用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 下週一就期中考試,好緊張又不敢表現出來 ...
go

下週一就期中考試,好緊張又不敢表現出來 [複製鏈接]

conniecheung 發表於 17-10-25 23:16
我兩個 小三,小五,明天第1日測驗,我都好緊張。
只係不停提醒佢地小心做同check卷,其實冇咩可以幫,靠佢 ...

我都會提小朋友要小心和check卷,但提得多我怕會令佢緊張起來,所以好討厭香港的教育方式

retriever 發表於 17-11-17 08:18
要CHECK 卷,又關香港教育事?

我覺得香港的教法和考試模式會令小朋友緊張起來,有時考試的原意係想知道小朋友識幾多,但就會着重在錯幾多。有時仲好睇出卷的人,好似有年新閒講考中文科的DSE, 出卷的人問作者第十三的味道是什麼,因作者提了12 味,跟住再去訪問個作者,個作者都話當時無諗到你出題咁的問題,咁答案是以出卷者作準,其他考生就讀餐死的,我只是覺得有不必要的緊張,不喜勿插

王家爸爸    發表於 17-12-2 13:56
MrBeast    發表於 17-11-21 09:10

Yanamami 發表於 17-11-17 13:07
放鬆d啦,其实我真心担心你个女多D......

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=355 ...

唔明白,㸃解呢?

Yanamami 發表於 17-11-17 13:29
唔明白?入去睇下條link咪明~

條link好多messages, 唔知你想講那一part, 不過我囡無唔喜歡上學,只是家長在小朋友考試時,都可能會替小朋友緊張,我諗你諗多左了,謝謝你關心我的女兒啊!

Yanamami 發表於 17-11-17 14:03
唉~~我係担心楼主个女,唔係你个女呢~~你会錯意啦!

對不起對不起,我看錯了
‹ 上一主題|下一主題