用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St. Paul Convent or Marymount
樓主: DeeDeeY
go

St. Paul Convent or Marymount [複製鏈接]

Marymount 係要主動同有鬥心,較好勝的女孩。因為佢地好注重其他課外活動的發展,至少都要成績ok,音樂同體育都有一樣野叻。加上佢地之間都鬥得幾厲害,同埋女仔大多好有性格,可以話寸,或者係有自信。雖然課程唔係好深,都算係輕鬆,但係考試同評估幾深,尤其是英文科。因為老師都係好輕鬆教,所以好多都係家長谷或補習。

st. paul's convent 會適合較溫和,斯文型女仔。佢地較傳統,會大多注重係學業發展同讀書,課外活動會係較輕鬆,只係當興趣。之間的人際關系會比marymount好,佢地都幾開心同和諧,大多都溫和。課程會設合考試同測驗,老師都好有心機同耐性教,所以好多都係係學校已經學左,家長同小朋友都唔洗辛苦,大壓力。

不過你預左Marymount辛苦,壓力大。但若果女兒都係tough,同埋aggressive就 ok。

否則st. paul's convent係唔錯的選擇,加上女兒有同學一起。

其實兩間都TOP,要睇女兒性格同類形,因兩間學校Style好唔同,女仔train得都好唔同。

其實兩間都TOP,要睇女兒性格同類形,因兩間學校Style好唔同,女仔train得都好唔同。

其實大部分Marymount都係有家庭背景,Marymount比SPC仲要貴族,除左小部分派位個d

sorry 打錯字。。。

其實大部分Marymount都係有家庭背景,Marymount比SPC仲要貴族,除左小部分派位個d

睇番我之前的意見! 其實兩間的女孩係好唔同,除左學費之外,重有要適合阿女呀!
同埋其實即使係唔洗學費,都要補習,課外活動等雜費。因為Marymount要求全面的女仔,所以好多家長都花好多錢係課外活動,St. Paul's Convent都會,但係都係係讀書多,所以其實兩間的花費都唔會差好遠。

我覺得兩間女仔都係princess-like架。

今期親子王有訪問Marymount,睇下了解多d!
‹ 上一主題|下一主題