用幾年無都問題(sled都係近十年八年產品)。

千元以下ink jet,多數買canon。canon機有清頭功能,只要唔斷電(switch off都無問題),部機會久唔久著噴墨頭發熱清墨。除非幾個月唔用就難講,因為可能連墨盒內出墨位都干左。但小學正常一個月都用一兩次啩。
千元以上可以考慮埋hp,hp中高價機都come用,特別係soho型號。
Epson 近年型號係高階印相系列比較優勝,其他型號無必揀佢。
Brother 主要係大量印嘅用家先用,因為用代用墨同改裝作連供都比較易同成本平。

MrBeast 發表於 18-11-1 17:10
我買過 hx home office ,年幾隻牛瓜左,墨盒 貴,耐左又有bad contact 問題,發誓以後絕不再買! ...

千元以上Office 型號,可能好彩,公司幾部都無問題。
墨貴就真,因為連墨頭。

但hp千元樓下就真係唔推薦。

‹ 上一主題|下一主題