用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請教小朋友練習鋼琴問題?
樓主: bluefriend
go

請教小朋友練習鋼琴問題?   [複製鏈接]

你小朋友有多大?

lillymarie 發表於 12-4-3 11:05
家長緊張子女學習,真的會想盡辦法去幫。我大囝老師話她有位學生的家長,為了幫小朋友 keep elbow high, 放 ...

你意思係手踭問題?我最近至知手碀要等於white key或略高於white key。

借個機會問下大家

其實彈琴是否需要用手碗等姿態? 我仔一向彈的尾音較硬唔夠圓,最近至知原來要用手碗, 禁完個音然後手碗先升起,請問這些動作大約什么級別開始學? 我仔考左三級, 彈緊4-5級的歌。我問過老師,她主張大多少少至教這些姿勢或去修飾音的動作。想問下各位老師/媽媽/爸爸, 你們認為應何時教呢?

四隻貓 發表於 12-4-3 11:42
"點評bebebe12345  唉!到了那時,還可以找更好的老師.....那要有非常好的運氣!"

學錯了手勢, 真是有排改... ...

我都係初哥,我唔識答你啊,琴椅我一向較到最高了,手踭係可以平white key,我最近再加一塊板係琴椅,
亞仔彈的時候手掌就少左塔下來,好左少少。其實我同亞仔坐同一高度的琴椅我都啱,亞仔矮咁多,如果要佢手掌好似拿著雞旦來彈,隻手臂就會吊住好累了。

marcuscyrus 發表於 12-4-3 12:04
坐得唔夠高,冇relaxed arm,都會令個"架"塌左,所以問題多不在手指/手背,在於個架
手爭太低,可用的arm w ...

亞仔唔識點樣relax arm, 我而家試緊同佢用隻手飛下飛下咁

無氣同你講 發表於 12-4-3 12:03
這個大約在學琴兩個月,在樂譜上見到就開始教。

我見有d老師好keen教姿勢嘢,有d老師又唔多教,係咪只係睇法唔同呢?
我都係一個偏向相信老師的家長,我會盡量配合,不過到而家開始彈4-5級的歌,我就開始發現他的technical唔夠好,彈出來的音唔夠好聽。

chrismon 發表於 12-4-3 16:50
作為家長的我,會配合老師的要求,協助孩子糾正錯誤的手勢,將來是興趣又好,職業又好,無愧於心! ...

同意,一係唔好學,既然學不能太差。

我朋友送左本HANON書俾我,而家我學緊DROP AND ROLL,冇錯,係我。夜晚又捉住亞囝去改佢姿勢手指,真係好累。姿勢我覺得越早學啱越好。大個左d歌又快又急,難度更大。

四隻貓 發表於 12-4-3 19:27
"hyatt  我覺得有8級可以陪練已經好好。如果我懂得彈琴,陪練的過程會順暢好多"

我都好慶幸呢樣野. 有時可 ...

等你亞囡再大d發現佢有d嘢做唔到, 你dem一次俾佢睇教佢,你會更慶幸你有8級。

四隻貓 發表於 12-4-3 19:27
"hyatt  我覺得有8級可以陪練已經好好。如果我懂得彈琴,陪練的過程會順暢好多"

我都好慶幸呢樣野. 有時可 ...

repeated post.

四隻貓 發表於 12-4-5 12:04
回復 無氣同你講 的帖子

好同意你講, 教小朋友真係唔容易.出盡百寶.

你的方法我見過有小朋友係WORK,只要個小朋友係比較跟規舉就OK了。
‹ 上一主題|下一主題