用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 劍鳴面試
go

劍鳴面試 [複製鏈接]

原文章由 cacatam 於 08-3-6 11:29 發表
my son is now studying in KM N1(afternoon session)..don't know about 維記 , but,really a bit crowded in KM last year.

會唔會group interview呢? 可否分享下上年係點樣in呢?

同in維記簡直差天共地,感覺好好多~
老師親切,好笑容,起碼覺得學校專重番d家長囉
我都覺得安排有d似fun fair、開放日咁,都幾開心!
同埋in的時候都係係好開心愉快的環境下進行
學校環境我覺得都算唔錯喎,室外室內俾小朋友玩的地方都算ok啦

我個仔表現一般啦,講故事時老師講得實在太生動
講到隻bee飛左入去個小朋友口中時,可能太得人驚
或者我個仔識得聽,差點想喊,好彩我呵住佢,結果冇喊囉
其他嘢都算過得去囉

原文章由 BH_2 於 08-3-8 18:39 發表
我阿b都今早去 in 完啦, 可能我心急, 去得太早, 等左大半小時先有得in, 阿b係出面 playground 玩到倦晒, 又熱又曬又已到他平時的nap time, 所以到有份 in 時(跟老師唱歌仔, 聽故事, 等完全冇表現), 只可以說是冇大哭 ...

BH_2

邊間收左呀?你唸住俾你個仔讀邊間呢?

原文章由 BH_2 於 08-3-10 12:02 發表
hyatt,  Hello !

我sofa剩係報左 我地區內的綠茵(上午國際)同藍田朗思(下午主流), 2間都收, 九龍塘區都係我區外報的唯一一間 , 因人地說它愛心好, 我怕博博返學都未介片, 好多學校可能覺得佢煩.所以都想可以一試,  ...

咦,我同你報嗰d都好似
lam tin think又係收左我下午主流班
另外tam tin迦南都收左,不過我冇俾留位費
綠茵deborah我本來報左,但我覺得好似think好d,所以冇in
我而家等victoria和keenmind results

我地咁近,不如搵日你上嚟我家吹下水啦~

[ 本文章最後由 hyatt 於 08-3-10 15:40 編輯 ]

原文章由 ha! 於 08-3-10 23:15 發表
唔知幾多人in? 我in room a, 不知有沒有b&c ?  其他家長in 那一個課室?

若只有一個interview room, 6babies x 6/hour x 7hours =252 babies. 名額是130.  機會ok, 但若有room b&c, 750babies for 130 seats, 機會 ...

吓,最少6xx爭130個位呀,咁機會率低好多喇~~

原文章由 BH_2 於 08-3-10 23:37 發表
好呵,  or 係樓下 playground 都得呵, 我pm 妳啦 !

可以呀,你個仔多數幾時會落playground玩呀?
我都pm左你

原文章由 BH_2 於 08-3-11 12:55 發表
我都係行去搵 KM 時先第一次去見到九龍塘的出名 Kinder, 我都覺得 HKPS 都幾好呀, 不過現去報, 是否 too late 啦 ? 見妳地都收左啦.  我好想阿b讀 "英/普" n, 但之前只係知 victoria , rightmind, LH 個d, 原來 hkps ...

LH 和 HKPS即係邊間呀?
人地話耀中都幾好,不過我有朋友個仔去in pre n
佢地要個小朋友表演架(咁啱我朋友個仔好鐘意唱歌)
我個仔實唔得啦

rm我最後都係決定唔報啦,太遠了!!

[ 本文章最後由 hyatt 於 08-3-11 13:28 編輯 ]

原文章由 BH_2 於 08-3-11 12:19 發表
收到啦 !

佢通常一至六 早上 9:30 - 11:00 am 都會同賓姐落去17座個個大playground, 我就會係家做下野, 下午佢好時又會去個度     or 去 會所大仔房,  (2:00 - 5:00 左右啦) , 不過都好多時下午會同我出去 or 去 p ...

咦,原來你係full time mum呀?真幸福!
我要番工,平日通常係我奶奶同佢落下玩
多數係11點多落去17座對面玩
不過我sunday有時都會同亞b去大快活食早餐
到時call埋你吖

[ 本文章最後由 hyatt 於 08-3-11 13:36 編輯 ]

原文章由 孖bJAN 於 08-3-11 12:15 發表
原來咁多人interview 劍鳴, 我個仔interview時扭計, in v記又係, 實無行

晴晴呢?嗰日見佢好眼瞓咁喎~
VIC記我個仔都實冇行囉~

原文章由 BH_2 於 08-3-11 15:13 發表
Hyatt,

我邊有福做 full time MOM ,  我係 home office, 不過不用固定時間番工都算好.早上多d時間對阿b, 不過要做野起來..夜夜都要做埋佢啦.. 好似今日我8:00 am 係pc 前到依家啦.. 一路做野, 一路上網8 下bk, 新 ...

好呀,你通常幾多點架?我多數成10am至去,不過要睇下亞b幾點起身囉

原來你又識得双b女晴晴架?

我個仔都算肯講嘢,而家開始講緊句字
不過有時都係跟下我地口水尾講啫

我個仔上kinderu堂時又係坐唔定
成日爬來爬去,上堂好似打仗咁,上完我覺得好累
間唔中我見到其他小朋友好似我個仔咁爬來爬去
我至覺得我個仔正常番d咋

耀中好似$5xxx一個月,未計雜費,都幾貴架
HKPS點好法?

[ 本文章最後由 hyatt 於 08-3-11 18:56 編輯 ]

原文章由 BH_2 於 08-3-12 10:15 發表
Hyatt,

我地通常都係 me me more more, 10:30 - 11:00左右啦, 哩個星期天會唔會去食 ? 如果大家食不同時間, 又太多人坐唔到一齊, 就到左 call 定, 大家分別食完番 17座大 playground 玩一陣先再去街?  

hkps - 我 ...

咁我個仔都唔太多反應架喎,嗰日講故仔,老師講眼耳口鼻,佢都冇反應,因為我個仔好專心咁望住聽住(其實當時我好驚佢會喊,因為我個仔對d突如奇來的聲音會喊),所以佢講故事時只係好專心咁聽冇喊已經算係咁囉~

我對hkps冇咩認識,到時報k1時會再考慮囉!

原文章由 孖bJAN 於 08-3-13 08:31 發表
think 收左我孖b讀全日,但係think的全日是上午跟上午班上, 下午跟下午班上 , 咁bb會唔會唔開心 因為上午班有得放學, 佢地無得放.

不過, 我問過, 上午班可以讀主流班, 下午班可以讀國際班. ...

咁都唔錯呀,又有全英文exposure,又有得學中文,好呀!!
‹ 上一主題|下一主題